L'independentisme està convocat a una manifestació el 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa que reunirà el president espanyol, Pedro Sánchez i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron. Com serà la manifestació? A quina hora tindrà lloc? I a on? Quina mena de manifestació serà? Hi haurà recorregut? Qui hi participarà? Quines són les reivindicacions? T'expliquem tots els detalls sobre la mobilització unitària convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República.
🔴 Cimera hispanofrancesa a Barcelona entre Sánchez i Macron | DIRECTE
Manifestació del 19 de gener a Barcelona: hora i lloc
La reunió entre Sánchez i Macron tindrà lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i la manifestació està convocada pel pròxim 19 de gener a les 9:00 hores a les Columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc (plaça Carles Buïgas). Tot i això, unes novetats de dimarts 17 de gener van provocar canvis. Com que el cordó de seguretat de la cimera hispanofrancesa és més ampli del que s'esperava, les tres entitats que convoquen la concentració es veuran obligades a reunir els interessats davant de la Font Màgica de Montjuïc.
El lema és 'Aquí no s'ha acabat res! Independència, Països Catalans, Prou repressió'. La mobilització seguirà el model de concentració i diferents representants independentistes faran parlaments per manifestar la seva oposició a la cimera.
A més de les 3 entitats convocants originals: l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i el Consell de la República, s'hi han adherit una trentena: Associació Atenes - Juristes pels Drets Civils, Associació de Municipis per la Independència (AMI), Cambra de Comerç de Barcelona, CIEMEN, Ateneu Sobiranista Català, Comissió de la Dignitat, Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Drets, Estat Català, Front Comú Contra la Repressió, Gràcia República, Grup Construïm República, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical-CSC, La Resistència, Llengua i República, Meridiana Resisteix, Música per la Llibertat, Tribu Catalonia, Via Independència, Acord d'Esquerres, Plataforma 1 d'Octubre de les Corts, Plataforma 3 d'octubre i USTEC-STEs.
Quina mena de manifestació és la del 19 de gener a Barcelona? Hi ha recorregut confirmat?
La protesta del 19 de gener a Barcelona no s'assembla a les manifestacions de l'11-S o de l'1-O. En teoria està previst que sigui una mobilització estàtica (una concentració) l'objectiu de la qual serà protestar en contra de la cimera hispanofrancesa. Així que no hi haurà recorregut de cap mena, tret que passin imprevistos. Pel que fa als actes, a les 9 h, l'hora en què està previst l'inici de la concentració, es farà una foto oficial de les entitats convocants de la protesta i posteriorment, a les 10 h, mitja hora abans de l'arribada de Macron, es farà la lectura del manifest. D'altra banda, a les 11:30 h, els CDR faran protestes davant del consolat francès de Barcelona.
Armilles grogues: possible element de la manifestació del 19 de gener?
Dimarts passat 17 de desembre, l'ANC va fer una crida als assistents a la manifestació / concentració del 19 de gener a portar armilles grogues en ser "un símbol de lluita amb què la població francesa ha aconseguit victòries". També s'ha convidat a portar utensilis que facin soroll per “fer sentir la nostra veu per sobre de qualsevol blindatge policial”. I si no pots anar a la concentració? L'ANC recomana treure l'estelada al balcó. "Cal tornar a engalanar edificis i carrers de lluita i recordar que aquí no ha acabat res".
Per què s'ha convocat la manifestació del 19 de gener?
Si t'interessen els motius de la manifestació del 19 de gener a Barcelona, aquí tens una mica de context. Espanya i França organitzen de forma alterna trobades bilaterals des de l'any 1987. L'última es va celebrar a la localitat francesa de Montauban el març del 2021 i, per tant, la següent havia de celebrar-se en territori espanyol. Pedro Sánchez ha triat Barcelona com a seu per aquesta trobada, que a més dels presidents, aplegarà ministres d'ambdós executius. L'independentisme ha entès aquesta decisió com una "provocació" i una "humiliació" a Catalunya, tenint en compte que en els últims mesos, i especialment després de l'aprovació de la reforma del Codi Penal, l'executiu espanyol ha assegurat múltiples vegades que "el procés s'ha acabat" o que "la tensió" existent entre Catalunya i l'estat espanyol l'any 2017 "és història".
En aquest context, l'ANC, Òmnium i el Consell de la República, han denunciat que encara "no s'ha donat cap solució política al conflicte, que encara hi ha representants del moviment independentista a l'exili o que hi ha 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior repressió de l'Estat, que ha afectat més de 4.000 persones". Per tot això, han cridat a la mobilització a Barcelona el pròxim 19 de gener.
Què faran Pere Aragonès i el Govern respecte a la cimera hispanofrancesa?
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acceptat la invitació que el govern espanyol li ha fet de participar en la cimera hispanofrancesa. "El president, com a primera institució del país, hi serà", han confirmat des del Govern, i alhora han subratllat que no participaran de la mobilització, un espai que consideren que pertoca "als partits i moviments socials".
Tot i que el president ha proposat a Sánchez un seguit de temes a tractar a la reunió, el govern espanyol ha rebutjat incloure-les a l'agenda de la cimera. A més, el paper d'Aragonès serà únicament "testimonial", com podria ser el de cap altre president de comunitat autònoma, o com el que tindrà l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Ambdós hi seran presents en l'inici de l'acte, durant la recepció a Macron, i posteriorment en la passada de revista a les tropes, però no participaran de cap de les reunions bilaterals.
Quina és la posició dels partits sobre la manifestació del 19 de gener?
Malgrat que el Govern no participi en la manifestació, sí que ho farà el seu partit, Esquerra Republicana. Davant les crítiques de l'oposició, que ho han considerat una "contradicció", la portaveu d'ERC, Marta Vilalta ha defensat que "és coherent poder ser a tots els espais i no deixar cap cadira buida". Junts per Catalunya i la CUP també hi assistiran.
La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha valorat aquesta manifestació com "una possibilitat per reunificar tot l'independentisme" i per "contrarestar les informacions que vol transmetre el govern espanyol que el procés ja ha acabat". D'altra banda, els anticapitalistes han titllat la cimera com a "un acte de "propaganda" de Pedro Sánchez i un intent per "demostrar que els Estats estan per sobre de l'autodeterminació dels Països Catalans". Per aquest motiu consideren que l'independentisme ha de sortir als carrers el 19 de gener per "donar un missatge clar que el conflicte està obert i que continuarà obert fins que es permeti fer un referèndum".