El pròxim dilluns 10 de maig Euskadi rebrà la gestió de les presons per part de l'Estat. Aquest és un deute històric amb aquesta comunitat, ja que, tal com es recull en l'Estatut d'autonomia de Gernika (1979), aquesta competència és del govern basc. Ara bé, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat aquest divendres un missatge al PNB a qui els hi ha recordat que només se'ls hi traspassa la gestió de les presons, però que la política penitenciària que és de matèria exclusiva de l'Estat.
Aquesta, després de Catalunya, és la segona autonomia que passa a gestionar les seves presons. Recentment, el vicelehendakari primer del govern basc i conseller d'Interior, Josu Erkoreka, va remarcar que la legislació estatal deixa prou marge per tenir un model propi de gestió de presons que es basarà en "les tres erres: reeducació, resocialització i reinserció dels presos".
Una gestió valorada en 70 milions d'euros
El traspàs, quantificat en 70 milions d'euros, és dels tres centres penitenciaris que hi ha actualment Euskadi, Zaballa (Àlaba), Martutene (Guipúscoa) i Basauri (Biscaia), les quals alberguen 1.300 reclusos, un centenar de les quals són dones.
Marlaska ha recordat que aquest traspàs feia quaranta anys que estava pendent acord amb la legislació marcada per l'estatut basc. "És l'expressió de la normalitat en el que és un estat complex, un estat autonòmic com el nostre. No hi ha més transcendència o rellevància que el compliment de la llei, i això sí que té transcendència, que complim la llei en tot moment", ha indicat el ministre en un acte a Guadalajara on ha participat per firmar un conveni per crear una nova seu dels GEO, cos d'elit de la policia nacional espanyola. A més, ha volgut precisar que hi ha qui tracta "d'ocultar la veritat" amb una voluntat que res té a veure amb una "raó objectiva".
El traspàs d'aquesta competència es formalitzarà el pròxim dilluns de 10 de maig en un acte oficial a l'Arxiu Històric d'Euskadi a Bilbao, en el qual participaran Erkoreka i el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta.
A banda de la gestió de les presons, l'Estat també cedirà al País Basc les competències del transport per carretera, l'edifici del Districte Marítim d'Ondarroa (Biscaia) i la gestió del codi bibliogràfic ISSN.
Presos d'ETA
En les presons basques hi ha al voltant d'una quarantena de membres d'ETA, però el govern autonòmic ha volgut tallar amb qualsevol sospita que a partir d'ara se'ls beneficiï. "No hi ha cap motiu per a plantejar ombres de sospita en relació amb la transferència", va dir Erkoreka el passat 16 d'abril en una roda de premsa on es va donar a conèixer la cessió de la gestió de les presons que, malgrat que s'oficialitzarà el 10 de maig no es materialitzarà fins a l'1 d'octubre.
Amb aquestes declaracions va voler respondre al líder popular basc, Carlos Itugaiz, que va exposar que esperava que el traspàs "se circumscrigui a una transferència i no a donar beneficis als criminals d'ETA". En aquest sentit, Erkoreka va exposar que mentre s'ha respectat la gestió de les presons, quan estaven en mans de l'Estat i, per tant, també dels populars, ara aquest partit desconfiï que, sota el comandament de govern basc, "vagin a operar sota mètodes que hagin de ser o mereixin sospita o mala percepció".