María Jesús Montero serà aquest diumenge formalment proclamada líder del PSOE andalús i s’endinsarà d’aquesta manera en un conflicte d’interessos dins del socialisme i el govern espanyol: la futura candidata a unes eleccions a Andalusia serà l’encarregada de negociar el nou sistema de finançament singular per a Catalunya. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda de l’executiu de Pedro Sánchez iniciarà aquesta nova etapa, també, en un moment de màxima debilitat: es troba en plena guerra oberta amb el seu soci de govern; Sumar podria sumar forces amb el PP i tombar la seva decisió de fer tributar l’IRPF als cobradors del salari mínim. Tot i les contradiccions i els conflictes amb Yolanda Díaz, ‘Chiqui’ Montero assumeix l’encàrrec de Pedro Sánchez de tornar a convertir l’autonomia andalusa en un bastió socialista per tal d’enfortir territorialment el PSOE.

 

Nascuda a la capital d’Andalusia l’any 1966 i llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Sevilla, María Jesús Montero és tècnica en Funció Administrativa d’Hospitals. Va entrar en política l’any 2002, quan va ser nomenada viceconsellera de Salut de la Junta d’Andalusia. L’any 2004 va ser promocionada a consellera d’aquesta cartera, un càrrec que va ocupar fins al 2012. El 2013 va passar a ser consellera d’Hisenda i Administració pública de la Junta d’Andalusia, un càrrec que desenvolupà fins a l’any 2018, quan el popular Juanma Moreno va entrar a la Junta d’Andalusia del bracet de Cs i Vox.

Aquell mateix any, amb l’entrada de Pedro Sánchez a la Moncloa, María Jesús Montero es va convertir en ministra de la important cartera d’Hisenda; una cartera que encara ostenta ara. De fet, juntament amb Fernando Grande-Marlaska, Margarita Robles i Luis Planas, forma part dels únics quatre ministres que romanen al govern espanyol des que l’actual líder del PSOE fou investit president del govern espanyol fa ja més de sis anys. Ha comptat des de llavors amb la plena confiança de Sánchez: entre el gener de 2020 i el juliol de 2021 va ser també la portaveu del govern espanyol, el juliol de 2022 es convertí en número 2 del PSOE amb el càrrec de vicesecretària general, i el desembre de 2023 va convertir-se en la vicepresidenta primera del govern espanyol.

L'encàrrec de Sánchez: reconquerir Andalusia

Ara, Pedro Sánchez pretén que María Jesús Montero faci el camí de tornada. El president del govern espanyol considera que, si vol mantenir-se en el càrrec una legislatura més, necessita presentar-se a les pròximes eleccions generals amb el PSOE territorialment enfortit. Ara mateix, el partit es troba molt debilitat en aquest sentit, després de dessagnar-se en les eleccions autonòmiques del 28-M de 2023. L’únic territori important que controlen els socialistes és Catalunya.

El PSOE va decidir celebrar el seu últim congrés federal, precisament, a Sevilla; una evident declaració d’intencions que va admetre el mateix Sánchez en el discurs de clausura d’aquell conclave: és d’extrema necessitat recuperar Andalusia. Per aconseguir-ho, cal enderrocar la majoria absoluta del PP en aquesta comunitat autònoma. Juanma Moreno ha traspassat l’equador del seu segon mandat i és un home fort dins del partit: pertany a l’ala més moderada i és el nom que, juntament amb el d’Isabel Díaz Ayuso, sona com a futurible substitut d’Alberto Núñez Feijóo. Per a tombar-lo, Sánchez ha optat per col·locar una candidata de pes al capdavant del PSOE-A.

Una reconciliació amb el ‘susanisme’?

Així doncs, la federació andalusa del PSOE celebra aquest cap de setmana el seu XV congrés regional, en el qual la vicepresidenta de Pedro Sánchez serà proclamada formalment líder del partit. Serà la segona dona que assumeix aquest lideratge. La primera fou Susana Díaz i precisament una de les tasques que tindrà María Jesús Montero serà el de reconciliar el ‘susanisme’ amb l’oficialisme de Ferraz. S’especula amb la possibilitat que l’entorn de l’expresidenta andalusa formi part de la nova secretaria regional que conformi Montero.

Conflicte d’interessos: candidata a Andalusia i negociadora del finançament català

Només el PSOE i ella mateixa defensen en les darreres setmanes que la seva nova aventura no implica un conflicte d’interessos: ser candidata en unes futures eleccions a Andalusia i alhora negociar el nou finançament singular per a Catalunya pactat entre socialistes i republicans. Se li preguntava precisament sobre aquesta qüestió fa uns dies en un plató d’Antena 3 i la seva resposta era que ambdues coses eren “completament” compatibles. No obstant això, no entrava en detalls. Es limitava a recordar que l’acord signat amb Esquerra Republicana “respon a la vocació d’autogovern de Catalunya amb l’increment en la participació de la recaptació dels impostos” i que inclou també una quota de solidaritat amb la resta de l’Estat.

La cadena de televisió responia a Montero mostrant-li l’opinió de ciutadans andalusos a peu de carrer sobre el finançament català; un pacte que qualificaven de “vergonya”. La vicepresidenta contestava que el govern espanyol “sempre vetlla per l’equiparació territorial i pel no-enfrontament entre territoris”. L’as a la màniga de Sánchez i Montero és convertir el pacte amb ERC en un nou ‘cafè per a tothom’. De fet, en el congrés federal de Sevilla, el PSOE va ratificar en el seu ideari que advoca per un finançament autonòmic de “singularitats” per a tothom. Montero presidirà precisament aquest pròxim dimecres una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en la qual les comunitats governades pel PP li recriminaran el pacte dels socialistes amb els republicans.

 

Sigui com sigui, Montero s’estrena debilitada en aquesta etapa com a líder del PSOE andalús. La seva decisió com a ministra d’Hisenda de fer pagar l’IRPF als cobradors de l’SMI ha provocat una guerra dins del govern espanyol: no només el PP, sinó que també Sumar ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per impedir que aquests treballadors hagin de tributar aquest impost. El seu Ministeri i el de Treball —liderat per Yolanda Díaz— negocien des de fa dies per fer les paus, però de moment no han trobat cap solució i ara la vicepresidenta amenaçar a anar al xoc total amb el seu soci a la Moncloa: vetar les proposicions de llei que Sumar i PP han presentat a la cambra a través d’una prerrogativa de la Constitució que permet a l’executiu activar aquest veto si les Corts tramiten una iniciativa que pot fer disminuir els ingressos de l’Estat.

‘Chiqui’ Montero, la favorita dels periodistes de Madrid

Caldrà veure si el pròxim moviment d’Hisenda en aquesta qüestió l’avança la mateixa Montero en conversa informal amb els periodistes que cobreixen la informació política madrilenya. Sempre afable amb aquests professionals, la vicepresidenta va ser guardonada el passat desembre amb el premi a Millor Relació amb la Premsa que atorga l’Associació de Periodistes Parlamentaris de Madrid.

 

Ja ha sortit la Montero?” és una de les preguntes més habituals que un periodista realitza a un altre periodista al Congrés, en referència als moments en què la vicepresidenta abandona l’hemicicle i creua el passadís per dirigir-se als despatxos que el govern espanyol té reservats en aquesta cambra. És la ministra que s’atura amb més facilitat amb aquests treballadors per aclarir dubtes sobre el seu Ministeri o, sobretot, deixar clara quina és la versió, posicionament o relat que fan els socialistes en diverses matèries.

Com que en aquestes converses les càmeres estan apagades, ho fa sense pèls a la llengua i sovint utilitza expressions més col·loquials o pròpies d’Andalusia. De fet, és coneguda entre els periodistes de Madrid amb el nom de ‘Chiqui’ Montero, perquè un dia se li va escapar una d’aquestes expressions dialectals quan contestava una pregunta a una professional de la informació: “Pasarse en un presupuesto es fácil, no tiene problema; lo he dicho siempre, chiqui, son 1.200 millones, eso es poco, solo lo quitas o pones en una parte del presupuesto".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!