Aquest dijous, la Comissió d'Igualtat del Congrés aprovava el dictamen a la Llei de Paritat, amb el suport de tots els grups menys el PP i Vox. En concret, obtenia 20 vots a favor, 17 en contra i cap abstenció. El dictamen contempla diverses esmenes transaccionals, entre elles, una pactada entre PSOE i Podem per la qual les dones podran superar el percentatge del 60% de representació, per exemple a empreses cotitzades o a les llistes electorals. Aquesta esmena en concret quedava aprovada novament amb els vots a favor de tots els grups, menys els del PP i Vox. Fins aquí tot bé, els problemes, segons assegura El Mundo a la seva portada d'aquest divendres, arriben després que PSOE i Sumar "hagin fet el pas definitiu per arrabassar al Senat, dominat per la majoria absoluta del PP, un dels seus poders principals: la capacitat de tombar els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic, que són el pas preceptiu previ per a l'elaboració dels pressuposts".

"Maniobra inconstitucional". Amb aquestes paraules es refereix el diari a aquest moviment i ho explica amb el següent titular: "Sánchez lamina el poder del PP al Senat amb una maniobra inconstitucional". El rotatiu explica que els socialistes han fet servir el projecte de llei de representació paritària per "colar" dues esmenes: eliminar de facto el paper del Senat en l'aprovació de la via de dèficit i rebaixar les exigències per poder eludir amb facilitat el tràmit de consulta pública a l'aprovació de l'avantprojecte de llei de pressupostos. Això enfada molt al PP (i a El Mundo), ho intentarem explicar millor: amb la primera d'aquestes dues esmenes es retira al Senat (controlat pel PP) la capacitat de vetar el camí de dèficit. Aquest canvi implica que, si el Senat rebutja els objectius de dèficit i deute, aquests tornen al Congrés per a la seva aprovació definitiva per majoria simple, en lloc de tornar-los al govern espanyol perquè n'elabori uns de nous, com passa ara. Els populars asseguren que aquest és el motiu pel qual han votat contra la Llei de Paritat, ells insisteixen que hi haurien votat a favor si no fos per "la decisió del PSOE d'enfangar-ho tot". D'acord, pensarem que és per això.

"PNB i PSE avancen cap al 'reconeixement nacional' del País Basc", titula l'ABC l'endemà que Imanol Pradales hagi estat proclamat lehendakari amb els 39 vots a favor del PNB i el PSE-EE al Ple d'investidura. Pradales (PNB) succeirà així al càrrec Iñigo Urkullu, que va ser candidat a lehendakari a les passades eleccions autonòmiques i que ha estat dotze anys al capdavant del Govern Basc. La candidatura de Pradales ha superat en suports la de l'aspirant d'EH Bildu, Pello Otxandiano, que també optava a presidir el Govern Basc, però només ha comptat amb els 27 suports del grup. El PP, Sumar i Vox s'han abstingut. Abans d'acabar, no oblidem destacar que aquest divendres previ al pont de Sant Joan també arriba replet de la Roja, que aquest dijous va guanyar contra Itàlia (1-0) i va certificar així el bitllet per als vuitens com a primera del seu grup. Fem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest divendres:

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El País
El País
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!