El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reivindicat aquest dijous que li hagués “encantat” veure com el passat mes d’agost Carles Puigdemont acabava detingut pels Mossos d’Esquadra. Ha assenyalat que la no-detenció del president va ser un “fracàs” de la policia catalana que no li va “agradar”, però ha evitat acusar el cos de “falta de professionalitat, diligència o previsió”. “Tenen tot el meu respecte i tenen una altíssima professionalitat”, ha manifestat el ministre socialista en un esmorzar informatiu a Madrid quan se li han exigit explicacions pel fet que Puigdemont no fos detingut.

 

El cas és que Marlaska ha sortit en defensa dels Mossos i ha evitat qualsevol crítica a aquest cos. Ha reivindicat que el seu Ministeri confia plenament en aquesta policia, especialment des de l’octubre del 2019, quan va fer-se pública la sentència judicial contra els líders del procés i el cos català va col·laborar en què “no hi hagués cap mort als carrers de Barcelona”. “Vam estar treballant del bracet i la feina dels Mossos va ser excepcional”, ha reivindicat davant d’una delegació de la policia catalana que ha assistit a l’acte. Així, ha asseverat que des d’octubre del 2019 s’ha teixit una “lleialtat” entre Mossos, policia espanyola i Guàrdia Civil que és “inatacable”.

Durant aquest esmorzar informatiu, Marlaska ha assegurat que la població catalana pot estar “tranquil·la” ara que Salvador Illa és el nou president de la Generalitat i ha decidit recol·locar Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d’Esquadra. Finalment, ha asseverat que “a vegades les coses fallen i és difícil justificar-ho”. “Però estic convençut que no es repetirà”, ha afegit.

Delegació de competències en immigració a Catalunya

El ministre també ha estat preguntat sobre el pacte entre el PSOE i Junts per Catalunya per delegar competències en immigració a la Generalitat. Marlaska ha asseverat que "el control de fronteres i d'immigració" són competències exclusives de l'Estat. Així, "no són susceptibles de ser transferides". "La gestió de serveis socials i polítiques d'inclusió són una altra cosa", ha afegit.

Però això xoca amb la intenció de Junts, que és que el Govern rebi un traspàs integral de les competències. Tal com ha aclarit aquest dijous Carles Puigdemont en una piulada al seu compte de Twitter (actualment ‘X’), el seu partit no acceptarà “una solució a mitges, a l’estil del finançament”. “Si algú tenia planificat empaquetar els incompliments acumulats per resoldre'ls al seu favor en una negociació pressupostària, també s'equivoca”, ha afegit, a banda d’assegurar que Junts no es deixarà “ensarronar” a través de “filtracions interessades”. “Els hem avisat cada vegada, i no sembla que escoltin; o pitjor, sembla que se'ls en refot; en tot cas, aviat en traurem l'entrellat”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!