La polèmica generada per les declaracions de l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo, en què va deixar anar que l'Estat va pressionar països de tot el món perquè es posicionessin contra Catalunya, continuen generant debat. La qüestió està ara a saber si va haver-hi alguna recompensa perquè aquests països es pronunciessin en contra del procés i Margallo, totalment disposat a comparèixer al Congrés per donar explicacions, ho ha negat.

"No es tracta de favors concrets ni de contraprestacions com es farien en un contracte mercantil", ha subratllat a El Món a RAC1, on ha volgut deixar ben clar que "no es tracta de favors, sinó d'una actitud amistosa cap a altres països que també la tenen amb nosaltres".

Margallo ha volgut filar encara més prim especificant: "El favor era demanar comprensió per la nostra posició" perquè "no hi ha res secret en aquest tema" i, per aquest motiu, ha recordat que això no és una cosa que només faci Espanya perquè "tots els països del món posen a sobre de la taula els interessos nacionals".

Carregant contra la posició del Govern, que considera que "no és igualment defensable des del punt de vista intern i internacional", l'exministre ha volgut posar damunt la taula que el que ha fet l'Estat és explicar al món "un relat alternatiu" perquè, a més, "qualsevol cancelleria del món pregunta quina és la situació i què n'opinem".

Absolutament prioritari

L'exministre ha confessat que des que va prendre possessió del càrrec el 2011 va posar en marxa un grup de treball que es dedicava a analitzar la qüestió catalana perquè ho va considerar "un assumpte absolutament prioritari".

Segons Margallo, "no hi ha cap govern al món disposat a ser comprensiu amb les demandes del Govern". L'argument que dóna per justificar aquesta afirmació és que "el debat [sobre el procés] en si mateix pot generar una certa inseguretat en el futur" i, a més, "els diners, que són covards, fugen d'aquestes situacions".

Precisament per això, ha volgut deixar clar que mentre "el risc es pot mesurar, la incertesa no", perquè aquesta "no és el millor clima per fer inversions" i ha posat en relleu que "informar la ciutadania dels riscos d'una secessió de Catalunya és perfectament legítim".

Els favors

Després d’haver protagonitzat un acalorat debat amb l’expresident Artur Mas aquella mateixa tarda, Margallo va explicar al plató d'El Cascabel quina estratègia va seguir des del Ministeri per aconseguir que Catalunya no rebés suports. Quan va arribar al capdavant de l’ens, convocava una reunió cada divendres -durant els cinc anys que s'hi va estar- per donar "instruccions molt concretes a ambaixadors i cònsols, perquè responguessin qualsevol ofensiva".

Margallo va celebrar que l’operació va "sortir bé" perquè "a fora ningú els ha reconegut". De fet, va assegurar que des de Catalunya s'havia reconegut que "en l'escena internacional han perdut en tot".

Els esforços del govern espanyol no van ser pocs. Ell mateix havia estat nombroses vegades als països bàltics –"no és que hi tinguem especials interessos econòmics, és que hi tenim el tema català", concretava–, al Canadà o al Vaticà.

 

A partir del minut 10

Junqueras ho sabia

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ja coneixia la confessió que l'exministre d'Exteriors va fer a 13TV, quan va assegurar que des del govern espanyol s’havia negociat secretament amb diversos governs d’arreu del món per evitar que es posicionessin a favor de la independència de Catalunya. Ho va dir ahir a El Matí de Catalunya Ràdio, on va exposar: "[L'exministre] m'ha dit diverses vegades que farien tot el que poguessin perquè no ho aconseguíssim".

Ara bé. També ha subratllat que, malgrat això, "el govern espanyol no se'n surt amb els esforços que fan per impedir-ho" i, reiterant-se -com ja és habitual- que ell és "només una peça d'un mecanisme formidable", ha exclamat: "Que ens inhabilitin, que facin el que creguin que han de fer!".