Era previsible veient l'actuació de la justícia espanyola, però ja és una realitat. El Tribunal Suprem ha rebutjat avui les querelles contra Joan Carles I interposades per Òmnium Cultural per una banda i per Izquierda Unida, el PCE i el Fòrum d'Advocades i Advocats d'Esquerres per l'altra. Les denúncies eren similars i posaven el focus en els delictes pel cobrament de comissions il·legals, unes quantitats de diners que no van ser declarades davant d'Hisenda. La interlocutòria, de la qual Manuel Marchena ha estat el ponent, argumenta que no hi ha fonaments per obrir una investigació.
Així, la sala segona del Tribunal Suprem subratlla que les querelles es limiten a reproduir el contingut d'informacions aparegudes als mitjans de comunicació. Els magistrats de l'alt tribunal diuen que cal més per obrir una causa penal, perquè "amb caràcter general, una notícia per ella mateixa no legitima cap accionant popular per a convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal". I aprofundeix en aquesta idea: "Els judicis de valor de qui pretén exercir l'acció popular no converteixen la notícia en delicte".
En aquest sentit, Manuel Marchena tampoc no considera un motiu per obrir un procés penal que l'any passat es reobrís una investigació inicialment arxivada a l'Audiència Nacional sobre aquests fets. "Fins a la data, cap exposició raonada ha estat enviada a aquesta sala per aquest jutjat sobre la presumpta activitat delictiva del querellat". En tot cas, trasllada al jutge instructor la responsabilitat, si ho considera "convenient", de practicar diligències.
De la mateixa manera, la sala segona tampoc no veu un argument raonable que la Fiscalia del Tribunal Suprem hagi obert una investigació sobre aquests fets. "De nou, la informació que semblen tenir els querellants a la seva disposició és aquella que ha estat facilitada pels mitjans de comunicació, en el legítim exercici de la llibertat de difusió informativa", sostenen els magistrats.
"L'acció popular no pot degradar el rellevant paper que està cridada a exercir en el procés penal limitant-se a convertir notícies en causes criminals", assegura l'acte. "I molt menys fer-ho amb una regularitat selectiva que amaga una professionalització de l'exercici de l'acció popular", conclou el Suprem