Un govern no són només els consellers, com tampoc el sottogoverno són únicament els secretaris generals. La maquinària administrativa que fa girar tot l’entramat governamental de 16 conselleries està formada per desenes de persones que no són funcionaris, sinó gent de la màxima confiança dels alts i mitjans càrrecs (caps de gabinet, de comunicació de protocol, assessors…), personal eventual que és responsable en bona part que s’apliquin les directrius que provenen de les altures. A l’espera que arribi el dia 27 d’agost perquè el Consell Executiu celebri la segona reunió i es puguin confirmar els noms de la resta de secretaris generals, el Diari Oficial de la Generalitat (DOG) ja està publicant els nomenaments dels primers càrrecs de confiança de la Conselleria de Presidència, que pilota Albert Dalmau, i la d’Economia i Finances, de la qual és titular Alícia Romero. 

Els escuders del president

Així, ja coneixem que el cap de gabinet del president serà el fins ara alcalde d’Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Eduard Rivas, i amb efectes del 19 d’agost ha estat anomenada com a cap de gabinet de comunicació la periodista Rosa Fernández, que ja exercia com a mà dreta d’Illa als darrers anys com a responsable de premsa. Formada al diari Público i Europa Press, Fernández havia estat també a la delegació del govern espanyol i ara dirigirà la política de comunicació del president de la Generalitat. Un altre càrrec escollit és el de cap de protocol, que serà Òscar García Saldaña, que havia estat primer secretari de l’agrupació del PSC de Cornellà i fins ara era el responsable dels actes dels socialistes catalans. En la seva nova funció, haurà d’organitzar i programar les relacions externes i els actes públics de la Presidència i el Govern. La cap de secretaria del president serà Elisabet Pérez, persona que coordinarà l’assistència personal a Savador Illa i dirigirà i coordinarà el suport administratiu al president.

Dalmau fitxa la germana de Collboni

Seguint amb el Departament de Presidència del conseller Albert Dalmau, entre els assessors que ha incorporat destaca el nom de Yolanda Collboni, germana de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que farà la tasca “d’assessora en projectes transversals” i, segons el DOG, “assessorarà el conseller de la Presidència en aspectes de seguiment estratègic pel que es refereix als projectes transversals dels diferents centres directius en l’àmbit de les competències del departament”. Collboni, que va treballar en una productora de televisió i des del 2023 era cap de gabinet de l’alcalde socialista de Viladecans, Carles Ruiz, donarà també suport en matèria de coordinació d’estratègies i d’operatives relacionades amb el departament.

En Presidència també s’ha confirmat el nomenament de Mari Carmen Fernández com a cap de gabinet del conseller. Fernández havia format part en l’equip més pròxim a Dalmau a l’Ajuntament de Barcelona, on havia exercit com a directora de l’oficina de la gerència municipal. Com a adjunta tindrà a Mónica Belinchón, que havia estat a la Diputació de Barcelona com assessora de l’àrea de presidència, i també va ocupar diferents càrrecs tècnics al govern espanyol entre el 2018 i el 2022. Com a cap de comunicació, el conseller Dalmau ha escollit Francesc Quico Santiago, un històric del departament de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona que havia tingut responsabilitats amb els alcaldes Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau, i que actualment treballava a Barcelona Activa.

Nous càrrecs a l'equip d'Alícia Romero

El Departament d’Economia i Finances de la conselleria d’Alícia Romero també ha incorporat nous càrrecs de responsabilitat. La cap de gabinet serà Cristina González, que des del 2021 havia exercit de cap de gabinet de Salvador Illa i de Miquel Iceta com a primers secretaris del PSC. Com a adjunta tindrà Almudena Cascallana, que formava part de l’equip de premsa dels socialistes i anteriorment havia treballat al FC Barcelona. Pel departament de protocol del club blaugrana també va passar Olivier González, un altre de les incorporacions a l’equip de Romero, com a cap de protocol, que també havia ocupat aquest càrrec a la delegació del govern espanyol a Catalunya. La cap de l’oficina de la secretaria de la consellera serà Pilar Lara, que havia estat secretària de direcció al PSC, secretària del president José Montilla i havia ocupat aquest càrrec a l’oficina de l’expresident. Com a cap de comunicació del Departament d’Economia i Finances hi haurà el periodista gironí Pep Taberner, que havia estat el cap de comunicació del PSC fins ara i persona clau en l’equip de Salvador Illa.

Manel Nadal i Sònia Guerra, pendents del DOG

En les darreres hores també han transcendit els noms de Manel Nadal i Sònia Guerra, que formaran part del sottogoverno d’Illa com a secretaris generals, però els seus nomenaments no han estat confirmats oficialment ni han sortit publicats al DOG. L’històric diputat del PSC a Girona torna a la primera línia política i assumirà la Secretaria de Mobilitat i Infraestructures de la conselleria que encapçala Sílvia Paneque; mentre que Sònia Guerra, diputada socialista per Barcelona al Congrés dels Diputats, torna a Catalunya per assumir la Secretaria d’Igualtat i Feminisme de la conselleria de la qual és titular Eva Menor.

Manel Nadal i Farreras (Girona 1953) es defineix en el seu perfil a la xarxa X com a “biòleg jubilat, interessat en la mobilitat, el transport públic i les infraestructures. Diputat al Parlament 1984-2003. Exsecretari per a la mobilitat”, una carta de presentació que explica el perquè Salvador Illa ha recuperat un dels alts càrrecs del tripartit per a un càrrec de confiança en el seu govern. Nadal té ofici i experiència. És membre d’una de les sagues de més renom i influència empresarial, política, civil i religiosa de Girona, fill de Manel Nadal i Montserrat Farreras, que van tenir 12 fills, entre ells el seu germà Joaquim Quim Nadal, exalcalde de Girona, exconseller de Política Territorial i Obres Públiques en el govern de Pasqual Maragall i José Montilla (2003-2006) i conseller d’Investigació i Universitats amb Pere Aragonès (2022-2024), també del periodista i escriptor Rafel Nadal, exdirector de El Periódico i guanyador del premi Josep Pla, i de Josep Maria Pep Nadal, excatedràtic d’Història de la Llengua a la Universitat de Girona. Manel Nadal, que substituirà en el càrrec Marc Sanglas, va afirmar en la seva xarxa de X (abans Twitter), que espera “estar a l'altura dels nous temps, i poder compartir alguns dels projectes de les moltes plataformes del transport públic i del ferrocarril”.

Sònia Guerra (Manresa, 1977), per la seva part, ha estat l’escollida per la consellera Eva Menor per portar la Secretaria d’Igualtat i Feminisme. A més d’estar al capdavant del departament i portar les polítiques feministes, Guerra també serà la responsable de l’Institut Català de les Dones. Aquesta diputada socialista per Barcelona al Congrés des del 2016, va ser secretària de l’Àrea de Polítiques Feministes del PSC i vicesecretària d’Acció Política del PSC Baix Llobregat. És llicenciada en Història per la UB (2000), màster en Estudis de Dones per la UB (2002), postgrau en Polítiques Socials i Comunitàries per la UAB (2007), postgrau en Funció Gerencial en Serveis Socials per Esade (2008-2009) i màster en Direcció Pública per Esade (2009-2010). L'any 2005 va iniciar la seva carrera política al sector públic coordinant diversos projectes com la creació de l'Institut de Formació Política per a Dones de la Diputació de Barcelona. Del 2009 al 2019 va exercir diversos càrrecs a l'Ajuntament de Sant Boi. Sònia Guerra substitueix Georgina Oliva, que ocupava aquest càrrec amb Tània Verge com a consellera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!