S'eleva el to de la crisi diplomàtica entre Espanya i Israel. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha fet un pas endavant i aquest dissabte qualificava "d'autèntic genocidi" el que està passant a Gaza. Convertint-se així en el primer membre del govern espanyol en manifestar-se en aquests termes. Les paraules de Robles han estat respostes per l'ambaixada d'Israel, que ha acusat la titular de Defensa de "fer seu el relat fals i infundat de l'organització terrorista Hamàs". Robles, que va ser rebuda a l'acte entre xiulades i esbroncades i crits de "fora, fora", va remarcar la solidaritat d'Espanya en els conflictes globals: "Espanya és sempre molt solidària del que passa en el món, no ens podem oblidar que a Ucraïna està morint la gent, està sent una guerra tremenda, ni prescindir del que està passant a Gaza, que és un autèntic genocidi", va apuntar.
Israel carrega contra Margarita Robles
Robles, en unes declaracions a RTVE en el marc de la desfilada del dia central de les Forces Armades a Oviedo, preguntada pel reconeixement espanyol de l'estat palestí, va descartar que la tensió diplomàtica tingui conseqüències entre els serveis d'intel·ligència d'Israel i Espanya. I va afegir que l'atac del país que lidera Benjamin Netanyahu sobre Gaza "és un autèntic genocidi". La resposta de l'ambaixada d'Israel a Espanya va arribar a través de les xarxes socials i va carregar contra la titular de Defensa. "Israel lluita a Gaza d'acord amb el dret internacional en una guerra contra Hamàs que ni va començar ni volia, conseqüència de la massacre sense precedents perpetrada el passat 7 d'octubre. Israel s'enfronta a un enemic cruel que utilitza a la seva població com a escuts humans i que encara manté segrestats 125 israelians".
Lamentamos que la Ministra de Defensa, Margarita Robles, haya hecho suyo el relato falso e infundado de la organización terrorista Hamás.
— Israel en España 🇮🇱 (@IsraelinSpain) May 25, 2024
Israel lucha en Gaza de acuerdo con el derecho internacional en una guerra contra Hamás que ni empezó ni quería, consecuencia de la masacre…
L'encreuament d'acusacions es produeix després que Pedro Sánchez anunciés que Espanya reconeixerà el pròxim dimarts, 28 de maig, l'estat de Palestina, i la posterior reacció d'Israel, que aquest divendres va anunciar que "talla la connexió entre l'ambaixada d'Espanya a Israel i els palestins" residents a Cisjordània com a represàlia. El ministre israelià d'Exteriors, Israel Katz, va informar que s'ha prohibit al consolat d'Espanya a Jerusalem "prestar serveis als palestins".
En paral·lel, també divendres el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de les Nacions Unides va ordenar a Israel que aturi de manera immediata la seva ofensiva militar a la ciutat de Rafah, que es troba a l'extrem sud de la Franja de Gaza. La decisió de l'òrgan judicial es va aprovar amb 13 vots a favor i només 2 en contra, motivada en resposta a la petició formulada per Sud-àfrica com a mesura cautelar en la demanda que va presentar al gener acusant el país agressor d'estar cometent "actes genocides". Tanmateix, la resposta d'Israel va ser tornar a bombardejar Rafah aquest dissabte.