"El govern espanyol sempre perd". Aquesta és la conclusió que l'exministre d'Afers Exteriors i eurodiputat del PP, José Manuel García-Margallo, extreu de la detenció del president Puigdemont aquesta setmana a Sàsser. Així ho ha declarat en una entrevista pel diari La Razón, en la qual al·lega que el retorn del president a l'exili "entorpiria" un suposat "pacte tancat" entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, i que, per tant, el govern espanyol no tindria gens d’interès que torni. A parer seu, la detenció de Puigdemont podria no haver sigut més que "un error per part de l'Advocacia de l'Estat"

Espanya sempre perd

El recent triomf del president Puigdemont al tribunal de Sàsser ha deixat en evidència el modus operandi de la justícia espanyola i, al seu torn, ha comportat una internacionalització del conflicte amb l'Estat. L'entrevista amb Margallo parteix d'aquesta derrota: "Puigdemont guanya sempre?", pregunta la periodista. Sense admetre-ho directament, l'exministre replica: "Diguem que el govern espanyol sempre perd."

"Diguem que el govern espanyol sempre perd." 

Tal com l'exposa a l'entrevista, la teoria de Margallo és que la detenció de Puigdemont va ser fruit d'un "error per part de l'Advocacia de l'Estat" en el seu escrit al Tribunal de la Unió Europea arran del cas del conseller Lluís Puig, que va paralitzar les ordres de detenció. Segons l'exministre, o bé va ser un error jurídic del qual Puigdemont es va aprofitar, o bé responia a "una instrucció amb una intenció premeditada". Margallo es decanta per la primera teoria, ja que creu que "hi ha un pacte tancant entre Aragonès i Sánchez".

Pacte PSOE-ERC

A parer seu, Sánchez i Aragonès haurien creat una aliança de benefici mutu, per la qual el president de la Generalitat "busca consolidar-se com a president", i "Sánchez vol garantir el suport d'ERC". Com a conseqüència, "Puigdemont és l'únic obstacle perquè aquesta unió produeixi els beneficis que busquen en un costat i a l'altre."

És aquest el problema que el govern estatal té amb el president a l'exili: "Al govern espanyol li interessa que Puigdemont vingui com més tard millor a Espanya o que vingui per ser jutjat només per un delicte de malversació de fons, amb un judici exprés i un indult exprés. Un judici llarg de malversació i sedició entorpiria tots els plans de reforç mutu."

El cost

Preguntat sobre el "cost d'aquest nou capítol de Puigdemont per a les institucions espanyoles," l'exministre reconeix, ara sí, la gran derrota en l'àmbit internacional i la falta de suport a la persecució de Puigdemont, però atribueix altra vegada la culpa a l'Advocacia i el govern espanyol: "El cost reputacional és gran. I deu haver-hi una irritació enorme a Luxemburg perquè l'Advocacia de l'Estat, que depèn del govern espanyol, li digui que no fa falta que vostè segueixi mantenint la immunitat perquè ja ningú el detindrà. Assumeixen aquesta indicació i es produeix una detenció. Amb això es demostra que la tesi de l'Advocacia de l'Estat era falsa." 

Responsabilitats

En l'entrevista, Margallo evita atribuir cap responsabilitat al conflicte amb Catalunya al seu partit i al govern de Rajoy: "La responsabilitat de la crisi catalana ve de molt més lluny. Ve de l'Estatut de Catalunya del 2003". Malgrat això, se li escapa una reticència: que la persecució del procés no va ser prou severa en el seu dia. Margallo critica que Rajoy només posés "pedres en el camí", fet que va desencadenar, segons ell, en el referèndum del 2014. L'exministre lamenta: "S'hauria d'haver aplicat de manera exprés el 155 de la Constitució [...] amb aquest error hem donat ales al separatisme per que cregui que un cop d'estat és gratis."

 

Foto principal: l'exministre d'Afers Exteriors i eurodiputat del PP, José Manuel García-Margallo / Europa Press