Davant dels atacs que considera que ha rebut, Manuel Valls ha replicat donant la raó als seus adversaris. "Doncs sí, soc el candidat de les elits", ha assegurat l'exprimer ministre francès aquest dilluns durant la presentació del seu nou llibre Barcelona, vuelvo a casa. “El candidat de totes les elits: les econòmiques, les polítiques, les culturals, les socials. Les elits d’avui i les de demà”, ha insistit l’alcaldable per Barcelona.
El polític francocatalà ha presentat aquest dilluns el seu llibre a l'Auditori de Barcelona, en un debat amb l'escriptor peruà Mario Vargas Llosa, i amb alguns dels principals dirigents de Ciutadans a les butaques. També hi han assistit els seus intel·lectuals de referència, com el catedràtic de dret constitucional Francesc de Carreras, l’escriptor Ramon de España o l’historiador Joaquim Coll. Des d’allà ha defensat que “una ciutat com Barcelona necessita elits”, i per això ha carregat contra el “discurs populista” que l’acusa de ser el “candidat de les elits”.
L’exprimer ministre francès ha parlat de la seva infantesa a Barcelona, però també del seu projecte per a la ciutat, i ho ha fet apel·lant al catalanisme i també al maragallisme “sense nostàlgies”. En aquest sentit, ha recordat que el catalanisme, durant el segle XIX, va ser un “moviment polític i intel·lectual per a modernitzar Catalunya i Espanya”. El problema, ha sentenciat, és quan el “patriotisme” s’ha convertit en “nacionalisme”.
“Barcelona mereix tant, que no la podem deixar ni en mans del populisme ni en mans del separatisme”, ha alertat Manuel Valls, que ha afegit: “No només seria un desastre econòmic, sinó que suposaria tornar a una història que no ha conegut mai Barcelona”. Segons ell, és “una forma de radicalisme, de mirada estreta i també populista, que no té res a veure amb la Barcelona del 92, ni amb Maragall i el maragallisme”.
Durant la conversa, Valls també s’ha referit a la figura de Felip VI, després de la reprovació per part del Parlament. Ho ha fet per a assegurar que l’important no és si és monarquia o república, sinó el contingut. “Veneçuela també és una república”, ha assenyalat. En aquesta línia, ha valorat la “unitat nacional” que s’ha donat a França amb els atemptats, i ha lamentat que no s’hagi donat aquí, amb l’escridassada al Rei.
Gran part del seu discurs ha apuntat contra el populisme, un grup en el qual també ha situat l’independentisme. Ha subratllat alguns dels episodis conseqüència del populisme d’aquest cap de setmana, com la victòria de l’ultra Jair Bolsonaro al Brasil o l’atac de la sinagoga de Pittsburgh, als Estats Units.
Mario Vargas Llosa ha aplaudit l’oposició “radical però gens passional” de Valls a l’independentisme. Com ja ha fet en anteriors ocasions, ha evocat amb nostàlgia la Barcelona dels anys 70, al final de la dictadura, on diu que els intel·lectuals venien per sentir-se europeus. “L’independentisme ha aconseguit apagar tota la llum que va fer de Barcelona un pol d’atracció”, ha etzibat el Nobel de Literatura.