El president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, assegura que "Les respostes del tribunal europeu no són en termes de derrota i "no dictamina a favor o en contra, només explica". Així s'ha expressat durant la seva conferència en l'Institut d'Emprenedoria Avançada, després de ser preguntat per la resolució de la Justícia europea relativa a la immunitat de l'expresident Carles Puigdemont. En ella s'advertia que el procediment penal, incloses les ordres de detenció quedaven suspeses fins que hi hagués resposta a la qüestió prejudicial plantejada per l'instructor Pablo Llarena.
Aquest dijous també ha indicat que, segons les estadístiques del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), Espanya "és el país menys condemnat" dels 47 que conformen el Consell d'Europa en els últims 40 anys. "Aquests són dades estadístiques" ha recalcat, "és claríssim que aquesta idea repetida que el Suprem només aprèn quan Estrasburg el posa en ridícul és falsa", ha afegit.
Evita pronunciar-se
"Que ens equivoquem? Doncs clar, faltaria més", ha indicat, per a després postil·lar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el que fa és resoldre un dubte a través d'una qüestió prejudicial.
Amb tot, ha explicat que la resposta del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre Puigdemont s'enquadra en el marc de la fase d'investigació, que té un protagonista -Llarena-. Per això pronunciar-se sobre aquest assumpte "seria una gosadia". Però ha incidit en què la idea repetida una vegada i una altra que la justícia espanyola està permanentment desautoritzada per Europa és falsa.
L'acció popular
D'altra banda, ha assegurat que ell "aplaudeix" l'acció popular quan serveix de control de qualsevol "temptació abstencionista" del poder públic, però s'ha mostrat contrari a la mateixa quan s'usa com a "instrument per a traslladar la contesa política al procés penal".
"Sí que crec incondicionalment en l'acció popular quan es concep com a instrument per a actuar com a control de qualsevol temptació inhibicionista o abstencionista del fiscal de no implicar-se de manera institucional obligada a la investigació d'un fet delictiu", ha comentat. "Si és un element de control de la desídia dels poders públics, de reequilibri de poders en el procés", l'aplaudeix.
Avís del TGUE
A finals de novembre, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va confirmar que les euroordres contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg.
Amb aquest argument, el vicepresident del TGUE va desestimar de nou la petició dels polítics independentistes exiliats que se suspengui l'aixecament de la seva immunitat. Aquesta mesura va ser sol·licitada pels tres eurodiputats després de la detenció de Puigdemont a l'Alguer el passat 23 de setembre.