Margrete Auken (Aarhus, Dinamarca, 1945) ha guanyat un protagonisme inesperat aquests darrers dies entre la comunitat catalana a Twitter. El motiu: la sessió organitzada per Dolors Montserrat al Parlament Europeu per disparar contra el model d'immersió lingüística. L'eurodiputada del Partit Popular ha aprofitat durant anys la seva presidència de la Comissió de Peticions per impulsar una política partidista destinada a desprestigiar tot allò relacionat amb l'independentisme i Catalunya. Aquest dimarts, però, va intentar anar massa lluny amb una audiència pública feta a mida i quatre 'experts' espanyolistes que van envestir contra el model educatiu català des de totes les direccions. Per no ser-ne còmplices, els Verds, l'Esquerra i els Socialdemòcrates van decidir abandonar la sala abans que comencés la sessió. Margrete Auken, que uns dies abans havia titllat de "circ" la proposta de Dolors Montserrat, va ser l'encarregada de compartir el discurs de comiat, que ràpidament va fer-se viral a les xarxes (el teniu a sota). ElNacional.cat l'ha entrevistada per saber més detalls sobre les pràctiques de l'eurodiputada popular.

 

 

Ets membre del grup dels Verds, que també inclou els representants d'ERC. Com és la teva relació amb ells?
Amb ERC tenim una bona col·laboració, són part del nostre grup. Elaborem estratègies conjuntes pel que fa a les qüestions catalanes quan fa falta.

El 2018 vas aparèixer en un vídeo de la Unió Europea parlant sobre la independència de Catalunya, i el 2020 vas firmar una carta demanant la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Has seguit de prop el conflicte català?
No gaire, perquè no és una qüestió que m'afecti en el meu dia a dia. Dintre del nostre grup col·laboro amb els companys catalans, però també hi tenim membres espanyols que veuen el conflicte català des d'una altra perspectiva.

En aquest vídeo mencionaves que preferies que Catalunya no fos independent, però que podria operar en un sistema més "autosuficient", com el del País Basc. Encara ho veus així?
No vaig dir que no hauria de ser completament independent. Jo em referia al fet que hi ha algunes regions que funcionen d'una manera més "autosuficient". De fet, dintre d'Espanya em sembla que fins i tot Andalusia funciona de manera més autosuficient que Catalunya.

Dolors Montserrat rebutja una vegada i una altra les peticions que molesten el PP i, en canvi, accepta aquelles que el beneficien políticament

Aquesta setmana has estat protagonista amb un tema que afecta de ple Catalunya, i que implica una comissió que presideix Dolors Montserrat. Què ha passat exactament?
Sí. Es tracta de la Comissió de Peticions (PETI Commitee en anglès). En aquest organisme hem vist mostres clares de partidisme, amb el Partit Popular com a protagonista. S'han encarregat de donar prioritat als temes espanyols, i cada cop que han vist qüestions que poden ajudar el PP i perjudicar els socialistes o els independentistes les han impulsat. És una violació total dels principis d'aquesta comissió.

Així que Dolors Montserrat ha utilitzat aquesta comissió pels seus interessos polítics?
Sí. Ho he vist una vegada i una altra. Rebutja aquelles peticions que molesten el PP i, en canvi, accepta aquelles que el beneficien políticament. I aquest dimarts va organitzar una audiència pública contra el model d'immersió lingüística a Catalunya que tan sols va ser una pèrdua de temps i diners per al Parlament Europeu. Només ho va fer per generar atenció mediàtica aquí contra el model educatiu català, i això no ho ha de fer la Comissió de Peticions.

En aquesta audiència pública hi van participar quatre 'experts', tots ells designats per la dreta espanyolista i contraris a la immersió lingüística. De fet, un d'ells és un diputat de la ultradreta de Vox al Parlament català.
Nosaltres ja vam deixar clar que no podíem acceptar la seva participació en l'audiència pública, però és veritat que tots eren de visió conservadora. Era absurd. Per això els grups dels Verds, l'Esquerra i els Socialdemòcrates vam decidir que no legitimaríem l'acte i vam rebutjar de participar-hi.

La missió del Parlament Europeu a Catalunya per analitzar la situació del castellà a les escoles és una ximpleria, no té cap sentit

Com van anar les converses entre aquests tres grups per boicotejar l'audiència pública?
Ja ho havíem decidit abans de la sessió, quan ens vam assabentar de qui eren els experts. Era una mostra clara de com Dolors Montserrat utilitzava la seva majoria a la comissió. I tampoc es va voler respectar l'esperit democràtic, tancant la porta al diàleg entre els dos bàndols per trobar solucions als problemes. Els coordinadors dels grups vam estudiar aleshores la possibilitat d'evitar participar en l'audiència pública, i veient com havia anat tot vam decidir tirar endavant amb aquest plantejament.

Un cop vau sortir de la sala, vas poder parlar amb algun eurodiputat català? Vaig veure que Carles Puigdemont va apropar-se a tu per dirigir-te algunes paraules.
Bé, com que era una audiència pública, la sessió era oberta a tothom que volgués venir, i evidentment va causar interès entre els polítics catalans. No sabia que vindrien per afegir-se al boicot que vam protagonitzar, però no em va causar cap molèstia.

La sessió va ser sorprenent per a molts catalans perquè va deixar veure com aquests 'experts' aprofitaven el Parlament Europeu per llançar mentides sobre el català i fins i tot dir que a Catalunya es practica un "apartheid" contra el castellà.
Apartheid? Es va fer servir aquesta paraula? Jo no hi era perquè havia marxat de la sessió. És una paraula molt greu, sobretot quan es té en compte la situació en què es troba el català.

Dolors Montserrat ha instrumentalitzat la Comissió de Peticions des del 2019, se l'ha de prendre seriosament perquè la sessió contra el català va ser una pèrdua de temps

Durant el teu breu discurs explicant per què marxàveu de la sessió, vas dir que Dolors Montserrat ha instrumentalitzat la Comissió de Peticions des del 2020. En quins altres casos ho ha fet?
De fet, ho porta fent des del 2019, quan va ser proclamada presidenta d'aquesta comissió. Des del principi, ha aprofitat la seva majoria per recollir peticions que pràcticament no afecten la Unió Europea i són qüestions d'àmbit nacional. I immediatament després del nou nomenament va plantar-se davant els mitjans de comunicació espanyols per dir "Ara la Unió Europea defensarà Espanya". És absurd i no és una actitud correcta.

Tenint en compte que aquest partidisme de Dolors Montserrat fa anys que dura, creus que hauria de dimitir com a presidenta de la comissió?
No, no crec que hagi de dimitir. Darrere seu té una majoria conservadora legítima que li dona suport.

En tot cas, com a mínim hauria de canviar d'actitud i evitar el seu partidisme.
Hauria de començar a prendre's seriosament aquesta comissió. No pot ser que accepti aquelles peticions que tracten sobre Espanya i que li interessen electoralment mentre deixa fora la resta de qüestions.

Ja per acabar, la Comissió de Peticions ha estat l'òrgan que ha impulsat una missió europea que ha de visitar Catalunya durant la segona meitat d'aquest any per analitzar el model d'immersió lingüística. Això també és una mostra del partidisme de Dolors Montserrat?
Això és una ximpleria. Veient com ha anat l'audiència pública, queda clar que no té cap sentit gastar diners per viatjar fins a Espanya i analitzar la situació del castellà a les escoles. Aquest no és un problema que hagi de comportar una missió europea.