“Avui, sí que puc dir que, efectivament, hi havia una operació Catalunya que ara està documentada”. És la revelació que ha fet Marcelino Martín Blas a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats. L’excap de la Unitat d’Assumptes Interns de la policia espanyola ha tornat aquest dimarts a la cambra baixa després que la setmana passada desmuntés el fals informe de la UDEF contra Mas i Pujol. I avui, després d’aportar una bateria de documentació que han estudiat els diputats, s’ha tornat a sotmetre a les seves preguntes amb més temps per donar explicacions. Al llarg d’una maratoniana sessió, ha estat difícil treure idees en clar del que exposava Martín Blas, que sí que ha deixat alguns titulars. Sobre l’existència de l’operació Catalunya, ha afirmat que el 2012 “no tenia ni idea de res” i que ha anat coneixent detalls amb el pas del temps. “El 2013, arran de l’informe sobre l’informe esborrador, vaig començar a enfadar-me una mica. El 2015, hi comencen a haver declaracions i problemes, em vaig espavilant i vaig veient el que hi ha”, ha relatat. “No és que mentís jo llavors [quan va comparèixer al Parlament de Catalunya], és que no ho sabia. No em puc inventar les coses”, ha reblat. I també ha volgut exculpar-se per l’operació Catalunya: “Jo no tenia res a veure amb això, vaig defensar la veritat i continuen culpant-me a mi”. Abans de començar la compareixença, el PP ha intentat maniobrar per suspendre la comissió al·legant que hi ha una denúncia d’un particular sobre els àudios que Martín Blas va facilitar als diputats. Tanmateix, la mesa, amb majoria del PSOE i Sumar, ho ha desestimat.
Marcelino Martín Blas ha fet altres revelacions de pes. El diputat de Bildu Jon Iñarritu li ha preguntat si comparteix la impressió que “molts dels informes de la UDEF es traficaven i manipulaven en funció del cas”. La resposta del comissari ha estat clara: “Després d’analitzar les agendes, sí. Es feia amb la Gürtel i amb això de Catalunya, això està documentat, no és una apreciació meva”. I ha lamentat que hi havia funcionaris que “no feien el que havien de fer”, després que la setmana passada revelés que funcionaris pròxims a la UDEF li havien comentat que es manipulaven informes i es feien ad hoc: “Els inspectors els fan, un inspector en cap els corregeix i es comercia o s’hi trafica”, va afirmar. En concret, hi ha un àudio del 16 de desembre del 2012 amb una conversa entre Jorge Fernández Díaz (ministre de l’Interior), Eugenio Pio (que era el DAO de la policia espanyola), Francisco Martínez (en aquell moment, cap de gabinet del ministre), Ignacio Ulloa (secretari d’Estat de Seguretat) i José Manuel Villarejo en la qual van dir que la UDEF els ha servit per “salvar-los de Gürtel i del tema de Catalunya”.
Es va reunir amb Joan Pau Miquel, però assegura que li va donar una informació que “no servia per a res”
Una altra de les incògnites que hi havia en la comissió és el paper de Marcelino Martín Blas en l’extorsió a la Banca Privada d’Andorra. La setmana passada, va explicar com va ser la seva primera trobada amb Joan Pau Miquel (exconseller delegat de la BPA): “Vaig veure Eugenio Pino i em va dir «Apropa’t al Villamagna, que hi ha un senyor que ens vol donar una informació, que està allà esperant, ves-hi si us plau». Travesso la Castellana i me’n vaig. Arribo al Villamagna, he estat 45 anys policia, sé si un està esperant o està tocant l’arpa. M’estàs esperant? Sí. Què tens per a mi? Res. Encantat. I me’n vaig anar”. Però avui ha afegit més detalls. L’advocat José María Fuster-Fabra li va demanar si Eugenio Pino (llavors DAO de la policia espanyola) podia veure’s amb Higini Cierco (titular de la BPA). “Assistim al casament d’un nebot de Fuster-Fabra i van parlar Pino i Cierco, que estaven junts en una taula. Al final del dinar, se’m va apropar Cierco i em va dir que truqués al de l’altre dia perquè tenia alguna cosa per a mi. Li vaig donar el meu telèfon a Cierco i Joan Pau Miquel em va trucar. Em va donar una informació, però a parer meu no servia per a res, ni era suficient per iniciar una investigació, la vaig trencar i això va desaparèixer”, ha explicat. Quan es va veure amb ell, ha confessat que, encara que no ho sabia del cert, va poder “imaginar” que “tenia a veure amb els comptes corrents que tinguessin a Andorra”.
Posteriorment, a preguntes de la diputada d’ERC Pilar Vallugera, ha admès que la informació que Joan Pau Miquel li va donar era “relativa a Jordi Pujol” i contenia un “compte corrent en pessetes” en un paper que “no tenia capçalera, no tenia segell, no tenia signatura i no tenia data”. I per aquest motiu ell ho va descartar. Posteriorment, li va trucar la dona d’Higini Cierco en “dues o tres ocasions” demanant-li que “li arreglés el problema del banc del seu marit”. Però Martín Blas afirma que es va negar: “«No tinc ni idea d’això, ni tinc possibilitat», i aquí ho va quedar tot”, ha assegurat. Així mateix, ha tornat a negar que usés l’àlies de Fèlix: “No he utilitzat mai aquesta identitat, per a res és cert, mai he dit que em digués Fèlix”.
“No he sabut mai res de l’operació Kitchen”
D’altra banda, a preguntes de la diputada de Podemos Cristina Velarde, s’ha distanciat del cas Kitchen, una operació del Ministeri de l’Interior per sostreure informació a José Luis Bárcenas (extresorer del PP) per perjudicar càrrecs del partit. “Jo no he sabut mai res”, ha afirmat Martín Blas. “No hi ha cap documentació ni manifestació que em relacioni”, ha afegit. I ha intentat desacreditar José Manuel Villarejo: “Diu que donava diners al restaurant del meu sogre, però el restaurant estava tancat i el meu sogre, mort”. “El senyor Villarejo se les inventa sobre la marxa”, ha sostingut.