La dificultat per trobar monitors que cobreixin la franja horària de la tarda a les escoles durant el mes de setembre, està posant en perill els canvis anunciats per la Conselleria d'Educació de cara al curs vinent. Segons apunta aquest divendres La Vanguardia, la problemàtica per cobrir les tardes de setembre per atendre als infants d'infantil i primària estaria portant al Departament d'Educació a buscar alternatives per fer front a la situació. Una d'aquestes opcions serien oferir a les escoles tornar a la fórmula habitual de classe al matí i la tarda, a partir del 12 de setembre. Per tant, una de les solucions que es contempla és mantenir l'avançament del curs escolar al dia 5, amb només horari lectiu al matí i amb monitor per la franja de la tarda, de 15:30 a 16:30 hores fins al dia 12. A partir d'aquí, tornar a l'horari habitual de jornada completa, amb classe a matí i tarda. Sembla que és l'única manera amb la qual Educació podria salvar aquesta situació davant de la falta de monitors a les tardes, segons fonts de la conselleria que cita el rotatiu, "s'han analitzat diverses propostes i hem parlat amb tothom, però de moment cap proposta té tant consens com la inicial".
La idea sembla que parteix de la proposta de 300 directors d'escoles catalanes que han enviat una carta al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la qual s’alertava al departament que el sistema educatiu català corre el risc de "col·lapsar" si la conselleria tira pel dret i manté el plantejament que té ara respecte al curs 2022-2023. Segons els centres, la situació és insostenible, ja que hi ha el risc que a l’escola catalana "no es pugui garantir el seu funcionament amb uns estàndards mínims de qualitat". Membres de la comunitat educativa han declarat a aquest diari que moltes escoles es veuen obligades a contractar empreses per poder tenir cura dels infants a la tarda. Si finalment, Educació decideix canviar d'estratègia, l'opcionalitat per a setembre establiria una doble tipologia de centres: uns amb horari lectiu reduït i altres amb jornada continuada.
Acompanyament als centres
La Conselleria d'Educació de la Generalitat s'ha compromès a "acompanyar als centres educatius en la gestió de l'organització de les activitats de tarda" que s'oferiran al setembre, quan hi haurà jornada intensiva com a part del nou calendari escolar. Les entitats que es podran contractar "han d'estar sota el paraigua del projecte educatiu de cada centre, dins de la programació anual i avalada pel Consell Escolar del centre", que té representació de les famílies. La gestió de la contractació es farà des dels serveis territorials, que contactaran "prioritàriament" amb les empreses que ja s'ocupen del migdia, per coherència pedagògica. Es contractaran 20 hores, el que representa una diària de dilluns a divendres durant 20 dies, amb un monitor per cada 16 alumnes en els centres ordinaris i per cada 4 alumnes en els centres d'educació especial, i hi haurà un mínim de dos monitors per escola. L'horari i les rutes de transport escolar de setembre finançades per la Conselleria es mantindran igual que durant la resta del curs. La resposta a la proposta no s'ha fet esperar.
La junta de directores i directors dels centres escolars públics de primària de Girona que consideren "del tot inviable i inacceptable" la solució que ha plantejat el Govern de la Generalitat de cobrir l'horari escolar del mes de setembre amb activitats d'oci educatiu sota la responsabilitat de la direcció dels centres, encara que finançades per la Conselleria d'Educació. Valoren com una decisió encertada avançar l'inici del curs escolar al 5 de setembre, però diuen no entendre que siguin les direccions dels centres els qui hagin d'assumir l'oci educatiu per a garantir la conciliació familiar, segons informaven fa uns dies a través d'un comunicat.