La Sala Penal del Tribunal Suprem, presidida pel magistrat Manuel Marchena, dona 8 dies als líders independentistes condemnats per l'1-O perquè es pronunciïn arran de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, que previsiblement els rebaixarà les penes. La Sala Segona ha actuat d'ofici, i ha sol·licitat a totes les parts-- defenses, Fiscalia, Advocat de l'Estat i l'acusació popular de Vox-- que facin les seves al·legacions sobre com han de quedar les condemnes, després que aquest dijous hagi quedat extingit el delicte de sedició, mentre que la malversació i els desordres públics agreujats han estat modificats. Així, a partir d'aquest divendres, les parts tenen vuit dies hàbils per remetre els seus escrits al Suprem. L'Alt Tribunal haurà de determinar en les pròximes setmanes si rebaixa, i en quin percentatge, les penes d'inhabilitació. De moment, els condemnats que formen part de Junts (Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn), a més de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, ja han avançat que no pensen contestar a la petició de Marchena, i per això s'espera que les revisions es facin d'ofici.

El Suprem dona 8 dies a les parts per pronunciar-se

L'indult del govern espanyol als condemnats pel judici al procés no va tocar les penes d'inhabilitació. Un cop ha entrat en vigor la reforma del Codi Penal impulsada per l'Executiu de Pedro Sánchez, ara cal esperar que la Sala decideixi el grau de les reduccions en el cas dels condemnats per sedició en concurs medial amb malversació. Caldrà veure, a més, si la Sala atribueix o no desordres públics agreujats en el cas dels condemnats només per sedició, tal com indiquen algunes fonts judicials.  El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ja ha marcat un primer criteri sobre aquesta qüestió, en l'actualització de la resolució de processament feta pública aquest dijous en la qual elimina el delicte de sedició per al president Carles Puigdemont, i els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i la republicana Marta Rovira, però manté el de malversació per a Puigdemont, Comín i Puig. En aquest marc, el jutge manté per a Puigdemont, Comín i Puig la comissió de delicte de malversació recollit a l'article 432.2 del Codi Penal, que estableix penes de presó de 4 a 12 anys i inhabilitació de 10 a 20 anys.

Les penes d'inhabilitació

El Suprem va establir que l'inici de les inhabilitacions era el juliol del 2018, ara fa quatre anys i cinc mesos. Pel que fa als condemnats per sedició i malversació, Oriol Junqueras, va rebre una pena de 13 anys d'inhabilitació, mentre que Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, de 12 anys. Quant als que només tenien sedició, Carme Forcadell va ser condemnada a 11 anys i sis mesos d'inhabilitació, Joaquim Forn i Josep Rull a 10 anys i 6 mesos, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart a 9 anys.