Va ser una baralla de bar a altes hores de la matinada que va acabar amb un turmell trencat i un petit tall al llavi a dos guàrdies civils fora de servei. Però a vuit joves del poble navarrès d’Altsasu els ha costat 76 anys de presó i 100.000 euros d’indemnització. Tres d’ells –Adur, Jokin i Oihan— ja fa 580 dies que viuen entre reixes; quatre més –Jon Ander, Aratz, Iñaki i Julen— fa onze dies. La Fiscalia ja ha recorregut perquè, a més, siguin condemnats per delicte de terrorisme.

Per a imposar aquestes penes tan altes, l’Audiència Nacional ha recorregut a l'agreujant d’odi (cap a la Guàrdia Civil), malgrat que aquesta mateixa setmana un jutge de La Seu d’Urgell ha descartat un possible delicte d’odi de vuit mestres perquè el cos policial no és un col·lectiu “discriminat” ni “marginat”. Però durant el judici va argumentar-se que alguns d’aquests joves estaven al moviment contra la presència de cossos policials de Euskal Herria. I aquest vincle va ser letal.

Un fenomen amb molts paral·lelismes s'ha donat a Catalunya amb els Comitès de Defensa de la República (CDR), a qui s'ha intentat acusar de terrorisme per les seves accions de resistència pacífica no-violenta. El seu cas també està a l'Audiència Nacional. Tamara Carrasco, acusada de ser-ne una de les coordinadores, continua amb mesures cautelars, sense poder sortir de Viladecans. L'Adrià, el jove en cerca i captura del CDR d'Esplugues de Llobregat, ha marxat a l'exili. La Fiscalia, que és la que demana el delicte de terrorisme pels joves d'Altsasu, ha comparat els CDR amb ETA, Terra Lliure i fins i tot el gihadisme.

Aquest dissabte hi ha convocada als carrers de Pamplona una gran manifestació en solidaritat amb els vuit d'Altsasu, que s'espera multitudinària. I comptarà amb una forta presència catalana, on el cas s'ha seguit de molt a prop pels paral·lelismes. En direcció a la capital navarresa sortiran busos de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Vic, Manresa, Sabadell, Tortosa, Reus, La Seu d’Urgell, Cervera, Granollers...

Però també hi ha hagut mobilització a la resta de l'Estat espanyol. Sortiran desenes de busos des de pràcticament totes les principals ciutats del País Basc, però també des d'altres indrets de l'Estat, com Madrid, Mérida Miranda de Ebro. Malgrat que en alguns llocs amb més intensitat, el precedent d'Altsasu és ben present arreu.

Com adverteix el catedràtic de dret basc Iñaki Lasagabaster entrevistat per El Nacional, estar vinculat a moviments polítics pacífics com els joves d’Altsasu “ni és odi ni té perquè motivar el trasllat a enlloc, a no ser que es busqui un avís de caràcter polític”. El jurista adverteix també que, després d’aquest cas, “a qualsevol conducta nostra se li podria aplicar un delicte d’aquest tipus i gravetat”.