Manuel Valls ha demanat un pacte PSOE-PP per acabar amb l'independentisme. En declaracions a Efe, l'exprimer ministre francès i regidor de Barcelona entre el 2019 i el 2021 ha considerat que "la gran sort" de l'estat espanyol és que encara hi ha dos grans partits (en referència als socialistes i als populars) i que un pacte entre tots dos seria la manera de donar "una sortida a la crisi catalana". "A tot arreu veig que hi ha molta polarització, molta violència política. La sort a Espanya és que els dos grans partits, el PSOE i el PP, segueixen, cosa que a França no ha passat perquè han quedat destruïts", ha explicat.

Segons Valls, els socialistes i els populars representen "una forma d'estabilitat". En aquest sentit, ha felicitat Alberto Núñez Feijóo per l'acord per reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Pel futur de Catalunya, per a la unitat d'Espanya, no hi ha cap altra solució que un pacte entre el PSOE i el PP. És la manera d'anar més lluny al tema català", ha afirmat.

Valls es vanta d'haver fet "un Valls" a Barcelona

L'exregidor de Barcelona ha recordat que la premsa va encunyar el terme "fer un Valls" quan el 2019 va facilitar la investidura d'Ada Colau per evitar que l'alcalde fos el republicà Ernest Maragall i s'ha tornat a vantar d'aquell moviment: "Ha estat una manera de quedar a la història". Així, ha insistit que a Catalunya cal un pacte per "parlar més del futur i menys del passat", tenint en compte "totes les crisis que hi ha dins de l'independentisme". "És difícil? Segur. Hi ha crispacions, tensions, però m'alegro d'aquest últim pacte (sobre el poder judicial) i d'un Feijóo capaç de tenir el seny d'un home d'Estat", ha dit, abans de considerar que l'estat espanyol no pot estar en mans de "l'extremisme" de Podem, Sumar i Vox.

Pel que fa a les eleccions franceses que comencen aquest diumenge, Valls ha considerat que el panorama és poc esperançador, entre un electorat que "no és feixista" però que "ha perdut la por al nacionalpopulisme" de Marine Le Pen, una esquerra salpicada per l'antisemitisme i un camp moderat sense capacitat d'atracció. "Puc dir que estic a nivell personal angoixat. Hem entrat en una incògnita que ens pot portar al precipici", ha dit. En aquesta línia, ha descartat que el Front Popular tingui cap oportunitat i ha apostat o bé per una Assemblea dominada per l'extrema dreta o per una aliança de partits moderats. A més, ha negat que el Reagrupament Nacional de Le Pen sigui un partit feixista i s'ha limitat a dir que és "xenòfob".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!