L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, assegura que demanarà que s'arxivi la causa que la implica en el cas del Consell Esportiu de la ciutat. Marín ha declarat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia, i se li atribueixen un presumpte delicte de prevaricació, malversació de cabals públics i omissió del deure de perseguir el delicte. L'alcaldessa assegura que ha contestat a totes les preguntes que li han fet les parts i ha defensat que sempre ha actuat dintre de la legalitat i amb l'assessorament jurídic de l'ajuntament. De la mateixa manera, ha avançat que en les properes setmanes preveu poder presentar la petició perquè s'arxivi la causa contra ella, i ha afegit que confia plenament en la justícia.
Marín ha declarat durant poc més d'una hora al jutjat, d'on ha sortit i s'ha desplaçat en cotxe fins la seu dels mitjans de comunicació municipals de l'Hospitalet, on ha fet una breu intervenció sense preguntes davant dels mitjans de comunicació. "He respost totes les preguntes que han fet les parts", ha apuntat. Marín ha afegit que sempre ha actuat "amb legalitat i l'assessorament jurídic de l'ajuntament o de les persones encarregades d'aquesta formulació", ha afegit. Per tot plegat ha avançat que demanaran que s'arxivi la causa.
"Espero poder demanar l'arxivament de forma ràpida, i en les properes setmanes així ho faré, en el moment que això sigui possible", ha dit. Per últim, ha expressat que confia plenament en la justícia, un cop ha explicat tot el que havia de dir, tant ella com la resta de persones que han declarat en els darrers dies en seu judicial.
Per la seva banda, l'advocat de Marín, Fermí Morales, ha aclarit que no es farien més valoracions "per respecte" al procediment legal i al moment processal, i que encara no hi ha dates per demanar l'arxivament de la causa perquè encara hi ha diligències per practicar. De la mateixa manera, sobre el bolcat del contingut del telèfon mòbil de l'alcaldessa, en no haver-hi aspectes rellevants no s'han aportat a la causa el seu contingut.
Setmana intensa
Aquesta setmana han declarat els principals implicats en el cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet, i també, els principals testimonis. Les seves declaracions són claus per marcar el camí de la investigació les properes setmanes i els propers passos que pugui demanar fer el Fiscal i que vagi adients la jutgessa.
Ahir diversos antics verificadors comptables i tresorers han assegurat aquest dijous al jutjat que els comptes de l’entitat els arribaven dels seus superiors: el comptable de l’entitat, ja mort, i l’exregidor socialista Cristóbal Plaza, i que ells només signaven la seva veracitat, sense analitzar la documentació a fons. Eren càrrecs creats als estatuts i pels quals no cobraven cap salari. Per això, tots han coincidit, segons fonts jurídiques, en assenyalar l’exregidor i aleshores director de l’entitat i el comptable com els qui realment dominaven la comptabilitat del Consell.
Dimecres va declarar el regidor socialista que va destapar el cas, Jaume Graells que va explicar que davant les suposades irregularitats comptables al Consell Esportiu local almenys des del 2016 que quan ell va denunciar el cas a l’alcaldessa, Núria Marín, es va sentir “traït” en la seva confiança i “molt marginat”, ja que va veure que no li donava suport i que s’emparava presumptament els responsables de les irregularitats. A preguntes de la instructora, Graells va criticar la “passivitat total” de Marín, que està investigada en la causa i està previst que declari divendres al jutjat.
El fets investigants
Hi ha indicis que almenys els últims quatre anys membres de la directiva del Consell Esportiu i alhora membres de l'Ajuntament, "en connivència amb el director, anomenat secretari anteriorment, haurien disposat, amb afany de lucre i de forma indeguda i fraudulenta, dels fons d'aquest organisme, falsejant o alterant documentació de l'entitat per ocultar els fets i donar-li l'aparença de legalitat".
Així, es considera que hi estarien implicats l’expresident de l'entitat i també exregidor d'Esports, Cristóbal Plaza, Cristian Alcázar, també tinent d'alcalde i anterior president del Consell, i Eduard Galí, actual director del Consell. Segons la interlocutòria del 22 de desembre, tots tres haurien utilitzat diners de l'entitat pel seu propi profit o el de tercers i amb finalitats aparentment alienes a l'organisme, "actuant amb total impunitat en aprofitar-se de les facultats de direcció inherents al càrrec que tenien en l'organisme i de la seva condició de membres de la corporació local". Així, haurien "ideat un sistema de comptabilitat ocult, exclòs de qualsevol tipus de control aliè als presumptes responsables, i falsificant diversos tipus de documents de l'entitat per evitar el seu descobriment per part de l'òrgan intern encarregat del control i la fiscalització econòmica".
La jutgessa creu que els tres principals investigats haurien actuat amb la "connivència" d'altres persones, com Marín, que hauria "afavorit o facilitat de forma indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l'Ajuntament a l'entitat dirigida i gestionada pels investigats". Aquests fons haurien servit a Alcázar, Plaza i Galí per seguir amb el seu entramat i Marín els hauria ajudat a evitar que fossin descoberts, i va mantenir una "conducta omissiva i passiva" quan l'ara extinent d'alcalde Jaume Graells va explicar-li les seves sospites.
Els implicats també haurien falsificat documents interns del Consell Esportiu sobre la seva situació econòmica i financera per a no només desviar fons de l'entitat, sinó per aconseguir-ne més procedents del consistori, del qual formaven part. També hi ha converses entre els principals investigats on s'evidenciarien els intents per ocultar els fets.
Aquestes acusacions de la jutgessa es basen principalment en la declaració judicial inicial de Graells i d'una administrativa del consell encarregada de la tresoreria i la facturació, una auditoria encarregada per buscar irregularitats i la documentació decomissada en els escorcolls policials. A més, la jutgessa diu que després que Graells denunciés els fets, els tres principals investigats haurien maquinat per intentar ocultar-los, cosa que s'ha descobert a través dels seus missatges, trucades i documents informàtics. De fet, el jutge creu que tots tres van "orquestrar una maniobra per aparentar una correcta actuació i excloure el denunciant de l'entitat esportiva", operació que haurien fet juntament amb Marín i Figueras.
La jutgessa també va demanar a la Udef que li aporti l'acta de la reunió de la comissió directiva del 16 de setembre del 2016, si l'han trobat en els escorcolls. Al Consell Esportiu li va demanar que identifiqui tots els treballadors de l'entitat en aquells moments.
A més, en una interlocutòria del mateix 22 de desembre, la jutgessa autoritzava la policia a accedir i examinar el contingut del telèfon mòbil de Marín, diligència prevista per al 29 de desembre passat. La policia sospitava que al mòbil de Marín hi podia haver proves de les seves converses amb altres investigats com Alcázar o Figueras.