La Guàrdia Civil ha fet una sèrie d'interrogatoris a alts càrrecs i treballadors públics del Govern català relacionats amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Per la caserna d'aquest cos policial, situada a la travessera de Gràcia de Barcelona, hi ha passat el director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès, la cap de comunicació de la Conselleria d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Anna Molas, el director general de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, el secretari general de Presidència, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. A més, aquest dijous també va declarar l'exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena.
Convertida en el focus de l'actualitat, la travessera de Gràcia de Barcelona serà aquest dilluns al matí el punt de trobada de dues concentracions; ara bé, una defensa el contrari de l’altra. Per una banda, la CUP convoca una manifestació davant la caserna per denunciar els interrogatoris a diversos càrrecs del Govern pels preparatius del referèndum. Per l’altra, un grup d’unionistes ha volgut contraprogramar la mobilització de la CUP amb una que doni suport a la Guàrdia Civil. Les cites? El mateix lloc i la mateixa hora: travessera de Gràcia, 291, a les 12 del migdia.
“No fareu callar la veu d’un poble”
Aquest és el lema dels anticapitalistes que denunciaran les actuacions de la Guàrdia Civil. Des de la CUP afirmen que el cos de policia no té competències per imputar (això és feina d’un jutge) i consideren que la policia està actuant pel seu compte, perquè cap jutge ha ordenat aquests interrogatoris.
Divendres passat, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, criticava la citació de l’exportaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, i la qualificava de “la gota que fa vessar el got”. Arrufat denuncia que ja ni tan sols es cita gent del Govern, sinó portaveus de moviments polítics.
Els de la CUP han decidit plantar cara a aquestes citacions policials pel simple fet de tenir un compromís democràtic amb la celebració del referèndum. Per la seva banda, el Govern de la Generalitat ha presentat aquest dissabte una denúncia formal contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil. L’executiu considera que s’han comès delictes perquè no se sap qui hauria ordenat aquestes declaracions.
#AmbLaGuàrdiaCivil
Aquest hashtag és la resposta a la trobada anticapitalista, en aquesta ocasió impulsada per un grup d’unionistes que, de moment, no se sap a quina entitat pertanyen. La mobilització l’han engegat a través de les xarxes i compta amb el suport de la presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías.
Aquest grup d’unionistes no són els únics que han sortit a defensar la labor de la Guàrdia Civil; el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, també ho ha fet. Zoido ha acusat la CUP de voler “intimidar” el cos policial amb la concentració prevista per dilluns, i mitjançant les xarxes socials ha expressat el posicionament contra la denúncia del Govern català.
Un altre membre de Ciutadans ha sortit aquests darrers dies a opinar sobre els fets. Es tracta del portaveu del partit al Parlament, Carlos Carrizosa, que ha acusat el Govern de “muntar un circ per escalfar l’ambient amb la denúncia a la Guàrdia Civil”. Carrizosa defensa els interrogatoris i considera “normal que es demani informació per suposades il·legalitats”.
Qui no s’ha acabat de posicionar ni a favor ni en contra de les actuacions del cos policial és el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que aquest dissabte afirmava que volia saber “en quin context s’estan produint els interrogatoris, què s’està buscant i per què”. També es va demanar si l’ordre l’havia donat el Govern espanyol o un jutge.
Què faran demà els Mossos?
Davant d'aquestes dues convocatòries de signe advers, a favor i en contra de l'actuació de la policia, que coincidiran a la caserna de la travessera de Gràcia, falta saber quin paper hi jugaran els Mossos d’Esquadra.
L’Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha demanat als Mossos “protecció i desplegament” en vista a la concentració de la CUP. Ho han fet en un comunicat en què han denunciat les “coaccions i l’assetjament a la Guàrdia Civil a Catalunya”. Afegeixen que també hi ha “persecució” contra les seves famílies i fills. L’AEGC demana protecció davant la “immensa preocupació per la seguretat personal dels guàrdies civils i les seves famílies que resideixen a la caserna de la travessera de Gràcia”.
Els Mossos d’Esquadra s’encarreguen de mantenir l’ordre públic al carrer i les competències en protecció d’edificis (blindar la caserna) són de la Policia Nacional. Per ara se sap que els Mossos muntaran un dispositiu d’ordre públic normal, com en qualsevol altra concentració. Caldrà esperar fins demà a les 12 del migdia per saber com actuen els Mossos i per veure com conviuen totes dues concentracions.