Nova demostració de força del moviment independentista a Europa. Unes 10.000 persones, segons la policia francesa, s'han manifestat aquest dimarts al matí davant el Parlament Europeu d'Estrasburg per protestar contra el veto als eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, i demanar a la Unió Europea que reaccioni.
La concentració, que ha durat gairebé cinc hores, ha acabat amb un acte polític unitari organitzat pel Consell per la República, que ha comptat amb intervencions de les entitats sobiranistes i d'eurodiputats simpatitzants amb la causa.
També s'han pogut sentir les paraules de Puigdemont i Comín, que tot i no assistir-hi pel risc de ser detinguts ―segons han assegurat els seus advocats―, hi han intervingut amb un vídeo des de la frontera d'Alemanya. Així com també s'ha pogut llegir una carta d'Oriol Junqueras des de la presó.
Tots ells han aprofitat l'ocasió per denunciar la vulneració de drets polítics, han demanat a Europa que no miri cap a una altra banda i han avisat que el moviment no defalleix malgrat la situació de repressió: "Ho tornarem a fer".
Puigdemont i Junqueras defensen l'exili i la presó com a armes
En una intervenció en vídeo des del pont que separa Alemanya i França, Puigdemont ha defensat la importància de seguir denunciant i lluitant per la independència des de l'exili, per la qual cosa ha excusat la seva absència a l'acte. També ha agraït als milers de catalans que s'han desplaçat fins a Estrasburg el seu compromís i ha assegurat que són "la prova del seu fracàs i del nostre èxit".
També així s'ha expressat Toni Comín, que estava amb ell a la ciutat alemanya de Kehl. L'exconseller i eurodiputat electe ha assegurat que la democràcia està ara "amenaçada" a Espanya i, per tant, a Europa, i ha defensat que seguiran, des de l'exili, essent la "veu lliure" dels pobles del continent.
Finalment, Oriol Junqueras, a través d'una carta escrita des de la presó de Lledoners, ha assegurat que si el "preu que hem de pagar" és la privació de llibertat, ho farà, i ha defensat convertir la presó "en una causa legítima i justa per Europa". També ha defensat que Catalunya pot tornar a ser la "punta de llança" pel futur d'Europa, per la qual cosa li ha demanat que no miri "cap a una altra banda".
Les entitats avisen: "Ho tornarem a fer"
Per altra banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha avisat que el procés no serà fàcil i ha defensat que la "batalla" s'ha de guanyar a Catalunya, com l'1 d'octubre. "La independència ens la guanyarem nosaltres, no ens la regalarà ningú", ha defensat.
Per altra banda, Marina Llansana, vicepresidenta segona d'Òmnium Cultural, ha assegurat que "cap sentència, per dura que sigui" els farà renunciar als seus objectius i ha afegit: "Ho tornarem a fer, tots i cadascun dels delictes que ens diguin que hem comès".
També s'han llegit dos manifests, un de la plataforma 'Pugem i omplim Europa'' i un altre del Consell de la República, en diversos idiomes.
"No us deixarem sols", el suport d'una vintena d'eurodiputats
Finalment, l'acte ha comptat amb la presència de més d'una vintena d'eurodiputats de diversos països, aplegats en la plataforma UE-Catalunya Diàleg, que també han denunciat el veto als tres eurodiputats independentistes i han volgut mostrar la seva solidaritat amb els manifestants.
Un dels més contundents ha estat l'eurodiputat irlandès Matt Carthy, que també ha denunciat la situació dins l'Eurocambra i el "silenci" de les institucions europees davant l'existència de presos polítics i la negació del dret a l'autodeterminació. En aquest sentit, ha avisat als polítics europeus que no tenen dret a autodenominar-se líders de la democràcia".
També l'eurodiputada portuguesa Marisa Matias ha volgut transmetre la seva solidaritat als catalans. "No us deixarem sols, no callarem, fins a la victòria, segur", ha exclamat. Matias també ha recordat que Portugal es va independitzar quan hi havia un Felip al govern i ha afirmat: "Encara avui seguim amb un Felip opressor".
Crides a la unitat
Amb tot, els milers de manifestants ―arribats en una vuitantena d'autobusos, tres vols xàrter i altres mitjans indeterminats―, han exigit als polítics independentistes unitat i que no hi hagi renúncies ni passos enrere.
També hi han fet acte de presència representants dels partits i entitats sobiranistes, així com del Govern de la Generalitat. Malgrat que el president Quim Torra finalment no hi ha viatjat per l'elevat risc d’incendis que afecta Catalunya aquests dies, sí que hi han estat presents dos dels seus consellers: el d'Exteriors, Alfred Bosch, i la de Cultura, Mariàngela Vilallonga.
Per part dels partits, s'hi ha vist una nodrida representació de JxCat, encapçalada per Albert Batet, Eduard Pujol, Laura Borràs o Elsa Artadi; mentre que d'ERC hi eren Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Isaac Peraire.