El govern espanyol continua traient ferro a les accions de l'independentisme i Carles Puigdemont des de l'exterior, i diu dubtar que els 45.000 manifestats –que segons la policia belga s'haurien congregat per a la manifestació Desperta, Europa a Brussel·les– fossin només independentistes catalans. Així ho asseguraven fonts de la Moncloa entre passadissos, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, les quals deien haver vist banderes de fons groc amb el lleó negre, que no l'estelada, les quals podrien pertànyer al moviment independentista flamenc.
El dubte sobre la xifra se suma al silenci entorn de les accions de Puigdemont d'ençà que va marxar a Bèlgica per evitar l'entrada a presó. Per aquest motiu, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha carregat contra el fet que siguin els ciutadans els qui viatgen per veure el candidat, i no a la inversa. "És molt significatiu, normalment qui es presenta és qui ha d'anar a veure els ciutadans", s'ha vantat. En darrer terme, ha increpat els mobilitzats que tenien dret a manifestar-se en tant que tenien "un DNI espanyol i pertanyen a la Unió Europea".
Aquestes paraules arriben després que fa uns dies Puigdemont denunciés que la UE no hagués donat suport a la independència i suggerís un referèndum a Catalunya per sortir-ne. Per aquest motiu, Santamaría ha estat especialment dura afirmant que el procés era "la proposta més anticatalana que s'hauria fet a la història", en tant que hauria generat una "fractura social" a més de conseqüències per a l'economia. En aquest sentit, ha assegurat que els mateixos dirigents del procés serien els qui l'han qüestionat recentment per "impossible, immadur i inviable". "Diu més de la seva competència que de les seves idees", s'ha vantat.
Davant d'aquest escenari, l'executiu central fuig de fer declaracions sobre els sondejos que auguren al Partit Popular un desplom fins als 6-7 escons, com tampoc opinen dels pactes post-electorals. Així i tot, sí que valoren la "normalitat" que s'estaria cursant amb l'aplicació del 155. "Vull agrair a tots els empleats de la Generalitat la seva intervenció. S'està duent a terme una gestió ordinària", ha assegurat la vicepresidenta espanyola. Santamaría compareixerà, però, al Senat el 18 de desembre per retre'n comptes, dies abans que es compleixi el termini de dos mesos que la Moncloa s'havia fixat per fer-ho.