María Jesús Montero ha limitat per ara el pacte amb ERC a l'IRPF, quan ha estat preguntada sobre el finançament singular i si l'acord implica "la cessió del 100% dels impostos". "Ara mateix el que hi ha és respecte a l'IRPF, que és el que surt a l'acord. I tot el que no surt a l'acord no està ni pactat ni decidit", ha assenyalat aquest divendres la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, en declaracions des de Cadis (Andalusia).

En aquesta línia, Montero ha apuntat que el pacte "diu molt clarament quina és la vocació que tenen d'autogovern determinats partits polítics" i com pot acompanyar el govern espanyol aquesta "vocació" d'autogovern. "El que es parla és que, de forma progressiva, al llarg dels anys, al llarg del temps, la vocació consisteix justament a recaptar la gran part dels impostos que es recapten a Catalunya", ha continuat la ministra, tot i que ha insistit que, de moment, el que importa és l'IRPF.

Montero i la literalitat de l'acord amb ERC

La vicepresidenta primera ha reiterat que l'acord "parla literalment d'una data per al que significa l'IRPF i d'una vocació que, al llarg dels anys, es té l'expectativa" de cedir més impostos. "Hi ha molta gent que està permanentment dient que s'expliqui l'acord. És que l'acord s'explica amb la seva lectura, l'acord ho diu tot", ha afegit, abans d'aclarir que "cal desenvolupar l'acord amb normes i amb lleis que aniran descendint als diferents nivells". Així, ha dit que "no" està decidit quants impostos se cediran: "El que està decidit és el que ve en l'acord". "Tindrem molt a dialogar, molt a acordar", ha conclòs, alhora que ha assegurat que "el finançament singular per a Catalunya és compatible amb el finançament del conjunt dels territoris que també tenen singularitats".

Les declaracions de Montero no han agradat a alguns militants d'ERC, que han criticat l'acord amb els socialistes que va tancar l'actual directiva. És el cas de Jordi Orobitg, de la candidatura de Foc Nou, integrada també per Alfred Bosch com a alternativa tant a Oriol Junqueras com a Marta Rovira. "A l'Esquerra que sumava, generant il·lusió. A la que era el far de l'independentisme català, mai li hagués passat una cosa així", ha dit en una piulada, en la qual ha afegit que "un procés degeneratiu, atiat per la repressió, la divisió i la por a les eleccions, ens ha portat fins aquí".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!