El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sortit aquest dimarts en defensa del CNI malgrat les seves negligències amb l’imam de Ripoll. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha estat preguntat sobre els documents dels serveis d’intel·ligència espanyols sobre el 17-A que ha desclassificat l’executiu de Pedro Sánchez. En ells destaca —com a mínim— una cadena d’errors per part del CNI, perquè no va veure indicis de radicalització per part d’Abdelbaki Es Satty, malgrat haver-se reunit amb ell diverses vegades a la presó. A parer del ministre de l'Interior, el CNI "no es mereix cap crítica" malgrat que tot plegat acabés amb un atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils.
Minuts abans d’aquesta compareixença, Junts per Catalunya ha informat que demanarà desclassificar les trucades telefòniques que el CNI va mantenir amb l’imam de Ripoll quan aquest va sortir de la presó. El ministre ha estat preguntat sobre això en la roda de premsa, i s’ha limitat a apuntar que l'executiu espanyol "valorarà" les peticions i desclassificarà documents si ho considera pertinent i no afecta la seguretat de l'Estat. Per últim, ha afirmat que el seu executiu té plena voluntat de "col·laborar i cooperar" amb la Justícia i amb la comissió d'investigació del Congrés per esclarir tot el que envolta els atemptats. "Hem cooperat amb la comissió d'investigació i ho seguirem fent", ha dit el ministre, però sempre "respectant necessàriament la seguretat de l'Estat i desclassificant tota la documentació que s'entengui que és raonable".
Paral·lelament, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha avalat les infiltracions de policies espanyols en moviments socials de Catalunya que van comportar relacions sexuals i afectives amb activistes. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha assegurat que tant el CNP com la Guàrdia Civil “actua sempre conforme la llei”. En la seva resposta a les preguntes dels periodistes, Marlaska ha asseverat que aquests dos cossos policials espanyols actuen “exercint funcions de prevenció de fets delictius i resposta”.
ERC demana la compareixença al Congrés de Robles i la directora del CNI
Per altra banda, Esquerra Republicana ha registrat aquest dimarts dues peticions perquè la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, compareguin al Congrés dels Diputats. Els republicans els reclamen explicacions sobre la relació del CNI amb l'imam de Ripoll, després que la desclassificació de documents sobre l'atemptat de les Rambles el 2017 hagi revelat que el CNI estava en contacte amb ell.
La Moncloa manté la negativa a la qüestió de confiança
També durant aquesta roda de premsa, el govern espanyol ha mantingut aquest dimarts la seva negativa a què Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança tal com li exigeix Junts per Catalunya. Preguntada sobre la proposició no de llei de la formació independentista en què s’insta el cap de l’executiu a sotmetre’s a aquesta prova de foc, la ministra portaveu, Pilar Alegría, ha insistit que la prerrogativa de la qüestió de confiança està només en mans del president del govern espanyol. I ha manifestat que els socialistes també s’oposen “al fons” de la iniciativa de Junts que haurà d’avaluar-se aquest dijous a la Mesa del Congrés dels Diputats, més enllà de la “forma”: “La pregunta és 'per què?', ja que complim amb els compromisos amb la resta de formacions; complim amb el que està a les nostres mans”. De fet, fonts del PSOE s’inclinen a hores d’ara per votar en contra de la iniciativa de Junts.