La negociació del Consell General del Poder Judicial per nomenar els dos magistrats que els hi corresponen en el Tribunal Constitucional es complica, una altra vegada. Enmig de la crisi dins del Partit Popular per un suposat pacte entre Pablo Casdo quan encara n'era el president, i Pedro Sánchez per aconseguir d'una vegada per totes passar pàgina i enllestir la renovació del CGPJ, el sector conservador d'aquest òrgan ha topat amb un altre problema. El magistrat Manuel Marchena, fins ara president de la Sala Penal del Tribunal Suprem i conegut arreu per haver redactat la sentència contra els presos polítics, ha descartat ser un dels candidats. Si ja era complicat trobar perfils que generessin consens i a més estiguessin disposats a ocupar els llocs, ara encara s'embolica més la situació, ja que Marchena era el preferit del sector conservador i el progressista tampoc el veia amb mals ulls, quelcom molt complicat que es repeteixi segons informa el diari El País.
Contra la reforma legal de Pedro Sánchez
La reforma legal que va aprovar el govern espanyol per renovar el Tribunal Constitucional venç el pròxim 13 de setembre, i hi ha part del CGPJ que vol tirar-la endevant i desbloquejar la situació. Ara bé, el sector conservador també compta amb veus molt crítiques amb la reforma que no volen saber-ne res i intentaran endarrerir-la tant com sigui possible, sempre que no trobin el candidat que considerin adient. Aquest era Manuel Marchena, però els ha plantat.
La seva preocupació rau pel fet que creuen que en el TC es necessitaran figures fortes contra la majoria progressista que esperen que es formi en el tribunal de garanties davant el nou nomenament de dos magistrats per part del govern espanyol. I Marchena hi encaixava perfectament, però ja els ha deixat ben clar que no vol que emprin el seu nom com a candidat, fet que allunya una renovació amb grans majories o unanimitat des del CGPJ.
El termini, 13 de setembre
Ara mateix, hi ha 4 de les 12 places del TC que estan pendents de renovació des del juny: dues d'aquestes es corresponen al govern espanyol i dues altres al Consell General del Poder Judicial. Si aquesta renovació s'acaba fent, el Constitucional passarà d'una majoria conservadora a progressista, quelcom que el PSOE vol que passi tan aviat com es pugui, accelerant-ho tot amb una proposició de llei que feia que el Poder Judicial tornés a tenir la capacitat de fer nomenaments encara estant en funcions, ja que el seu mandat també ha caducat. Anant més enllà, va decidir posar un termini pels nomenaments: el 13 de setembre. Això va caure comuna galleda d'aigua freda al sector conservador, però existeix la voluntat de tancar un acord.