La tarda de l'11 de setembre, un any més, ha estat protagonitzada per la mobilització independentista, que enguany ha estat descentralitzada a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. A la capital, la manifestació ha anat de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium anualment. A més de les mobilitzacions a les 5 ciutats, hi ha altres accions per les vegueries del país. Enguany ha estat coorganitzada per l'ANC, Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, que han consensuat l'eslògan "Tornem als carrers" per a la capçalera. A ElNacional.cat hem seguit en directe el minut a minut de la manifestació.
- Comprovar Grossa de la Diada 2024: resultados del sorteig d'avui, 11 de setembre
- Actes de la Diada 2024: manifestacions, discursos i portes obertes
- Concerts de la Diada 2024 de l'11 de setembre a Barcelona: artistes invitats
- Horari del metro i bus de Barcelona per la Diada 2024 | MAPA
Fins aquí el seguiment dels actes de la Diada nacional de Catalunya d'aquest 2024, en què l'independentisme ha tornat a sortir als carrers arreu del país, convocat per les entitats independentistes, malgrat la desunió entre els partits.
Un espectacular castell de focs sobre les quatre torres de Puig i Cadafalch conclou l'acte institucional de la Diada 2024.
L’Escolania de Montserrat, la coral Escriny, el cor Exaudio, el cor d'homes d'Igualda i el Quartet Brossa interpreten El Cant dels Segadors.
"Instruïu-vos i sereu lliures, organitzeu-vos i sereu forts, estimeu-vos i sereu feliços". El poema Josep Anselm Clavé, dona pas a una nova actuació musical. Rozalén i Beatriz Romero canten Amor del bo.
La cantautora Marina Rossell interpreta la versió catalana del Bella Ciao.
El dramatisme dels versos de Guimerà donen pas al rock de la companyia Elèctrica Dharma, que interpreta Contra el fusell, un somriure, juntament amb el guanyador de l'última edició d'Eufòria, Lluís Sánchez.
Els actors Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje interpreten el tema Per què he plorat? del compositor Albert Guinovart amb Gregori Ferrer al piano i l'acompanyament del Quartet Brossa.
Diverses personalitats de Catalunya, com ara l'escriptor Màrius Serra, la periodista Mari Pau Huguet, els futbolistes Lamine Yamal i Aitana Bonmatí, el metge Antoni Trilla, Montserrat Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich, entre antres, expliquen què els fa "bategar el cor": les festes majors, la llengua catalana, la cultura, una bandera, una ciutat, els colors blaugrana...
La banda Mama Dousha interpreta la cançó Ocell d'origami.
L'actriu Àgata Roca recita el poema Marcada per la terra de Montserrat Vayreda, que enguany faria 100 anys.
Retinc als ulls la força dels colors,
respiro de la terra l'alegria
avanço enmig dels versos, que són flors
tallades al jardí de la poesia.
Vull sentir-me vibrant i receptiva
Amb el sol, el meu sol sempre a la mà.
Iot sense moll, no vaig a la deriva,
retrobo sempre el lloc on ancorar.
L'espectacle de circ dona pas a la interpretació musical d'El Desich, del grup Marala, trio integrat per la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort.
"Allò que val, és la consciència de no ser res si no s'és poble", recita una veu recordant els versos de Vicent Andrés Estellés, i que dona pas a un espectacle de circ de l'Ateneu de Nou Barris
El grup Glaucs obre l'acte cantant Aquí i avui.
🔴 Comença l'acte institucional. "Molts cors, un sol batec, sentir Catalunya", diu una veu en off recordant el lema de la Diada d'enguany.
D'aquí a pocs minuts començarà l'acte institucional de la Diada 2024, que tindrà com a fil conductor la idea que Catalunya és un "país d’acollida" a través d'un muntatge que inclou la lectura de poemes d’autors i autores que enguany celebren aniversaris; la interpretació de peces musicals i actuacions de diverses disciplines.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha reunit aquesta tarda amb la presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista balear Francina Armengol. La trobada ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, la primera cimera institucional entre el cap de l’executiu català i la presidenta del legislatiu espanyol, coincidint amb la Diada. La reunió s’ha produït hores abans de l’acte institucional que clourà la festivitat a les Fonts de Montjuïc de Barcelona, que començarà d'aquí a 10 minuts.
Avui he rebut la presidenta del Congrés, @F_Armengol, al Palau de la Generalitat.
— Salvador Illa Roca (@salvadorilla) September 11, 2024
Moltes gràcies, presidenta, per venir a celebrar amb nosaltres la #Diada2024. pic.twitter.com/tWgBrOUF4D
"Senyor Illa, prepara't. Ens estem rearmant, estem construint estructures populars més fortes, estem repensant la nostra estratègia i tornarem. Tornarem més fortes", han advertit membres d'Arran i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en l'acte polític de l'esquerra independentista, que ha conclòs amb el Cant dels Segador a la plaça Comercial de Barcelona.
VISCA LA TERRA LLIURE ✊
— CUP Països Catalans (@cupnacional) September 11, 2024
Els segadors a la plaça Comercial tanca l’acte polític de l’Esquerra Independentista #11S #FerHoPossible pic.twitter.com/A6dK6nGyRW
L’acte institucional del Govern se celebrarà aquest dimecres a les 22 hores a les Fonts de Montjuïc de Barcelona i tindrà com a protagonistes els futbolistes del FC Barcelona Lamine Yamal i Aitana Bonmantí o el darrer guanyador d’Eufòria, Lluís, entre d'altres. L'acte té com a fil conductor el lema Sentir Catalunya, i es proposa fer una reflexió partir de diferents testimonis sobre com viure i sentir Catalunya. Hi haurà actuacions musicals d’estils variats, lectura de poemes i testimonis, gravats prèviament, de “persones de diferents entorns que descriuran quin és el seu sentiment per Catalunya”. Podràs seguir el directe minut a minut a ElNacional.cat.
La Festa per la Llibertat d'Òmnium Cultural posa el colofó aquest vespre als actes de les entitats independentistes per la Diada a Barcelona. El concert al passeig Lluís Companys ha reunit milers de persones, entre ells molts joves, per veure les actuacions d'Al·lèrgiques al Pol·len, el duet Ginestà, i la banda sabadellenca Flashy Ice Cream. Aquesta és ja la 22a edició de la Festa per la Llibertat, una jornada que sempre reivindica la cultura en català i que ha vist actuar al llarg dels anys múltiples artistes de parla catalana, des d'Els Pets fins a Roba Estesa, passant per la Companyia Elèctrica Dharma, la Troba Kung-Fú, Zoo o Els Amics de les Arts.

🟡 L’independentisme civil resisteix i avisa que no s’ha rendit en la primera Diada d’Illa
Les entitats independentistes han replicat en aquesta Diada al discurs de la normalització i pacificació del país de què ha fet bandera el PSC i el Govern de Salvador Illa. Cinc setmanes després que Illa assumís la presidència de la Generalitat, amb els vots d'ERC i Comuns, les entitats han tancat files per exhibir un discurs unitari en què han carregat contra les "discussions caïnites" dels partits als quals han responsabilitzat de malbaratar la majoria independentista. La manifestació no ha estat una exhibició desbordant com les que van caracteritzar aquest moviment durant els anys del procés, i això no obstant, l'independentisme civil ha volgut deixar clar que no es rendeix i que té intenció de continuar pressionant des dels carrers.
✍🏻 Marta Lasalas
El Partit Popular català (PPC) ha demanat explicacions al Govern del PSC per la “cobertura massiva” que ha fet TV3 de la manifestació independentista de la Diada. El partit ha denunciat el "desplegament informatiu" de la cadena pública "pagada per tots els catalans" per transmetre la manifestació "a cada punt i província" del recorregut, un fet que considera que no es tracta d’una “tasca informativa”, sinó que "amplifica el relat" sobiranista. Per això, ha exigit una televisió pública "que sigui de tothom, respecti la neutralitat i no estigui al servei i l’ordre de l’independentisme".
✍🏻 L'editorial de José Antich | La Diada del mal humor
"La multitudinària manifestació també és el reflex que el moviment és viu. I més, davant de la repressió que encara no ha acabat, que continua tenint en els tribunals la punta de llança, i que desobeeix lleis amb una normalitat esfereïdora. En el pitjor moment, ha sortit al carrer molta gent com un gest de resistència però també com un senyal d'esperança."
❓ Aproves les crítiques de les entitats als partits independentistes per la Diada? Vota a l'enquesta del dia

La manifestació de l'esquerra independentista, que segons l'organització ha aplegat 6.000 persones, ja ha arribat al Born. Els manifestants han cridat contra l'extrema dreta i l’Estat espanyol, entre altres reivindicacions. “Ni Espanya, ni França, Països Catalans” o “lluitar, crear, poder popular” són algunes de les consignes que s’hi han pogut sentir. La CUP, Endavant, el SEPC, el sindicat COS, l'organització juvenil Arran i Alerta Solidària han donat suport a la protesta.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, assenyala que la manifestació de la Diada 2024 d'enguany demostra que hi ha "milers i milers de persones que no defalleixen". "Recorden una realitat que alguns volen amagar, negar o liquidar: som una nació, volem decidir el nostre futur, i el futur es diu independència", afirma el president, que agraeix a totes les persones que han contribuït a fer possible "una Diada nacional de memòria i d'esperança".
Cada any, milers i milers de persones que no defalleixen recorden una realitat que alguns volen amagar, negar o liquidar: som una nació, volem decidir el nostre futur, i el futur es diu independència.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 11, 2024
Gràcies a tothom que ha contribuït a fer possible una Diada Nacional de… pic.twitter.com/GaIudL5u4e
👏🏻 El gest de Hansi Flick que emociona els catalans per la Diada: "Volia viure aquest dia tan especial"
El Barça ha estat una de les primeres entitats esportives en fer acte de presència al monument de Rafael Casanova aquest 11 de setembre. Entrega de l'ofrena floral i discurs del president Joan Laporta per la Diada. El club blaugrana, protagonista com a entitat però també amb els seus esportistes i representants. Com a destacat, la presència de l'entrenador del primer equip de futbol masculí, Hansi Flick, que s'integra a marxes forçades a la seva nova aventura a Catalunya.
Unes 1.200 persones, segons la policia local, s'han manifestat pels carrers de Tortosa aquesta Diada per reclamar l'equilibri territorial amb motiu de la manifestació convocada per l'ANC i altres entitats independentistes de les Terres de l'Ebre. La defensa del riu Ebre i el seu Delta, la massificació de centrals eòliques i línies d'alta tensió que travessen el territori o l'èxode al qual es veuen abocats els joves per trobar oportunitats de futur han estat els temes protagonistes del manifest ebrenc. La marxa ha sortit de la plaça del Bimil·lenari i ha enfilat l'avinguda de la Generalitat fins a l'espai del parc municipal Teodor González.

La pagesia, protagonista de la manifestació per la Diada que aplega 3.000 persones a Lleida
Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana i fins a 8.000 segons l’organització, s’han manifestat a Lleida pel futur de la pagesia i la independència. La defensa del sector primari era l’eix temàtic de la convocatòria liderada per l’ANC a la capital de Ponent amb l’objectiu de situar-lo com una estructura d’estat. La manifestació ha començat a l’altura de l’avinguda Catalunya, just al davant de la delegació del Govern. L’han encapçalat un grup de motards i també un tractor clàssic com a símbol de la pagesia. Al llarg del recorregut, s’han pogut sentir diverses consignes com: “visca la terra, la terra és vida”, “visca la pagesia i visca la terra lliure”, “sense desobediència no hi ha independència” o “sense la pagesia, no hi ha sobirania”.

📸 Les millors imatges de la manifestació de la Diada 2024 de l'11 de setembre
Recupera les imatges dels millors moments de la manifestació de la Diada d'avui.

La diputada de la CUP Laia Estrada, reivindica des de la manifestació de l'esquerra independentista que la investidura de Salvador Illa com a president no suposa la mort de la lluita per la independència, sinó que "s'obre una nova etapa". "Nosaltres no combreguem amb la lògica pactista amb l'estat espanyol en què estan inserits tant ERC com Junts, la CUP i l'Esquerra Independentista mai buscarem un millor encaix a l'estat espanyol perquè les aspiracions del nostre poble no hi tenen cabuda", afirma.
#FerHoPossible l “Les aspiracions socials i nacionals del nostre poble no tenen cabuda dins l’estat espanyol. La CUP i l’Esquerra Independentista ens comprometem a treballar per construir una nova majoria popular capaç de reprendre la confrontació amb l’estat espanyol.”… pic.twitter.com/mDSsCCZLnf
— CUP Països Catalans (@cupnacional) September 11, 2024
Després de la manifestació unitària de les entitats independentistes, arrenquen les manifestacions de l'esquerra independentista, que sota el lema 'Fer-ho possible', plantegen una Diada "antifeixista" davant l'auge de l'extrema dreta. A Barcelona la marxa comença des d'Urquinaona en direcció al Born, i també se celebren actes polítics i manifestacions a Girona, Lleida o Reus.

L’independentisme ha tret aquest dimecres 73.500 persones al carrer a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. En concret, a les 60.000 persones que segons la Guàrdia Urbana s’han mobilitzat a Barcelona cal sumar-hi les 6.500 que ho han fet a Girona, les 2.800 de Tarragona, les 3.000 de Lleida i les 1.200 de Tortosa, també segons les respectives guàrdies urbanes i Policia Local.
🟡 Les entitats renyen els partits independentistes: "Els hem facilitat majories que han malbaratat"
Les entitats independentistes han carregat amb duresa contra els partits en aquest 11-S. "Els hem facilitat majories parlamentàries, que uns i altres han malbaratat en discussions caïnites", han denunciat les entitats independentistes des d'Arc de Triomf de Barcelona. "La baralla permanent i les disputes electoralistes ens han portat on som: la Generalitat de Catalunya en mans d'un govern espanyolista que fa pocs dies s'agenollava davant de Felip VI, el rei del 3 d'octubre", han reblat.

Des de l'ANC, han valorat de forma "positiva i satisfactòria" la manifestació en nom de totes les entitats convocants. "Considerem que les xifres que avança la Guàrdia Urbana estan molt per sota de la realitat, i considerem que, arreu del país, més persones han sortit als carrers que els anys anteriors", afirmen, tot i que no proporcionen una xifra d'assistència diferent. "Les entitats convocants celebrem la implicació i participació de la societat civil per deixar clar que l’independentisme és l’únic projecte de futur per a un país més just políticament i social", conclouen a través d'un comunicat.

Prop de 3.000 tarragonins reclamen un millor servei de trens en la marxa independentista de la Diada
Unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert la Rambla tarragonina en la manifestació de la Diada 2024. Els manifestants han arrencat al passeig de les Palmeres i han marxat fins al Monument dels Herois del 1811, on s'han fet els parlaments. Els independentistes han cridat consignes a favor de la independència, en record de l'1 d'Octubre i en contra el president de la Generalitat, Salvador Illa, a qui han titllat de "botifler". Els organitzadors han exigit que es reverteixi la desinversió del govern espanyol per millorar les infraestructures i el servei ferroviari, que consideren "deficient".

🟡 Unes 6.500 persones participen a la manifestació unitària de la Diada a Girona
Unes 6.500 persones, segons la Policia Municipal, han participat en l'acte unitari de la Diada a Girona al crit "d'independència". La concentració gironina ha instat a tornar a "teixir complicitats" per "fer-nos forts i valents de nou" i s'ha centrat en denunciar els greuges de "l'espoli" en sanitat a Catalunya. Per fer-ho, han comptat amb els discursos del metge i secretari nacional de l'ANC, Albert Vendrell, i l'exconsellera de Salut, Marina Geli, que s'ha endut xiulets i crits d'una part dels assistents.

🟡 Una multitudinària marxa conjunta a Barcelona lidera la Diada de les cinc manifestacions
Milers de persones han omplert els carrers de Barcelona en la manifestació unitària de la Diada d'aquest any. Segons la Guàrdia Urbana, la xifra d'assistents a la capital catalana se situa al voltant de les 60.000 persones. El tram entre l'estació de França i l'Arc de Triomf al Passeig Lluís Companys estava ple de gom a gom i els independentistes també han pres els carrers adjacents, com ara la plaça del Born. El lema era escollit pels organitzadors era "Tornem als carrers", després d'una època de desmobilització del moviment independentista i la pèrdua de la majoria al Parlament de Catalunya.
✍🏻 Nura Portella

La Coral de la Diada interpreta l'himne de Catalunya, dirigida per Elisenda Carrasco.
"Ara us toca a vosaltres, a partir de demà, a treballar. Nosaltres ens posarem al vostre servei. Visca l'independentisme, visca Catalunya i els Països Catalans", conclou Llach. Els milers de persones concentrades li responen cantant nu fragment de L'Estaca.
"Deixeu-me fer l'entremaliat, què hem de dir dels CDR?", es pregunta Llach. Els manifestants reaccionen cridant: "els carrers seran sempre nostres". "Doncs hem de dir que a l'hora de la veritat, sempre sou la nostra avantguarda, i per això la repressió espanyola no us vol amnistiar", assenyala el president de l'ANC.
Lluís Llach agraeix la participació de totes les entitats independentistes després de la lectura del manifest: Òmnium Cultural, "la més gran de totes"; el Consell de la República, "que guarda les essències de l'1 d'Octubre"; "la xarxa dels 800 ajuntaments independentistes", aplegats a l'AMI; la Intersindical, com a "sindicat independentista", els membres del CIEMEN, que "fan una feina extraordinària i celebren el 50è aniversari".

🔴 60.000 persones han participat en la manifestació de la Diada 2024 a Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana. La xifra suposa la meitat d'assistents que els del 2023, tot i que val a dir que enguany hi ha hagut manifestacions descentralitzades, mentre que l'any passat hi havia una única marxa a la capital.
"Sortim als carrers perquè ni estem pacificats ni ens han pacificat! Per això fem una crida a tots els independentistes: Prou de llepar-nos les ferides! Organitzeu-vos! Que cadascú de nosaltres treballi en aquest projecte col·lectiu que és la llibertat del nostre país! Lluitem plegats fins a la independència!", reivindica Llach.
Pren la paraula Lluís Llach, president de l'ANC: "De quina normalitat parlen? En quin país és normal que es criminalitzin entitats i ciutadans per manifestar-se, com el passat 8 d’agost. És normal que els companys dels CDR continuïn acusats de terrorisme? És normal que la ciutadania no pugui expressar la seva voluntat en un referèndum? No, no és normal. Això és tot el que ofereix la democràcia espanyola?"
"És un govern que nega el nostre dret a l'autodeterminació, diuen fins i tot que han pacificat Catalunya, que ja hi ha normalitat autonòmica. En quin país és normal que un president de la Generalitat, un diputat electe, no pugui participar en els debats parlamentaris?, es pregunta Xavier Antich, mentre els manifestants clamen "Puigdemont".
Continua Xavier Antich, president d'Òmnium, que critica els partits per haver estat "incapaços de posar-se d'acord i traçar una estratègia compartida per fer efectiu el dret d'autodeterminació". "Els hem facilitat majories parlamentàries que uns i altres han malbaratat en discussions caïnites. La baralla permanent ens han portat on som: la Generalitat de Catalunya en mans d'un govern espanyolista, que fa pocs dies s'agenollava davant Felip VI", afirma, mentre els manifestants xiulen.

Jordi Gaseni, president de l'AMI: "Tornem als carrers per garantir futur digne i just a la ciutadania de Catalunya, per revertir les desigualtats. Per tal que els nostres ajuntaments tinguin recursos per desenvolupar polítiques sobre les quals moltes vegades tenen competències però no finançament. Estar sotmesos a l'estat espanyol és una amenaça estructural per la supervivència de la llengua i la cultura catalana. La independència és un projecte per viure millor".
Teresa Vallverdú, portaveu del Consell de la República: "Qui diu que no tornem als carrers? Estem als carrers. Tornem als carrers per eliminar l'espoli fiscal de més de 22.000 milions d'euros anuals que van per la hisenda espanyola. Tornem per disposar del que és nostre. Tornem per acompanyar les empreses catalanes i assumir el repte de reindustrialitzar l'economia catalana, per assumir les nostres infraestructures i per garantir el futur de la pagesia".
Prossegueix Sònia Pasqual, com a representant dels CDR: "Els catalans sempre hem mostrat la nostra voluntat de no resignar-nos, des de 1714 el país s'ha mobilitzat sempre que ha calgut", recorda assenyalant les manifestacions que ha protagonitzat Catalunya. "Hem demostrat tants cops com ha estat necessari la potència de centenars de milers de persones als carrers, que han situat la independència de Catalunya al centre de l'agenda política".
Representants de les diverses entitats independentistes llegeixen el manifest unitari. El president del CIEMEN, David Minoves: "La societat civil ens trobem als carrers demostrant la nostra força i reafirmant-nos, convençuts que la mobilització és un motor per assolir l'alliberament nacional".

"Volem un dret a l'habitatge digne i que sigui un dret social. El que és segur és que mentre siguem en un país colonitzat i dependent res d'això serà possible. Lluitem per construir un nou país lliure on tots ens podem sentir a casa. Moltes gràcies. Volem, volem, volem la independència", conclou Castellana, que genera una gran ovació dels concentrats a l'Arc de Triomf.
Castellana repassa com el problema de l'habitatge afecta la ciutadania de tota Catalunya, especialment als joves. "Només amb la independència eliminarem l'espoli fiscal i podrem destinar els recursos a crear un parc públic d'habitatge per poder viure tots amb dignitat", reivindica. "Només amb la independència aconseguirem que l'habitatge no es converteixi en una mercaderia, només així podrem regular els contractes de lloguer i cap tribunal constitucional espanyol ens el tombarà", assenyala.

L'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAHÇ), Maria Antònia Castellana, intervé a l'acte de Barcelona: "Volem la independència per construir un país on els drets socials siguin respectats, el dret a la sanitat i a l'educació públiques de qualitat, el dret a trens decents i especialment, el dret a una llar digna i adequada".
A la manifestació han assistit diversos representants d'ERC, Junts i la CUP. L'exlíder dels republicans, Oriol Junqueras, no hi ha anat, tot i que al migdia ha participat en el dinar organitzat pel partit. La secretària general, Marta Rovira, tampoc hi ha assistit perquè es troba a Suïssa. La màxima representant del partit ha estat Marta Vilalta. Pel que fa a Junts, hi han assistit múltiples personalitats, incloent-hi la presidenta, Laura Borràs, o el secretari general, Jordi Turull. El líder del partit, Carles Puigdemont, no ha pogut participar perquè continua a l'exili. Entre els representants de la CUP s'ha vist a Laia Estrada o Carles Riera, entre d'altres.
Són les 17:14 hores, en algunes ciutats ja comencen els parlaments i en d'altres iniciaran d'aquí poc.
Concentració multitudinària a Girona, on els participants clamen "independència". En aquesta capital, la principal reivindicació és millorar el sistema de salut, reduir les llistes d'espera i pal·liar la manca de personal als centres sanitaris.
La ciutat de Girona torna a sortir als carrers. #Diada2024 #11Setembre2024 107.5 FM 📻 (Girona) pic.twitter.com/aEQnSPZY3T
— Ràdio Vilablareix (@rvilablareix) September 11, 2024
Representants de l'ANC, Òmnium i el Consell de la República encapçalen la marxa de Barcelona. Lluís Llach (ANC), ha dit que això converteix la convocatòria d'enguany en una d'"especial" perquè és unitària. "És senyal que volem la unitat com a eina de treball per a l'independentisme", ha dit, tot remarcant que aquesta unitat de les entitats vol ser un "exemple" per als partits. Xavier Antich (Òmnium), ha advertit que l'independentisme "no ha claudicat ni claudicarà fins a aconseguir els seus objectius" i ha demanat actuar per superar el "desànim" i la "paràlisi", mentre que Antoni Castellà (Consell de la República), ha reivindicat que "el país avança quan anem units i va endarrere quan hi ha lluita dins de l'independentisme".

A Tortosa, els castellers de la localitat fan un pilar durant l'arribada de la manifestació, que a les Terres de l'Ebre denuncia el desequilibri territorial de l'aigua.
🔴 EN DIRECTE | Els @CastellsTortosa fan un pilar durant l'arribada de la manifestació de la Diada a Tortosa
— aguaita.cat (@aguaitacat) September 11, 2024
✍️ Sílvia Altadill pic.twitter.com/lDTgTuGWW5
A Barcelona, la gran majoria de manifestants ja han arribat al passeig de Lluís Companys, mentre que els últims manifestants arrenquen ara des de l'estació de França.

Així pujava la manifestació per l'avinguda Catalunya de Lleida, on l'independentisme reivindica la pagesia com a estructura d'Estat.
Panoràmica de la manifestació de Lleida, que puja per l'avinguda Catalunya de la capital. Vídeo de @Jordieche_Foto pic.twitter.com/ALSNFx7ibT
— SEGRE (@SEGREcom) September 11, 2024
Els crits d'"independència" han marcat l'inici de la marxa a Tarragona, una concentració centrada a denunciar la manca d'inversions al sistema ferroviari català i el reclam d'unes millors infraestructures per garantir un bon funcionament de Rodalies.
Arrenca la manifestació de la Diada a #Tarragona al ritme de xaranga i amb crits d’independència”. #11septembre pic.twitter.com/AV278gWmil
— Tarragona Ràdio 🟣 (@tarragonaradio) September 11, 2024
Milers de persones participen en la manifestació de Barcelona, que han encapçalat l'ANC amb una gran pancarta on reclama "habitatge digne" per al país.

Les manifestacions han arrencat a les cinc seus. Així estava Girona a l'inici de la marxa.
Quin goig que fa Girona.#11S#OmplimElsCarrers#Independència#SomANC💪🏽 pic.twitter.com/sSenDDV9od
— assembleaVic (@ANC_Vic) September 11, 2024
Alguns manifestants porten caretes del president Puigdemont, que viu la setena Diada consecutiva a l'exili, després que els jutges hagin rebutjat aplicar-li l'amnistia.

Els manifestants a Barcelona arriben fins al Centre Cultural del Born, on aprofiten per fer temps abans que comenci a caminar la marxa.

Un dels manifestants porta una gran pancarta contra les figures del president actual, Salvador Illa, i el seu predecessor, Pere Aragonès, acompanyat de la frase: "Qui avala el 155 no es mereix ser el nostre president"

Una batucada anima l'ambient a la manifestació de Barcelona, on els manifestants han desplegat estelades de grans dimensions. Hi ha manifestants de totes les edats, que criden el clàssic càntic d'"independència" davant l'estació de França.
"La mobilització dels ciutadans és la gran força del moviment independentista, sempre estarem al seu costat", afirma el secretari general de Junts, Jordi Turull, a l'inici de la manifestació a Barcelona. "És una diada per reafirmar-nos, perquè hi ha molts il·lusos que donen per enterrada una cosa que no serà. Ni els comtes ducs d'olivares, ni els Felip V, ni els Primos de Rivera ni els Francos van poder esclafar la nació no ho faran ara els Felip VI, ni els Llarenas, ni aquells que tenen més vocació de delegat del govern espanyol que de president de Catalunya", rebla.

Aquest ha estat el moment que Oriol Junqueras ha aparegut per sorpresa al dinar que ERC celebrava a Barcelona amb motiu de la Diada. L'exlíder d'ERC no ha estat present durant els discursos i ha aparegut directament per al dinar, on ha parlat amb alguns militants que hi havia presents.
Manifestació de la Diada 2024 de l'11 de setembre avui: horaris i recorregut
Falten menys de quinze minuts per a l'inici de les manifestacions de la Diada 2024, que comencen a les 16 hores. El recorregut a Barcelona començarà a l'estació de França, a Girona, a la la Gran Via de Jaume I; a Lleida, a l'avinguda Catalunya; a Tarragona, al passeig de les Palmeres; i a Tortosa, a la plaça del Bilmil·lenari.
El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el president del Parlament, Josep Rull, i les conselleres del Govern Alícia Romero, Núria Parlon i Esther Niubó han encapçalat l'ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). També hi han assistit membres de la mesa del Parlament com Glòria Freixa (Junts), Raquel Sans (ERC) i Rosa Maria Ibarra (PSC); així com l'alcaldessa de Sant Boi i viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, entre d'altres. A banda de les institucions, representants de diverses entitats han fet la seva ofrena a l'església de Sant Baldiri.

La Festa per la Llibertat d’Òmnium Cultural tornarà a ser el punt final de la mobilització de la Diada de l’Onze de Setembre. La música i la reivindicació dels grups Al·lèrgiques al Pol·len, Ginestà i Flashy Ice Cream ompliran el passeig Lluís Companys de Barcelona, punt on acabarà la manifestació coorganitzada per Òmnium, l’ANC, l’AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, sota el lema 'Tornem als carrers: Independència. Justícia, país, futur'.
Les entitats independentistes han fet una crida a recuperar la "unitat" als carrers per la Diada. El president de l'Assemblea, Lluís Llach, va reclamar "treballar braç a braç", i el líder d'Òmnium, Xavier Antich, avisava: "No ens podem permetre perdre ni un activista".
Per primera vegada després de 12 anys, la Diada de l'Onze de Setembre no comptarà amb un president independentista al capdavant de la Generalitat. Salvador Illa (PSC) és el primer cap de l'executiu que no combrega amb la plena sobirania per a Catalunya des que, el 2012, Artur Mas va assumir la via cap a "l'estat propi". CDC va sumar-se aleshores al sobiranisme, i des d'aleshores sempre hi ha hagut una presidència independentista a Palau: Carles Puigdemont (JxSí), Quim Torra (JxCat) i Pere Aragonès (ERC).
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) mantindrà el seu horari habitual en dia de festiu: de 5.00 hores de la matinada fins a les 00.00 hores de la nit. No obstant això, TMB té preparat un dispositiu de reforç a totes les línies convencionals de la xarxa, a més de potenciar el desplegament del personal d'atenció, neteja i seguretat a les estacions afectades tant a l'inici com al final de l'acte principal de la tarda.
Finalment, Tortosa serà l'epicentre per reclamar la gestió de l'aigua. "L'espoli de l’Estat encara s’agreuja més en zones com les Terres de l’Ebre. Independència també ha d’implicar un tracte just per a tot el país", assenyalen les entitats independentistes. La mobilització de l'11 de setembre anirà de la plaça del Bimil·lenari al Parc Teodor González.
A Tarragona, la Diada estarà orientada a denunciar "la desinversió flagrant de l’Estat en el sistema ferroviari". La manifestació té com a punt d'inici el Passeig de les Palmeres, a les 16.00 hores, amb una protesta que es desplaçarà fins al Monument dels Herois del 1811, passant per la rambla Nova.
Pel que fa a Lleida, la pagesia serà la protagonista, sent reivindicada com a "estructura d’estat". La manifestació començarà a les 16.00 hores a l'avinguda Catalunya, davant de la Delegació de la Generalitat, i acabarà a la cruïlla entre l’avinguda de l’Alcalde Rovira Roure i el Passeig de Ronda.
A Girona, la Diada se centrarà a demanar un "sistema sanitari digne". "Amb les llistes d’espera eternes o el personal insuficient queda clar que la sanitat catalana està en una situació delicada, i és principalment per culpa de l’espoli fiscal espanyol", subratllen. Per això, es farà una concentració a la Gran Via de Jaume I a les 16.45 hores, a la qual se sumarà una columna a peu que sortirà a les 15:30 h del Pavelló de Salt.
La manifestació de l'11 de setembre a Barcelona estarà dedicada a denunciar que "només la independència pot garantir un habitatge digne". "Per trencar amb els preus abusius, condicions precàries o gentrificació cal trencar amb l’estat que ens impedeix aplicar les lleis d’habitatge", detallen les organitzacions. Pel que fa al recorregut, la mobilització s'iniciarà a l'estació de França a les 16.00 hores, passarà pel passeig de Picasso, el passeig de Pujades i el passeig de Lluís Companys fins a arribar a l’Arc de Triomf.
La mobilització independentista de l'Onze de Setembre serà descentralitzada a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. A la capital, la manifestació anirà de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium anualment.