Pocs dies són més significatius per als catalans que Sant Jordi, la Diada dels llibres i les roses. I enguany també de la llengua, o almenys aquest és l'objectiu de la plataforma Sant Jordi per la Llengua, que vol posar el focus en el català la tarda d'aquest 23 d'abril amb una manifestació que començarà a les 19 h a la plaça Universitat i acabarà a la plaça Sant Jaume de Barcelona, entre l'Ajuntament de la capital catalana i el Palau de la Generalitat. Tal com han manifestat els organitzadors en una roda de premsa per presentar la mobilització al barri de Sants de Barcelona, l'objectiu és aconseguir —en un moment en què les dades de l'ús social del català cada cop són més dolentes i la llengua està en "decreixement, amb una situació de desigualtat i plena d'obstacles"— abandonar el discurs victimista i passar a l'acció per demostrar —en una jornada en què molts ulls miren cap a Catalunya i la seva capital— que el català és una "llengua de futur i fugir del pessimisme, la tristesa i la frustració amb un discurs positiu amb acció i reivindicació".

La voluntat —ha manifestat Adrià Font, portaveu de la plataforma— és apujar l'autoestima dels catalanoparlants i al mateix temps reclamar a les administracions que facin la seva feina per garantir que tothom pugui aprendre la llengua. A més, el lema de la manifestació posarà el focus sobre la ciutat de Barcelona, perquè serà "Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular", que denuncia, en paraules de Núria Alcaraz, també membre de la plataforma, el model de la Barcelona "de postal pensada per als turistes i els macroesdeveniments no té en compte que el català és una llengua minoritzada"; fet que es tradueix amb cada cop més presència del castellà, però també de l'anglès. A més, ha anunciat que, en acabar la mobilització a la plaça Sant Jaume, participants de la manifestació per la llengua del Sant Jordi de 1985 (que va acabar amb càrregues policials i en la qual s'inspira aquesta, quaranta anys després) també hi participaran amb la lectura manifest. A l'Ajuntament, liderat pel PSC de Jaume Collboni, la plataforma Sant Jordi pel Català li reclama "valentia i recursos" per defensar i garantir que la llengua sigui present en tots els àmbits de la vida, cosa que ara no passa. 

Manifestació també a Girona

Tot i que aquesta convocatòria inicialment estava únicament pensada per a Barcelona, des de Girona, Joan Matamala, com a representant de la Taula per la Independència de Girona, ha anunciat que també n'organitzarà una, perquè consideren que una reivindicació com és la defensa del català s'ha d'estendre per tota la nació. Així, ha animat a totes les organitzacions a mobilitzar-se per la llengua i fer del català "una llengua viva, que no es doblegui i que no s'esborri". Unes 200 entitats han donat suport a la convocatòria, entre elles l'Assemblea Nacional Catalana, que ha denunciat, però, que l'única manera de garantir la supervivència del català és a través de la independència de Catalunya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!