La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dissabte "blindar el model d'immersió lingüística", que considera un èxit, i ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, de mentir sobre l'ús de català a les escoles de Catalunya.
En declaracions als periodistes abans de participar en la manifestació de Somescola a Barcelona, ha demanat estudiar "què està passant amb l'ús social del català", que considera que està perdent parlants, especialment entre les noves generacions.
Per a Albiach, ara és el moment perquè la ciutadania es "retrobi" i treballi col·lectivament per decidir quines són les polítiques culturals, audiovisuals i de promoció de la llengua necessàries per protegir i impulsar l'ús del català.
Buscar les vies polítiques i judicials
Precisament aquest dimarts, la líder dels comuns va demanar al Govern que busqui "totes les vies polítiques i judicials" per defensar la immersió lingüística a les escoles. Albiach va dir que la decisió del Tribunal Suprem està "desfasada" perquè es basa en la llei Wert "que no existeix", i va afegir que ara hi ha en vigor la llei Celaá que, segons va apuntar, sí que "blinda" el plurilingüisme a l'Estat perquè diu que el Departament d'Educació és qui ha de decidir com es gestiona el model. Davant d'aquesta situació, Albiach creu que es necessita juridisprudència amb la nova llei i que els serveis jurídics de la Generalitat han de treballar per aconseguir-la.
Pel que fa a la proposta de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va instar el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, a assumir la direcció de l'escola de Canet de Mar on s'aplica el 25% en castellà per ordre del TSJC, Albiach es va mostrar sobtada pel fet que algú de Junts, que és soci de Govern, fes propostes a través dels mitjans de comunicació en comptes de portar-les al Consell Executiu dels dimarts.
Pel que fa l'àmbit judicial, Albiach va insistir que el govern espanyol no exigirà el compliment del 25% en castellà i que l'executiu català ha de treballar per aconseguir juridisprudència basada en la llei Celaá. D'aquesta manera, va indicar, es pot donar un paraigua jurídic i "protegir" totes les direccions de les escoles.
"El català no és un tema de partits. No va d'independentistes o de no independentistes. És patrimoni de tots. I objectivament la llei Celaá ho blinda. Si tenim ara un problema és perquè la sentència es basa en una llei anterior", va concloure.