Passen els anys i cada cop queden menys d'aquelles anomalies curioses del panorama polític espanyol. El petit poble de Marinaleda, a la província de Sevilla, n'era un. Envoltat d'hectàrees i hectàrees d'oliveres, aquest municipi perdut a l'Andalusia interior s'havia alçat, des dels temps de la Transició, com un baluard contra el sistema econòmic capitalista. Les primeres eleccions municipals el 1979 van situar el revolucionari Juan Manuel Sánchez Gordillo al capdavant del govern local, i no va perdre el temps a l'hora d'iniciar el seu particular camí cap al comunisme. Les expropiacions de terres dels latifundistes, les accions de protestes a supermercats i els talls a vies de tren, la creació de cooperatives agràries i lloguers de només 15 euros al mes eren la manera de fer d'un poble que ha nedat sempre a contracorrent. El lema local ho deixa tot clar: "Una utopia cap a la pau".
🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions a Espanya el 23 de juliol
Durant quatre dècades, Sánchez Gordillo havia tingut el poble bolcat a favor seu, imposant-se amb amplíssimes majories a les urnes a cada ocasió possible. Però les coses van començar a complicar-se a les darreres eleccions locals. Malgrat patir greus problemes de salut, el líder jornaler va preferir llançar-se a la piscina i optar a la reelecció. La jugada va estar a punt de passar-li factura: Sánchez Gordillo va aconseguir mantenir l'alcaldia, però només per una cinquantena de vots, la diferència més estreta que s'havia registrat mai al poble. L'oposició, encapçalada per una dirigent també d'esquerres, compartia en termes generals els principis amb l'alcalde, però reclamava un relleu al govern municipal.
Després d'una legislatura marcada per les absències de Sánchez Gordillo a causa de la seva delicada salut, l'alcalde ha après la lliçó. Aquest 28 de maig, el veterà ha decidit posar punt final a la seva carrera política i no s'ha presentat a la reelecció. Però més enllà del canvi de nom, no hi ha hagut gaires sorpreses. La mà dreta de l'alcalde, Sergio Gómez —a la imatge de capçalera— representa el mateix esperit del líder sindicalista, i s'ha imposat a les eleccions municipals amb més comoditat que el seu predecessor. Amb una altíssima participació del 90%, Gómez ha aconseguit ampliar la diferència amb la rival d'esquerres, emportant-se el 56,6% dels vots. Per evidenciar com Marinaleda és un veritable feu de les polítiques alternatives, val la pena remarcar que el PP, el PSOE i Vox només han aconseguit 18 vots d'un total de 1884. Aquest petit poble d'Andalusia promet donar encara molta més guerra.
Sortida per la porta gran
Amb tot, l'etapa de Sánchez Gordillo no s'ha acabat sense soroll. Fa només un parell de setmanes, i malgrat no pintar-hi res al poble —com demostren els resultats electorals—, Vox va decidir portar la seva campanya electoral a Marinaleda, amb la voluntat de provocar en aquest bastió d'esquerres. L'extrema dreta va emportar-s'hi l'eurodiputat i portaveu Jorge Buxadé, a més d'un grupuscle d'ultres amb banderes espanyoles, al poble. La formació va trobar-se sola davant dels veïns del poble, que van reaccionar amb fermesa davant la provocació flagrant: posteriorment, Vox va denunciar haver patit atacs, insults i intents d'atropellament per part dels locals. Una rebuda només a l'altura de Marinaleda.