La darrera proposta d'Esquerra Republicana de cara a les eleccions municipals 2023, que se celebren el pròxim 28 de maig, vol "democratitzar la cultura". L'alcaldable dels republicans, Ernest Maragall, ha participat aquest diumenge en un acte a Sant Andreu que ha vingut precedit del concert d'una orquestra de la Fundació Vozes --entitat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2023 que treballa per la inclusió i la cohesió social amb els nens i nenes a través de la música--. L'actuació musical no ha estat casual, perquè l'acte ha estat planificat amb l'objectiu que l'alcaldable pogués presentar el que pretén ser una proposta estrella: una targeta T-Cultura a la ciutat que ha de servir per facilitar l'accés a l'oferta cultural amb preus reduïts en funció de la renda i per als joves.
🔴 Bruce Springsteen, DIRECTE | Última hora del segon concert del 'Boss' a Barcelona
🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota
🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
La T-Cultura es materialitzaria amb una targeta física amb descomptes per activitats culturals, amb preus subvencionats en funció de la renda i per aquell segment de la població més jove. Inclouria preus reduïts en museus, teatres, exposicions, festivals i altres activitats culturals. En la seva intervenció, Maragall ha volgut reivindicar la seva proposta aprofitant els concerts que ofereix aquests dies 'The Boss' a la capital catalana. "Jo voldria veure omplint l'Estadi de Montjuïc pel concert del Bruce Springsteen, o al Palau de la Música, a l'Auditori i al Teatre Nacional, la gent de Nou Barris, de Ciutat Meridiana, de Trinitat Vella o del Besòs-Maresme", ha dit. D'aquesta manera, el republicà ha volgut exemplificar com la seva proposta busca que les famílies de rendes més baixes també tinguin la cultura al seu abast. "Si no, anem repetint el mateix cicle de crear cultura pels que ja hi tenen accés; d'anar al teatre els qui ja saben de què va l'obra".
Maragall ha reivindicat "el patrimoni immens" que té Barcelona, amb "tota la qualitat artística, la imaginació i la creativitat". I ha dit que "seria pitjor que un error no aprofitar-ho", com creu que està passant ara mateix. "Barcelona va a 40 per hora, i només en aquesta qüestió s'hauria d'anar a 150", ha assenyalat. La número 2 d'ERC a la llista per Barcelona, Elisenda Alamany, creu que la ciutat es troba en una situació de "pèndol", que es mou entre els qui "creuen que s'ha d'obrir Barcelona i els que volen protegir-la". "De vegades volem obrir tant la ciutat que la posem en venda, posem en risc la nostra identitat, que és el que ens fa rics; però de vegades també estem tan obsessionats a protegir el nostre estil de vida que acabem fent petita la nostra ciutat i fem perdre la referencialitat a ulls del món", ha advertit.
Equipaments, locals i beques
Entre altres iniciatives, ERC aposta per fer un nou mapa d'equipaments "per pal·liar la gran desigualtat" entre barris, promoure la compra per part de l'Ajuntament de locals per poder-los llogar a preus socials per a projectes culturals nous, o un programa de beques d'accés a ensenyaments artístics superiors. D'altra banda, també pensen a potenciar la sisena hora artística, que, pagada pel consistori, ha de servir per a connectar creadors, artistes, museus i teatres amb els infants i joves "perquè puguin somniar que es poden dedicar a la cultura" a Barcelona.