La nova vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el seu partit, el PSOE, aposta perquè Catalunya guanyi autogovern per "donar satisfacció a alguna de les demandes històriques" del país. "El PSOE vol pensar amb política d'altures per treballar en allò que ens uneix. Hi ha marge per guanyar autogovern dins de Catalunya", ha subratllat la dirigent del PSOE en una entrevista a l'Agència Efe. Montero ha avisat que aquesta millora de l'autogovern ha d'estar dins la Constitució espanyola i descarta apostar per augmentar la "separació" de la societat catalana que "està dividida".
Dard a ERC i Junts
Montero també ha volgut llançar un dard a ERC i Junts, recordant que els partits independentistes "no representen la societat catalana íntegrament" i "les altres formacions tampoc". En aquesta línia, recorda com el president a l'exili, Carles Puigdemont, va apostar per la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) l'octubre del 2017 i, per això, Montero l'acusa de "sortir de l'ordre constitucional". "La política apareix com a instrument per respondre a això, per superar la víscera i ser capaços d'atendre el cap", ha dit la vicepresidenta espanyola. "Cal superar aquells enfrontaments, aquella situació de desacord tan greu" que es va produir a Catalunya i que en bona part atribueix a la "inacció" del PP sota el mandat de Mariano Rajoy.
Conscient de com resulta de difícil que la ciutadania assumeixi, com ja està fent el PSOE, les contrapartides de la negociació amb l'independentisme, Montero afirma que ara "ens toca seguir fent pedagogia" i, superant "un soroll que de vegades és un soroll ensordidor", explicar perquè "s'ha de produir el retrobament amb els partits independentistes a Catalunya". De fet, Montero aposta per "passar pàgina" i seguir amb "un diàleg franc" per "superar" l'etapa del Procés.
Abandonar posicions de màxims
A més, aposten per "explorar punts de trobada que evidentment obliguen que cadascú abandoni la seva capacitat de màxims", per abordar la negociació, que té com a objectiu final trobar punts de trobada. De fet, posa d'exemple la Transició espanyola, que també va tenir la seva pròpia amnistia, i admet que "és lògic, i ens passa a tots" que causi "certa rebel·lia" veure com es beneficiaran de la Llei d'Amnistia els líders del procés.
María Jesús Montero posa per sobre l'ús de la política per no posar "ànim de revenja, sinó tot al contrari, ànim de normalització" i possibilitar així una resposta a "realitats, que si no fos així" faria que "estiguéssim tot" el dia a garrotades els uns amb els altres".