Dues setmanes després de la seva publicació, el manifest per reclamar la renovació de la cúpula d'ERC, que s'ha llegit com un missatge clar a Oriol Junqueras perquè no presenti candidatura per tornar a la presidència del partit en el congrés nacional del 30 de novembre, ha superat el miler de signatures. Quan es va presentar, tenia el suport de 300 militants, però en les setmanes posteriors aquesta xifra ha anat en augment fins que ha superat el miler. En el congrés nacional, estan cridats a decidir el futur de la direcció del partit uns 8.700 militants, per tant, aquesta xifra representa al voltant d'una vuitena part de les bases. Amb tot, en l'última votació, a finals del 2022 i quan només hi havia una opció sobre la taula (el tàndem format per Junqueras i Marta Rovira) només hi va haver una participació del 50%. En aquesta ocasió, en què ja es dona per fet que els militants hauran de triar entre dues candidatures, la participació podria ser molt més alta. 

La publicació del manifest va suposar un daltabaix dins el partit. Fins aleshores la crisi interna havia estat soterrada, amb alguns comentaris a xarxes socials i amb la formació intentant donar una imatge d'unitat, especialment durant la campanya de les eleccions europees. Amb aquest text, però, les dues posicions i la divisió entre els partidaris de Junqueras i els que donen suport a les tesis de Marta Rovira (que des d'un principi va deixar clar que ella no es presentaria a la reelecció) es va fer pública. 

Inicialment, el nom de la secretària general del partit no apareixia entre els signants. Tampoc el de Pere Aragonès, president de la Generalitat en funcions, que minuts després de la patacada del 12-M reclamava que s'assumissin responsabilitats col·lectives, o el de Josep Maria Jové, tot i que ja se'ls ubicava a favor de la renovació del partit i dels seus lideratges. Dies més tard tots tres van acabar donant-hi suport com a militants de base, i sense que el seu càrrec figurés en la signatura. 

El Govern en funcions, partidari de la renovació

Dins el Govern de la Generalitat en funcions, el suport a aquest manifest és totalment majoritari. Dels 12 consellers, incloent-hi Aragonès, que són militants del partit, deu hi han donat suport. Anna Simó, que fa anys que forma part de la primera línia política, i Joan Ignasi Elena, molt proper a Junqueras i assistent en la primera gran trobada que l'expresident va celebrar a Sant Vicenç dels Horts, són els únics noms que no apareixen al text. Les portaveus Marta Vilalta (que també és secretària general adjunta) i Raquel Sans (vicepresidenta de la Mesa del Parlament i vicesecretaria de Feminismes del partit) el van subscriure des d'un primer moment. Dins l'equip negociador del partit per a la investidura, que ha fixat com a termini màxim per un preacord finals de juliol, només hi ha dos noms que no figuren entre els signants: Juli Fernández i Oriol López, proper a Junqueras. 

Pel que fa a Madrid, un dels grans suports de l'expresident del partit és Gabriel Rufián, portaveu al Congrés. Dels 7 membres del grup parlamentari, 6 són militants —tots menys el periodista Francesc Marc Álvaro— i han quedat dividits en dos: Teresa Jordà, Pilar Vallugera i Montse Bassa subscriuen el manifest, mentre que Rufián, Jordi Salvador i Inés Granollers no. Dolors Bassa, que també va ser presa política com Junqueras, s'ha acabat sumant a la petició per renovar la cúpula, mentre que Carme Forcadell i Raül Romeva, que també va ser a Sant Vicenç dels Horts, no. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!