El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha avalat aquest dimarts les infiltracions de policies espanyols en moviments socials de Catalunya que van comportar relacions sexuals i afectives amb activistes. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha assegurat que tant el CNP com la Guàrdia Civil “actua sempre conforme la llei”. En la seva resposta a les preguntes dels periodistes, Marlaska ha asseverat que aquests dos cossos policials espanyols actuen “exercici de funcions de prevenció de fets delictius i resposta”. Així s’ha pronunciat quan se li ha preguntat sobre el reportatge emès a TV3 el passat diumenge sobre una investigació de La Directa que informa que quatre agents es van infiltrar en moviments socials i associatius a Barcelona, Girona i València
Paral·lelament, fonts de la cúpula del Ministeri de l’Interior apunten a ElNacional.cat que els agents exposats en aquest reportatge estarien operant com a ‘policies infiltrats’ i no pas com a ‘policies encoberts’. En el primer supòsit, els agents operen amb barra lliure; és un calaix de sastre en què els infiltrats no estan controlats per un jutge; no s’adscriuen a la normativa que apunta que un agent encobert només pot infiltrar-se per perseguir el terrorisme o el narcotràfic. De fet, aquest marc s’utilitza per protegir jurídicament el policia en tant que normalment ell també participa en la comissió de delictes quan està infiltrat dins d’aquestes bandes. Aquestes mateixes fonts no responen les preguntes sobre si està justificat que un policia infiltrat mantingui relacions sexuals i afectives amb membres d’organitzacions socials i polítiques de Catalunya.
Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, Marlaska també ha estat preguntat sobre els documents del CNI sobre el 17-A que ha desclassificat el govern espanyol, en els quals destaca —com a mínim— una cadena de negligències per part dels serveis d’intel·ligència de l’estat espanyol, que no van veure indicis de radicalització en l’imam de Ripoll malgrat haver-se reunit amb ell diverses vegades a la presó.
Minuts abans d’aquesta compareixença, Junts per Catalunya ha informat que demanarà desclassificar les trucades telefòniques que el CNI va mantenir amb l’imam de Ripoll quan aquest va sortir de la presó. El ministre ha estat preguntat sobre això en la roda de premsa, i s’ha limitat a apuntar que l'executiu espanyol "valorarà" les peticions i desclassificarà documents si ho considera pertinent i no afecta la seguretat de l'Estat.
La Moncloa manté la negativa a la qüestió de confiança
També durant aquesta roda de premsa, el govern espanyol ha mantingut aquest dimarts la seva negativa a què Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança tal com li exigeix Junts per Catalunya. Preguntada sobre la proposició no de llei de la formació independentista en què s’insta el cap de l’executiu a sotmetre’s a aquesta prova de foc, la ministra portaveu, Pilar Alegría, ha insistit que la prerrogativa de la qüestió de confiança està només en mans del president del govern espanyol. I ha manifestat que els socialistes també s’oposen “al fons” de la iniciativa de Junts que haurà d’avaluar-se aquest dijous a la Mesa del Congrés dels Diputats, més enllà de la “forma”: “La pregunta és 'per què?', ja que complim amb els compromisos amb la resta de formacions; complim amb el que està a les nostres mans”. De fet, fonts del PSOE s’inclinen a hores d’ara per votar en contra de la iniciativa de Junts.