El Partit Popular ha aconseguit revalidar un dels seus governs autonòmics, el de la Junta de Castella i Lleó. Però ho ha fet de forma polèmica, fent entrar l'extrema dreta de Vox a l'executiu, fet que contrasta amb altres països europeus com França i que ha estat censurat des del Partit Popular Europeu. En aquest context, el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va decidir plantar dilluns passat el debat d'investidura a les Corts i avui ha fet el mateix amb la presa de possessió d'Alfonso Fernández Mañueco, que s'ha produït aquest migdia. Aquesta entrada dels ultres a les institucions es produeix mentre el dirigent gallec promet una actitud més centrada i moderada. En canvi, sí que hi han assistit Santiago Abascal o la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que han beneït la coalició. El govern espanyol ha aprofitat per a furgar en les contradiccions.

Feijóo finalment s'ha omplert l'agenda de reunions a Madrid per a poder esquivar novament la fotografia. Al matí s'ha reunit a Génova 13 primer amb el president de la Confederació de la Petita i Mitjana Empresa (CEPYME), Gerardo Cuerva, i després amb el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi. A la tarda es trobarà amb el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, i amb el de la UGT, Pepe Álvarez. En declaracions als mitjans, el líder estatal del PP ha justificat que ja li farà una "visita institucional" al nou president de la Junta de Castella i Lleó, que té el seu "suport total".

D'aquesta manera, la màxima representant de la nova direcció popular ha estat la secretària general Cuca Gamarra. Dels presidents autonòmics del PP, hi ha anat la madrilenya Isabel Díaz Ayuso però no l'andalús Juanma Moreno. Ayuso s'ha felicitat per un "gran pacte" i perquè Castella i Lleó és una comunitat "socialisme free". També hi ha assistit l'expresident espanyol Mariano Rajoy.

També hi ha estat present Santiago Abascal, líder estatal de Vox, que ha assegurat que pot ser un referent d'alternativa "per a tot Espanya". El dirigent ultra, que ha evitat criticar Feijóo per l'absència, ha defensat que "no podem donar l'esquena a aquest govern que està sent demonitzat i atacat per aquells que més han de callar", el govern espanyol. "Aquells que han incorporat els comunistes, els colpistes i els terroristes a la direcció de l'Estat", ha denunciat.

El govern espanyol, que ha criticat el pacte, ha estat representat a la presa de possessió amb un perfil molt baix. Hi ha assistit Pilar Alegria, ministra d'Educació. Ha dedicat el seu discurs a reivindicar, per una banda, que Espanya compta "amb la força de l'Estat de dret i les institucions democràtiques", després d'avisar durant setmanes que no permetran cap retrocés. També ha reivindicat la Constitució espanyola, que fa que vivim "en un dels Estats més descentralitzats del món", després que Vox s'hagi conjurat a recentralitzar l'Estat de les autonomies. També ha reivindicat el projecte de la Unió Europea i la plena igualtat d'homes i dones.

I des de La Moncloa aprofiten per a furgar en les contradiccions del nou PP de Feijóo. Hi ha posat veu la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha criticat que el nou president de la formació és "un gran escapista que evita una foto que el taca" al·legant la seva pròpia agenda com a "excusa". Díaz li ha retret que és "el primer que permet un govern amb l'extrema dreta". També ha criticat el seu immobilisme davant casos com el de les mascaretes a Madrid: "Casado va ser expulsat del PP perquè volia investigar la corrupció a Madrid, i crec que els ciutadans es mereixen no només respecte en l'ús de les administracions, sinó també claredat sobre el que està passant".

Vox al govern

Avui ha pres possessió Alfonso Fernández Mañueco i demà ho farà el seu nou govern, que comptarà amb el líder de Vox a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, com a vicepresident sense responsabilitats executives. La formació d'extrema dreta comptarà amb tres consellers més: Gerardo Dueñas a Agricultura, Mariano Veganzones a Indústria i Gonzalo Santona a Cultura.

L'acord de govern també està marcat per la presència de l'extrema dreta. En el seu debat d'investidura, Mañueco ja va comprar les línies mestres de la formació de Santiago Abascal, des de l'aprovació d'una llei de "violència intrafamiliar", per aigualir la de violència masclista, i la llei "de concòrdia", per substituir la de memòria històrica i "evitar l'ús de la història per a dividir els espanyols".