Ni Carles Puigdemont, ni Oriol Junqueras ni tampoc Toni Comín podran ocupar els seus escons a l'Eurocambra aquest dimarts, dia de constitució del nou hemicicle sorgit a les urnes del passat mes de maig. No ho podrán fer malgrat haver sortit escollits per més de dos milions de vots. Sí que hi seran, però, moltes de les seves veus. Milers d'independentistes han viatjat fins a Estrasburg per manifestar-se durant la celebració del ple i mostrar el seu desacord amb la decisió.

La mobilització, organitzada pel Consell per la República, també té com a objectiu denunciat la situació dels presos polítics i instar l'Estat espanyol a complir la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU i alliberar-los. 

La concentració està convocada a les nou del matí davant el Parlament Europeu, concretament al pont Josep Bech cantonada amb Rue Lucien Febvre. Entre aquesta hora i les deu del matí, hora d'inici del ple, serà quan els nous eurodiputats accediran a la cambra, per això els convocants demanen que s'hi sigui ben d'hora. L'acte central, amb els parlaments de les diferents entitats i la lectura de manifestos, no serà fins les 12 del migdia.

unnamed

80 autobusos i tres vols xàrter

Fins a Estrasburg, s'hi han desplaçat una vuitantena d'autocars i tres vols xàrter –dos han sortit des de Barcelona i un altre des de Lleida–, segons l'últim recompte de l'ANC, a més d'un nombre indeterminat de vehicles i avions per compte propi. Tot plegat podria suposar més de 6.000 persones, amb els càlculs del Consell per la República fets públics el passat dissabte.

Diversos manifestants entrevistats per El Nacional en una àrea de servei prop de Lió, camí cap a Estrasburg, coincidien en afirmar que no tenien clar si les manifestacions serveixen pel propòsit pel que s'anuncien –en aquest cas pressionar l'Eurocambra–, però defensen que és una manera de demostrar a Madrid que l'independentisme no és un "suflé" i per tal d'anar animant el moviment i evitar que s'"empetiteixi" malgrat la repressió i les dificultats.

Gran part d'ells són habituals en les manifestacions i, a més d'assistir a la gran majoria de les que es fan a la capital catalana, també es van desplaçar l'any 2017 a Brussel·les i el passat mes de març a Madrid. I és que aquesta és la tercera gran manifestació que organitza el moviment fora del territori català.

Aquest dilluns a la tarda diversos dels carrers principals d'aquesta ciutat francesa ja s'han omplert d'estelades i simbologia groga amb l'arribada dels primers manifestants, que han acabat fent una petita mobilització improvisada al centre del municipi.

Moltes incògnites obertes 

El viatge, per la gran majoria de manifestants, començava aquest cap de setmana amb moltes incògnites. Una d'elles, la possible presència dels eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín en els seus escons, s'ha acabat resolent desfavorablement. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ubicat a Luxemburg, ha rebutjat les mesures cautelars que havia demanat el seu advocat, pel que no podran ocupar el seu lloc a l'hemicicle.

El que a hores d'ara encara és una incògnita, però, és si l'expresident serà present a la manifestació o no viatjarà a França. Fer-ho podria provocar la seva detenció, a través d'una nova euroordre dictada pel Tribunal Suprem, o fins i tot hi hauria la possibilitat d'arrestar-lo sense aquest pas previ, segons han apuntat fonts de l'entorn de Puigdemont a El Nacional.

Tot i això, el mateix Puigdemont ha penjat aquesta nit una fotografia a Twitter amb un dels autocars de manifestants que s'han desplaçat a Estrasburg. El tuit, però, no aclareix ni quan ni on ha estat presa la fotografia, si a Estrasburg o en un entorn proper, com podria ser Alemanya. Tampoc anuncia si assistirà a la manifestació.

En el cas de Junqueras estava més clar que la seva condició de pres polític, i el fet que el Tribunal Suprem no li donés el permís necessari per acatar la constitució, provocarien que finalment no pogués viatjar a Estrasburg. Tot i això, el Suprem ha preguntat aquest dilluns a Luxemburg per l'abast de la seva immunitat per deixar-lo en llibertat, tal com havien demanat els seus advocats, i caldrà veure com acaba la qüestió més endavant.

Important presència política

Qui sí que hi seran presents, seran representants dels partits i entitats sobiranistes, així com del Govern de la Generalitat. Malgrat que el president Quim Torra finalment no viatjarà per l'elevat risc d’incendis que afecta Catalunya aquests dies, sí que hi seran presents dos dels seus consellers: el d'Exteriors, Alfred Bosch, i la de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Per part dels partit, hi haurà una nodrida representació de JxCat, encapçalada per Albert Batet, Eduard Pujol, Laura Borràs o Elsa Artadi; mentre que d'ERC hi seran presents Sergi Sabrià i Marta Vilalta, entre d'altres. També hi haurà la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i la vicepresidenta segona d'Òmnium, Marina Llansana.

A més, està previst que s'hi sumin alguns dels eurodiputats d'altres països que més han donat suport a la causa catalana, agrupats dins la plataforma EU-Catalonia Dialogue.