L'independentisme ha tornat a sortir al carrer per rememorar el sisè aniversari del referèndum del Primer d'Octubre. Ho ha fet aquest matí, a l'espera de l'acte central aquesta tarda a plaça Catalunya, de la mà de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que havia convocat una manifestació a la plaça Urquinaona amb un recorregut fins a la plaça Sant Jaume. A Urquinaona, la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha exigit als partits independentistes que, un cop s'aprovi l'amnistia, es proclami directament la independència. També diversos activistes, com Marcel Vivet, Nacho Pallàs o Júlia Balsa, han recordat els anys de repressió i les manifestacions postsentència. Un cop acabat l'acte, els manifestants independentistes (la Guàrdia Urbana els ha xifrat en un miler), han marxat d'Urquinaona fins a plaça Sant Jaume, amb crits d'independència i contra el govern espanyol.

🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya

 

plaça sant jaume manifestacio aniversari 1O 2023 foto eva parey
Manifestació d'Urquinaona fins a plaça Sant Jaume en el marc del sisè aniversari del Primer d'Octubre / Eva Parey

Per fer la marxa, han passat per davant la prefectura de Via Laietana, on els concentrats s'han estat uns minuts amb crits de "Fora, fora, fora policia espanyola!". A més, els manifestants també els han llançat paperetes impreses del Primer d'Octubre, així com petites urnes del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Sense incidents, els concentrats han prosseguit la marxa fins a plaça Sant Jaume, entre crits contra el Govern de Pere Aragonès i contra l'estat espanyol.

Jornada festiva

A plaça Sant Jaume, s'han concentrat direcció el Palau de la Generalitat amb la pancarta de la Diada d'enguany i amb el lema "Per la independència, Via Fora!". Allà, alguns manifestants s'han posat a cantar cançons, entre les quals l'himne de Catalunya, Els segadors. Així mateix, diversos manifestants reflexionaven sobre la situació que viu l'independentisme i que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, necessiti els vots dels dos principals partits independentistes per ser investit. "És una oportunitat que no podem desaprofitar. Hem d'exigir tot el que volem realment per arribar a la independència de Catalunya", diu en Ramon, un manifestant que creu que si el PSOE no accepta les condicions, s'haurien de repetir eleccions. "No podem cedir amb Pedro Sánchez perquè ens enganyi. Amb una amnistia no n'hi hauria prou", opina en Ramon, que creu que una única amnistia no convé a l'independentisme. "Ha d'anar acompanyada de la independència".

Reclamen "foc nou"

Així mateix, també es mostra crític amb el Govern de Pere Aragonès i espera que s'adoni que "el poble està al darrere, no s'ha rendit i que els executors han de ser els polítics". "Si no hi estan disposats, que es retirin i que donin pas a gent més decidida", ha afirmat en Ramon, qui creu que el president Aragonès sempre fa "declaracions de caràcter autonòmic". "Amb aquest Govern no anem enlloc", subratlla. Així mateix, li agradaria el retorn a la unitat dins l'independentisme, tot i que no descarta donar suport a una llista cívica.

 

Un altre manifestant també ha volgut constatar la "nova oportunitat" que tenen els partits independentistes. "Si el govern espanyol no es posa a to, calen unes noves eleccions", assegura el manifestant, que no ha volgut facilitar el seu nom. Així mateix, creu que s'hauria de tornar a la unitat, tot i que considera que no s'aconsegueix a causa de "l'egoisme" d'alguns polítics. En aquesta línia va un altre manifestant que tampoc ha volgut facilitar el seu nom. "Cal foc nou", ha afirmat el manifestant, qui veuria bé una amnistia per "quedar-nos on érem". Tanmateix, també avisa que "per si sola, no va enlloc" i aposta per desestabilitzar el govern espanyol tant com es pugui. 

manifestació aniversari 1O 2023 anc foto eva parey
Manifestació d'Urquinaona fins a plaça Sant Jaume en el marc del sisè aniversari del Primer d'Octubre / Eva Parey