Uns 200 militars de tot Espanya s'han manifestat aquest dissabte a Madrid per reclamar millors condicions laborals i salarials. En la protesta, convocada per tres associacions professionals de les Forces Armades, els assistents han exigit unes retribucions "dignes", que equiparin les seves nòmines a les dels membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE), així com la millora de la seva carrera professional.

Sota el lema 'Menys paraules i més fets. Retribucions justes', els manifestants han recorregut el trajecte que va des de la plaça de les Corts de Madrid, davant el Congrés dels diputats, fins a la seu del Ministeri d'Hisenda al carrer Alcalà vestits amb armilles grogues i guardant la distància de seguretat. 

Primera manifestació de militars en l'era de la democràcia

El president de l'Associació Tropa Marineria Espanyola (ATME), Marco Antonio Gómez, ha explicat que és "la primera manifestació de militars de la democràcia", en la qual reivindiquen la "dignificació" de la carrera militar i un augment salarial per aconseguir unes retribucions "dignes", després de "moltíssims" anys reclamant-lo i estar en un "punt de no retorn", ja que "tots els ministres de Defensa han reconegut la greu situació dels militars" però no es prenen millores, en unes declaracions a Europa Press.

A més, Gómez ha reclamat que el militars estiguin presents en les noves comptes públics, amb una pujada lineal de 100 euros, una taula de negociació amb el Ministeri de Defensa i un increment salarial al llarg de tres o quatre anys, així com que es posi en funcionament la mesura ja aprovada que acabi amb la pèrdua retributiva dels militars en la reserva quan compleixen 63 anys.

Aquestes mesures comportarien un "punt de partida" que no assoleix els 200 milions d'euros, segons Gómez, que veu aquesta xifra "assequible" per a uns pressupostos generals de "milers de milions d'euros".

Per la seva part, el president de la Unió Militars de Tropa (UMT), Francisco Bellón Clavijo, s'ha sumat a les reivindicacions i ha denunciat que és "inconcebible" que soldats amb 15 anys d'experiència i triennis no poden ascendir ni arribar a un sou de 1.000 euros, si bé s'ha mostrat "optimista" perquè les seves peticions siguin ateses, encara que en el marc de la ronda de contactes amb els grups, cap s'ha decantat "ni a favor ni en contra".

Militars es manifesten a Madrid per demanar millores laborals / EFE

Els militars denuncien que la seva situació salarial s'agreuja després de la "justa i merescuda" equiparació als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (CFSE) mentre "es deixa de costat" els militars. Segons els seus càlculs, amb la nova situació un soldat de les Forces Armades cobrarà 1.000 euros menys que un policia o un guàrdia civil tot just sortits de l'acadèmia, un sergent amb diversos anys de servei 500 euros menys i un tinent (que obligatòriament ha de tenir titulació universitària) 200 euros menys.

Els militars exigeixen retribucions "justes" i no haver d'estar "pluriaempleats" en considerar insuficient, per exemple, que un soldat acabat d'entrar en l'Exèrcit de Terra cobri poc més de 900 euros en un context de mobilitat geogràfica i de "servei al país els 365 anys", segons ha apuntat un caporal de l'Exèrcit de Terra.

Segons va conèixer Europa Press, el Ministeri de Defensa va iniciar els les feines per redactar un reial decret de modificació de les retribucions dels militars que, tanmateix, no acontentava les associacions professionals de les Forces Armades. L'esmentat projecte preveu un increment percentual del complement de feina la nòmina dels militars, lluny dels 100 euros mensuals de pujada lineal que demanaven les associacions per als militars en actiu i en la reserva. El que sí que recull és l'eliminació de la pèrdua retributiva dels militars en la reserva en complir els 63 anys.

Vox es compromet a promoure la millora retributiva

En la protesta han acudit diversos dirigents de Vox, com el secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, que ha explicat que la seva formació ha presentat una proposició de llei per a la carrera militar única a fi que cap professional del camp no sigui expulsat als 45 anys, que s'afegeix a la iniciativa legislativa per a l'equiparació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. "Les nostres Forces Armades, la nostra tropa i marineria es mereix el respecte, la dignitat de la seva retribució i carrera professional," ha remarcat Ortega Smith.

En aquesta línia, la secretària general de Vox en el Congrés dels diputats, Macarena Olona, ha denunciat que el govern espanyol ha vetat "inconstitucionalment" la llei de carrera militar única registrada per Vox, per la qual cosa la formació ha presentat un nou text legal introduint una disposició transitòria per eliminar el vet governamental. Olona ha postil·lat que Vox no negociarà els pressupostos generals que pretenen només "ancorar al govern socialcomunista".