María Luisa SegovianoCésar Tolosa ocuparan els dos llocs del Tribunal Constitucional (TC) designats pels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), posant fi així a un bloqueig de la renovació de l'organisme que ha durat mesos. Segoviano, que va deixar la presidència de la Sala Quatre del Tribunal Suprem el passat mes d'octubre després de jubilar-se, ha estat la figura clau per aconseguir desencallar la crisi institucional al Constitucional. La que va ser la primera dona a ser presidenta d'una Sala de l'Alt Tribunal ha estat proposada per l'ala conservadora, però formava part de la llista inicial dels progressistes, que finalment han decidit votar a favor seu i sumar així amb el bloc conservador per elegir els dos magistrats del TC. 

Nascuda a Valladolid, Segoviano és jutgessa des de l'any 1987 i el seu primer destí va ser el Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Bilbao. En 2020 va fer història situant-se com la primera dona que presidia una sala del Suprem en més de 200 anys d'història, en col·locar-se al capdavant de la Sala Social, on va entrar com a magistrada el 2006. "Crec que, a poc a poc, les dones hem anat avançant en la consecució de la igualtat i dels nostres drets i s'ha arribat a una cosa que semblava difícil. Després de 208 anys de vida del Suprem mai una dona havia presidit una sala social", va explicar la mateixa magistrada en una entrevista al portal Ser mujer y trabajo.
 

María Luisa Segoviano Foto: Juan Carlos Barrena / Flickr Universidad Valladolid

Ferma defensora del feminisme, Segoviano també va dir que esperava que el seu nomenament tingués "un efecte crida" per tal que altres dones poguessin accedir a alts càrrecs. "La clau és que la societat assumeixi que som iguals i que hi ha una igualtat efectiva i real. Crec que a mesura que es veu que les dones ocupem els llocs amb eficàcia igual que ho podria fer un home creix la confiança en la societat", va afirmar en declaracions a RTVE després de ser nomenada presidenta de la Sala Social del Tribunal Suprem. 

Al llarg de la seva carrera, Segoviano s'ha especialitzat en l'àmbit del Dret del Treball, adaptant la legislació laboral a la realitat social. N'és un exemple la sentència dels riders, on la sala presidida per la nova magistrada va determinar que la relació entre Glovo i els seus repartidors era de naturalesa laboral, de manera que els empleats no podien ser considerats autònoms.

La figura de César Tolosa

César Tolosa és l'altre magistrat elegit pels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per unanimitat per ocupar una de les butaques del Tribunal Constitucional. Des del 2014 que treballa al Tribunal Suprem i actualment és el president de la Sala Contenciosa Administrativa de l'alt tribunal. Tolosa, proposat des de l'inici per l'ala conservadora, va néixer a Santa María la Real de Nieva (Segòvia) i va ingressar a la carrera judicial el 1982.

César Tolosa / Foto: EFE

El seu pas pel Suprem ha estat marcat per la pandèmia, les restriccions i el caos jurídic al qual la seva Sala va haver de fer front davant la disparitat de resolucions que dictaven els diferents tribunals autonòmics. La seva sortida de la Sala Contenciosa Administrativa afectarà plenament el seu funcionament, que ja compta amb un dèficit de 10 magistrats.