El ministre de l’Interior ha ressuscitat aquest dimecres una de les imatges més icòniques de l’octubre del 2017: el vaixell dels piolins replet de policies espanyols. Durant la sessió de control al govern espanyol d’aquest dimecres, Fernando Grande-Marlaska i la diputada popular responsable de seguir els temes relacionats amb Interior, Ana Belén Vázquez, se les han tingut en una disputa relacionada amb qui protegeix més els agents de la policia espanyola i els guàrdies civils: el PP o el PSOE.

En una pregunta dirigida a Marlaska sobre el cessament del coronel de la Guàrdia Civil de Melilla, el PP ha acusat el ministre de l’Interior d’apartar-lo del càrrec per haver demanat un protocol de cara als “assalts” a la tanca que separen Espanya del Marroc. Marlaska ho ha negat, i ha assegurat que la decisió l’han pres els superiors directes del coronel, assenyalant que es tracta d’una mesura presa per qüestions “d’eficàcia i eficiència”. La resposta del ministre no ha convençut la diputada popular, que ha assegurat que Marlaska “passarà a la història” per ser el ministre “de la mentida, del sectarisme, que va deixar abandonats els guàrdies civils a Melilla i que ha estat més estimat pels que incompleixen la llei que no pas pels qui dediquen la seva vida per defensar-la”.

Ha estat llavors quan el ministre ha acusat el PP “d’haver deixat sols” els policies espanyols que l’1-O van estomacar els catalans que anaven a votar en el referèndum. “Els van deixar sols al Piolín”, ha afirmat; a més de queixar-se que durant el judici del Procés, els comandants del CNP van dir que “no sabien res i no donaven ordres”, respecte de les càrregues de l’1-O.

Marlaska justifica la infiltració de policies espanyols en moviments socials per prevenció

La picabaralla entre Vázquez i Marlaska ha arribat l’endemà que el ministre de l’Interior justifiqués la infiltració d’un policia espanyol als moviments socials de Barcelona. Va asseverar que cal “prevenir la comissió de delictes” i “generar les dades i la informació necessària per garantir la seguretat de tots”. Marlaska va assegurar que a l’estat espanyol “no es persegueixen les ideologies o les idees” i que, per tant, els agents del CNP sempre “garanteixen l’exercici dels nostres drets i llibertats”.

Pedro Sánchez ha estat preguntat per aquesta mateixa qüestió. Si aquest dimarts fou el senador de Más Madrid Pablo Gómez qui va preguntar a Marlaska sobre aquesta qüestió, aquest dimecres el president del govern espanyol ha estat interpel·lat pel líder d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián. En aquest cas, però, el president socialista ha esquivat la pregunta, i no ha respost al cap de files d’ERC a Madrid. Tot i que Rufián ha insistit amb preguntes relacionades amb què hi feia un policia infiltrat en moviments socials de Barcelona, Sánchez s’ha limitat a destacar la necessitat de reformar la llei mordassa; un aspecte que, en principi, ha de democratitzar la policia espanyola.