El primer tinent alcalde per l'ajuntament de Barcelona (PSC), Jaume Collboni, ha reconegut aquest dijous que havia arribat un pacte amb Manuel Valls -líder de la candidatura BCN Canvi sota el paraigua de Ciutadans- per investir a l'actual alcaldessa, Ada Colau. Hores després, el líder republicà al consistori barceloní, Ernest Maragall, i guanyador de les eleccions municipals del 2019 s'ha referit aquesta qüestió: "Algú en tenia algun dubte?"
En aquest sentit, ha ressaltat que aquest acord va sorgir "d'unes decisions polítiques compartides" per evitar que una formació independentista es quedés amb el govern de l'ajuntament de la ciutat, després que les altres capitals catalanes, Girona, Tarragona i Lleida, quedessin en mans de les formacions sobiranistes. Amb tot, Colau ha negat haver participat en aquesta operació.
Sense projecte de ciutat
Actualment, l'Executiu de Colau, qui governa amb coalició amb els socialistes de Collboni, es troba a l'equador de la legislatura. En aquest moment, que està just a la meitat de mandat, Maragall ha exposat que ERC augmentarà el "to d'exigència" i es perfilarà com "l'alternativa per a Barcelona".
Segons ha valorat, la suma d'interessos de Barcelona en Comú i el PSC no es tradueix en cap projecte de ciutat. En aquest sentit, ha lamentat que la localitat està "atrapada i immobilitzada entre els que volien decreixement i els que aposten pel creixement a qualsevol preu", segons unes declaracions que recull l'ACN.
"Nosaltres expressem una aliança amb la ciutat i estarem en condicions d'explicitar una alternativa", ha dit sense revelar-ne els detalls. De fet, ha afirmat que segueix "apassionat" i "compromès", per la qual cosa està en disposició de "posar-hi tota l'energia".
A més, Maragall ha negat que els republicans siguin els socis preferents del govern municipal alhora que ha recordat que els van vetar aquesta opció: "Se'ns diu socis quan se'ns ha impedit ser-ho". Per això, ha reiterat que ara volen marcar un "punt i a part", distanciar-se i aparèixer "sistemàticament" com "l'alternativa" de l'Executiu local.
Crítiques al govern
En la roda de premsa, el regidor ha repassat alguns dels punts que des d'ERC critiquen com la subhasta del Front Marítim, el retard en la reforma de la Rambla, el fracàs en la compra del Gimnàs Social Sant Pau o que encara no s'hagi aplicat l'anomenada 'taxa Amazon'. També ha lamentat que la prefectura de la policia de la Via Laietana encara no s'hagi recuperat per fer-hi un espai de memòria. "La llista és prou explícita", ha sentenciat.
Per altra banda, ha denunciat que el govern de Colau s'hagi "especialitzat" en "traspassar" problemes a altres administracions i ha reivindicat l'entesa institucional entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. A més, ha apuntat que un dels "dèficits grossos" de l'executiu municipal és, a parer seu, "la incapacitat de generar complicitat" amb altres administracions o amb la mateixa ciutadania.
Finalment, també s'ha referit al projecte de l'Hermitage, després que ahir el Port de Barcelona aprovés la seva construcció sense l'aval de l'Ajuntament. Segons Maragall, el problema d'aquesta iniciativa és que s'origina ja amb els primers tràmits i amb una "deixadesa de funcions" per part del consistori. Ara, però, ha defensat que hi ha elements nous que "potser aconsellen prudència" per veure quin seria el resultat final de la proposta.