Com ja és habitual, l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo no té cap problema a l'hora de dir les coses tal com les pensa i, sense pèls a la llengua, ha deixat anar avui a Els matins de TV3 que "el president del govern espanyol sembla que l'encerta més que jo vistos els resultats". Ho ha dit en relació amb l'operació Diàleg que ha quedat subtilment aparcada, i també ha aprofitat per mostrar algunes de les seves discrepàncies amb Mariano Rajoy subratllant el següent: "Els temps dels polítics no són els mateixos per tots, el meu no coincideix amb el de Rajoy".
Ell aplicaria l'article 155 de la Constitució durant 24 hores "ordenant a la Generalitat la requisa de paperetes", però, potser, Rajoy ho faria diferent. A parer seu, "la majoria independentista al Parlament no representa la majoria social" i, precisament per això, ha posat damunt la taula que "la comunitat internacional no entendria que una norma jurídica no s'activi". Aquest apartat de la norma suprema, segons Margallo, "permet una administració parcial i proporcional" de les comunitats.
L'exministre d'Exteriors, que ha suggerit que ningú del govern espanyol s'escoltarà el president Carles Puigdemont a Madrid el proper 22 de maig perquè no només "és un acte que no té cabuda en la Constitució", sinó que a més "no ajudarà a rebaixar la tensió", també ha anunciat que ell no hi anirà en cap cas. Ara bé, en clau més amorosa, sí que ha fet una crida dient el següent: "Hem estimar-nos més i entendre'ns més" perquè, a més, ha reconegut el següent: "Jo tinc un afecte enorme per Catalunya i passió per Espanya i no veig Catalunya fora de l'Estat".
I no només això. L'exministre d'Exteriors també ha volgut deixar clar el següent: "Estem en un moment de refundació de la Unió Europea" i, per tant, "si alguna cosa em sembla evident és que no hi haurà més ampliacions fins que no posem casa nostra en ordre". Moment en què ha aprofitat per tornar a repetir que "si la la secessió es fa per una via il·legal, no hi ha cap possibilitat de reconeixement internacional".
Pal i pastanaga
"Una declaració unilateral d'independència no tindrà noció de prosperar" perquè la comunitat internacional no la reconeixeria com a Estat, "l'objectiu de qualsevol govern és fer complir la llei" o "no minimitzar la qüestió catalana" i pensar en clau de reforma constitucional són només alguns dels punts que avui l'exministre d'Exteriors ha dit a TV3.
El discurs continua sent el mateix i Margallo ho té molt clar. Recordant que des del 1972 que parla de Catalunya, i assegurant que des de llavors mai no ha deixat de fer-ho perquè "el partit es juga fora", l'exministre ha insistit amb el següent: "Espanya s'ha guanyat un prestigi internacional perquè nosaltres hem anat a l'auxili dels nostres socis", i ha tornat a desmentir que el govern de Rajoy hagi pressionat altres països en termes econòmics o de "favors" per aconseguir que parli contra Catalunya, sinó que tan sols s'ha limitat a "demanar a algú que faci una mica més del que s'espera".
La solució per resoldre el conflicte i encarrilar la situació és, altra vegada i sempre segons el seu punt de vista "personal", "impedir un acte il·legal i obrir un procés de diàleg al mateix temps per analitzar les causes de desafecció". Per aconseguir-ho, Margallo proposa "aplicar política i política és diàleg" per, així, "veure què ens està separant".
La seva estratègia negociadora
Els principals punts en què se centraria l'estratègia negociadora de l'exministre serien les infraestructures, una llei oficial de llengües i el sistema de finançament. Aquests són els elements clau en què, a parer de Margallo, es fonamentaria la seva tàctica per solucionar la relació d'Espanya amb Catalunya, però també ha posat de manifest que, tant sí com no, aquest problemes polítics s'han de resoldre "políticament", com ja va reconèixer l'expresident del Tribunal Constitucional Francisco Pérez de los Cobos quan s'acomiadava del càrrec.
Mentrestant, però, l'exministre ha proposat que el govern espanyol "apliqui l'estat de dret i discuteixi [amb Catalunya] allò que ens separa" perquè, d'aquesta manera, ha assegurat, "intentem que les aigües tornin al seu curs abans que hi hagi una riuada". Una reforma de la Constitució "per adaptar-la a les noves realitats i circumstàncies" seria, entre d'altres, una solució als problemes.
Ara bé, Margallo ha volgut deixar clar que Catalunya ja es pot anar oblidant del pacte fiscal, perquè no només "Catalunya mai no va voler una proposta fiscal, el 1979 se li va proposar a Pujol i la va rebutjar", sinó que, a més, ha volgut deixar clar que si Espanya el concedís a Catalunya, després "ho demanaria València, l'Aragó...".