Joves, joves i més joves. Van fer-se notar aquest dimecres a les portes del Departament d’Economia, i avui han estat majoria a l’Arc de Triomf.
Molts hi han acudit des de la Zona Universitària, i per fer-ho han tallat la circulació per la Diagonal. En concret, 1.200 estudiants, nombre que s’ha anat engreixant fins als 2.000 amb el pas dels minuts, segons ha informat la Guàrdia Urbana. Tots plegats han posat després la directa fins al passeig de Lluís Companys de la capital catalana.
Des de Mundet -un altre focus important d’universitats- uns altres 300 estudiants han deixat les aules per dirigir-se a la protesta de l’Arc de Triomf.
Paral·lelament a la manifestació de Barcelona, molts altres estudiants s’han dirigit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per participar en l’acte d'Universitats per la República, on hi han participat diputats o exdiputats com Lluís Llach (Junts pel Sí) o David Fernàndez (CUP).
A Lleida, un miler d’estudiants han cridat pel referèndum i han reclamat el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, que cedeixi les instal·lacions com a seu electoral per a l’1 d’octubre. A la manifestació també s’han escoltat crits d’”Àngel Ros dimissió”, després de la negativa de l'alcalde a col·laborar amb el referèndum.
“Aturada general indefinida i unitària”
Les mobilitzacions universitàries coincideixen amb la proposta dels moviments socials universitaris de fer una aturada general “indefinida i unitària” després de l’actuació de la Guàrdia Civil aquest dimecres, que va escorcollar conselleries i va detenir alguns alts càrrecs del Govern. Segons expliquen en un comunicat, l’aturada general pretén crear una “mobilització social històrica” que dugui a la celebració d’un referèndum “com a única via possible per a l’enteniment, la cohesió social i la cultura de la pau”.
Els moviments demanen que totes les mobilitzacions siguin “pacífiques i cíviques” i es contraposin a l’actitud del govern espanyol, que ha utilitzat “actituds repressives” que són “pròpies d’una altra època”.
El comunicat l’han subscrit el Consell de l’Estudiantat de les universitats catalanes, el Consell de l’Alumnat de cada un dels centres, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i de Barcelona i el Sindicat dels Estudiants dels Països Catalans, a més d’organitzacions juvenils de les principals formacions polítiques catalanes.