“Jo crec que no estaria malament que Sánchez es pogués veure amb Puigdemont”. La mà dreta del president espanyol al govern espanyol i al PSOE, María Jesús Montero, avala una futura reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. És una idea que sobrevola la Moncloa des de fa setmanes i mesos i que el mateix líder socialista veu “coherent”. Tanmateix, encara no hi ha una data prevista ni una mínima concreció sobre la trobada. “Cal donar normalitat a la relació amb Puigdemont”, ha verbalitzat la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda. “La voluntat política del govern espanyol va ser produir una amnistia que possibilités un retrobament d’una part de la societat catalana que s’havia sentit totalment embarcada en un procés amb el resultat que tots vostès coneixen”, ha afirmat. “Jo crec que no estaria malament que Sánchez es pogués veure amb Puigdemont, m’és igual quan i on, l’important és normalitzar aquesta situació”, ha conclòs en una entrevista al Hoy por Hoy de la Cadena Ser. I ha deixat clar que aquesta és la seva opinió “absolutament personal” i que potser el president del govern espanyol “pensa una altra cosa”.
📝 Sánchez s’obre a una reunió amb Puigdemont abans que sigui amnistiat
📝 Sánchez veu “coherent” una reunió amb Puigdemont, però no figura a la seva agenda
Amb aquestes declaracions, María Jesús Montero obre la porta que la reunió entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez es faci fora d’Espanya. Per exemple, a Suïssa (on el PSOE i Junts es veuen mensualment) o a Brussel·les (a la seu del Parlament Europeu, on Puigdemont es va reunir amb Yolanda Díaz el setembre del 2023). Les paraules de Montero van en la mateixa línia del que va expressar el mateix Pedro Sánchez en la seva roda de premsa de balanç del 2024, quan es va obrir a la trobada abans que Puigdemont sigui amnistiat. “Aquest govern i la societat catalana hem girat full, hem de mirar endavant perquè tenim reptes i em reuniré amb els líders [dels dos principals partits independentistes]”, va assegurar. “A efectes polítics, l’amnistia ja s’aplica, entenem que l’amnistia es produeix en el moment que està avalada per les Corts”, va afegir. D’altra banda, a mitjan desembre, en una conversa informal amb periodistes a la tradicional copa de Nadal de la Moncloa, el president espanyol va veure “coherent” reunir-se amb Puigdemont com el següent pas després d’haver aprovat l’amnistia, malgrat que va reconèixer que no el té encara a l’agenda. Fa un any, el líder socialista va dir el mateix.
“La llei d’immigració és prèvia als pressupostos”
Canvi de tema. María Jesús Montero també s’ha pronunciat sobre la negociació dels pròxims pressupostos generals de l’Estat. “Pretenc que en els pròxims mesos accelerem les converses amb els grups polítics, crec que tots haurien d’aportar allò que creguin que ha de contenir”, ha insistit. I ha reafirmat la seva “intenció i objectiu” de presentar-los durant el primer trimestre de 2025. Així mateix, ha recordat que si no té els vots per aprovar una nova senda d’estabilitat, entrarà en vigor l’anterior. I Junts? “Amb Junts, estem abordant la negociació sobre la llei d’immigració, que es va comprometre al llarg de la legislatura, i estem treballant amb ells per dur-la a terme. I tenim dificultat afegida amb els menors, volem canviar la llei d’estrangeria”, ha verbalitzat. I això passa per davant de la negociació pressupostària: “Estem en converses amb ells respecte a aquesta qüestió [la immigració] i encara no hem començat a parlar de pressupostos perquè això és previ”, ha conclòs. Es referia, fonamentalment, a la delegació de les competències en immigració acordada entre el PSOE i Junts fa un any.