El marit de la vicepresidenta espanyola Nadia Calviño, Ignacio Manrique de Lara, ha renunciat a ser directiu de Patrimoni Nacional, després de l'escàndol que va significar el seu fitxatge perquè el va fer la qui va ser número dos de Calviño, Ana de la Cueva, que ara dirigeix aquest organisme. Manrique de Lara havia de ser el coordinador d'estratègia comercial i màrqueting de Patrimoni Nacional, però ha optat per no signar el contracte, segons El Mundo. De la Cueva havia estat secretària d'Estat d'Economia, a les ordres precisament de Nadia Calviño, de qui es diu que és amiga.
Enmig d'aquesta polèmica ha plegat la cap de gabinet de Calviño, Judith Arnal Martínez. Fonts d'Afers Econòmics citades pel diari Voz Populi, però, no emmarquen la sortida de la cap de gabinet en aquest suposat cas de nepotisme, sinó en una "decisió conjunta que es fa en el moment més adequat, davant la càrrega de treball que assumirà el govern i en concret, la vicepresidència primera, amb la presidència espanyola de la UE", que Espanya assumirà al juliol.
La sortida de la cap de gabinet s'aprovarà al Consell de Ministres de dimarts que ve, última reunió governamental de l'any, al qual precisament Assumptes Econòmics porta el Reial decret llei d'ajudes, que coordina la vicepresidència. Aquesta dimissió se suma a la de diversos càrrecs de confiança de Calviño en els últims mesos, entre ells, la de la mateixa Ana de la Cueva com a secretària d'Estat, que està investigada pel rescat de Plus Ultra. Judith Arnal tampoc no és la primera cap de gabinet que deixa Calviño. El maig del 2021 també se'n va anar la que havia estat cap de gabinet des que la vicepresidenta va arribar al Ministeri, Carmen Balsa.
Mentrestant, el Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest desembre al paquet de mesures que Nadia Calviño va impulsar al costat del sector financer per ajudar a les famílies de classe baixa i mitjana que tinguin hipoteques a tipus variable i s'hagin vist perjudicades per la pujada de l'Euríbor. La vicepresidenta espanyola i també ministra d'Economia va tancar un acord amb les patronals bancàries AEB i CECA el novembre passat. El Consell de Ministres li va donar suport el dia 22 i finalment es va aprovar de manera definitiva, perquè no es va tramitar com a projecte de llei i, per tant, no va haver de passar pel Senat.
Les mesures entraran en vigor el pròxim 1 de gener de 2023, moment a partir del qual, les entitats financeres estaran obligades a promocionar-les, informant adequadament a tots els clients titulars de préstecs hipotecaris sobre la possibilitat d'acollir-s'hi, tal com s'indica el Reial Decret-llei 19/2022 que va tirar endavant Nadia Calviño.