Manos Limpias torna a fer de les seves. El sindicat de funcionaris públics, amb un llarg historial de denúncies, la majoria arxivades, però amb un gran impacte mediàtic —com la que va presentar contra Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez—, ha posat ara el seu punt de mira en Gonzalo Boye i en demana la detenció per considerar-lo “còmplice, encobridor i cooperador” de Carles Puigdemont. L’advocat del president a l’exili ha estat denunciat per presumptes delictes “d’obstrucció a la justícia i de l’omissió dels deures d’impedir delictes o de promoure la seva persecució com a còmplice i encobridor sense perjudici que en les diligències que es practiquen hagués pogut ser cooperador”, segons diu exactament l’escrit de denúncia que el col·lectiu de funcionaris públics ha enviat al jutjat i al qual ha tingut accés ElNacional.cat. El document, signat pel secretari de Manos Limpias, Miguel Bernad, considera que Boye “està actuant com el cervell de totes les actuacions delictives del pròfug Carles Puigdemont”, i justifica com a fet “més flagrant de la denúncia” el seu comportament en el míting que va pronunciar Puigdemont el dia 8 d’agost abans de l’acte d’investidura de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. Davant la "gravetat dels fets", demana que “es procedeixi a la seva detenció d’acord amb la de Puigdemont”, relata l'escrit.

Relació de fets i referència a imatges

En l’escrit enviat al jutjat d’instrucció, Manos Limpias sosté que la denúncia de Boye s’efectua per considerar-lo “cooperador necessari, còmplice i encobridor d’un pròfug del qual penja una ordre internacional de recerca i captura”. El document, de tres pàgines, inclou una relació de circumstàncies dels fets de sis punts, entre les quals fa referència a les imatges que van sortir de Gonzalo Boye el dia dels fets referits, en les que es veu “al denunciat acompanyant al pròfug, en el carrer per on van entrar a l’indret on estava el faristol pel discurs, i la posterior imatge en acabar el míting, on el denunciat, li agafa de l’espatlla i li diu: ‘anem-nos-en ja’, desapareixent per un lateral de la tribuna i impedint que els Mossos poguessin detenir Carles Puigdemont, és una prova inequívoca que el denunciat ha actuat i continua actuant com a còmplice cooperador necessari i encobridor del pròfug Puigdemont”.

Miguel Bernad també detalla a l’escrit de denúncia el comportament de Boye un cop es va consumar la marxa de Carles Puigdemont, que va aconseguir esquivar el setge de l’ampli dispositiu dels Mossos d’Esquadra i evitar la seva detenció. “Després de la fugida, tuits del propi denunciat manifesten que el seu patrocinat, el pròfug, ha aconseguit eludir la justícia i als mossos, actuant, a més, de portaveu”, afirma la denúncia, que acaba demanant la detenció de Boye, "d'acord amb la de Puigdemont", atesa la "gravetat dels fets denunciats".

A l'inici del seu escrit, Manos Limpias recorda que la llei estableix que els que per raó dels seus càrrecs, professions o oficis tinguessin notícia d'algun delicte públic, estaran obligats a denunciar-ho immediatament al ministeri fiscal, al tribunal competent, al jutge d'instrucció i, si no, al municipal o al funcionari de policia més proper al lloc si fos un delicte flagrant".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!