La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha aprofitat una visita a Alacant per demanar més armes i equipament militar per a les forces armades espanyoles. "La pau no ens la regalen", ha advertit al·ludint a la guerra d'Ucraïna. Robles ha fet aquesta petició durant una visita al Comandament d'Operacions Especials (MOE) de l'aquarterament Alférez Rojas Navarrete, on ha revisat els nous equips comprats amb el pla especial d'adquisició de materials d'unitats d'operacions especials (Peamuoe) del govern de Pedro Sánchez. La titular de Defensa ha remarcat l'adquisició de nous materials i d'armament, on han invertit 200.000 euros, i ha ressaltat que "invertir en defensa és invertir en pau".

La ministra ha qualificat el 2022 com un any "molt bo" per al seu Ministeri, perquè el crèdit extraordinari que han rebut "ha permès fer inversions que eren necessàries per a les forces armades". Ha afirmat, en canvi, que "durant molt de temps no hi va haver inversió suficient" i hi havia "mancances". En aquest sentit, ha subratllat el "compromís" del govern espanyol de continuar invertint en defensa. A més, ha apuntat que el món viu un "moment difícil en què la pau no ens la regalen" i per això ha reiterat la importància que l'Exèrcit estigui "ben dotat i preparat". "Estem vivint moments econòmicament molt millors i tot el que es pugui oferir perquè tinguem unes forces armades modernes, sens dubte que hi comptin", ha assegurat Robles als integrants del MOE d'Alacant.

Margarita Robles binocles EFE
Margarita Robles durant la visita a l'aquarterament d'Alacant             Foto: EFE

Amb el pla especial d'adquisició de materials, s'han invertit 200.000 euros en diferents menes d'armament --pistoles Glock 43, subfusells o fusells de precisió--, transmissions, enginyers --equips de guerra de busseig o caiacs--, vehicles, vestuari --armilles antibales o plaques de flotabilitat neutra--, mitjans de visió nocturna i tèrmica --ulleres de visió nocturna-- i material de fotografia i imatge. El Ministeri ha remarcat que l'adquisició de les "modernes" ulleres de visió nocturna ha permès "superar els objectius recollits" en el pla d'inversions i "cobrir el cent per cent de les necessitats de visió nocturna del MOE".

Durant la visita, que ha comptat amb les explicacions del cap del MOE, el general de brigada Francisco García-Almenta, Robles ha manifestat que les noves adquisicions “treballen en aquesta línia de modernitat que s'està duent a terme a les forces armades” i suposen un impuls molt important en la dotació de material especialitzat. Per part seva, el cap d'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, general Amador Enseñat, ha indicat que aquest gran avenç i modernització en "pràcticament tots els mitjans" és el que les "unitats d'operacions especials necessiten per complir eficaçment les missions, i en les millors condicions de seguretat possibles”.

D'altra banda, Robles ha lamentat la guerra "tan cruel" que pateix Ucraïna i ha recalcat el "paper molt important de dissuasió" que al seu entendre fan les forces armades espanyoles en el conflicte. A més, ha precisat que aquest dijous arribaran a Espanya 200 militars ucraïnesos per rebre formació militar, fet que considera que és un "reconeixement" de l'OTAN a "tot el que estan fent les forces armades espanyoles". En la mateixa línia, ha assenyalat que espera que el 2023 sigui "l'any de la pau i acabi la guerra sense sentit" i ha afegit que Espanya continuarà enviant material militar a Ucraïna "en total coordinació amb els nostres aliats i sempre compromesos amb la pau".