Fernando Grande-Marlaska ha negat aquest dijous haver-se reunit mai amb Koldo García, així com qualsevol "vinculació" entre el Ministeri de l'Interior i la trama corrupta, ha assegurat que no coneix Víctor de Aldama i ha defensat que la compra de mascaretes a l’empresa Soluciones de Gestión va ser legal; també ha negat que Delcy Rodríguez trepitgés l’espai Schengen, que no va haver cap intercanvi de maletes a Barajas i que va ser notificat sobre la visita de la vicepresidenta veneçolana “poques hores abans” que es produís. Aquest és el resum de la compareixença del ministre de l’Interior a la comissió d’investigació sobre el cas Koldo al Senat; en la qual els grups parlamentaris han fiscalitzat quin va ser el paper del departament que capitaneja Marlaska en la trama corrupta de les mascaretes. Ha admès, per altra banda, estar “dolgut” per l’assenyalament judicial a José Luis Ábalos, que es troba a les portes de la imputació per part del Tribunal Suprem.

El ministre socialista ha assegurat que l’única relació que ha tingut amb Koldo García s’ha limitat a “algun contacte en algun acte, en tant que era l’assessor” de José Luis Ábalos. Sí que ha reconegut, no obstant això, que seria possible que Koldo entrés dins del Ministeri de l’Interior durant la pandèmia del coronavirus, perquè “hi vam tenir un centre de coordinació en què també hi participava el Ministeri de Transports”.

Paral·lelament, també ha negat que hagi tingut mai cap contacte amb Víctor de Aldama. Ha negat, fins i tot, que l’hagi conegut mai: “Amb ell ni tan sols he creuat mai la mirada”. Preguntat per si l’aconseguidor de la trama corrupta va passar en algun moment pel Ministeri de l’Interior, ha assegurat que no li consta. “Em remetria al registre de visites del Ministeri”, ha afegit. Preguntat per la compra de mascaretes a l’empresa de la trama —Soluciones de Gestión— ha asseverat que “tot es va fer amb la màxima legalitat”. No ha aclarit quines persones van apostar per aquesta empresa i ha assenyalat que totes aquestes decisions es prenien al centre de coordinació de la pandèmia. Ha recordat que empreses públiques com Ports de l'Estat i Adif (les dependents del Ministeri d'Ábalos) ja havien signat contractes amb aquesta empresa i havien funcionat.

A parer de Marlaska, “no és necessària una auditoria” dins del seu Ministeri sobre aquest cas, ni tampoc dins la Guàrdia Civil (un agent hauria estat contractat per proporcionar telèfons encriptats als membres de la xarxa corrupta) perquè l’afer ja està judicialitzat. Sí que ha reconegut que la política espanyola pateix un important desprestigi a causa dels casos de corrupció que han arrossegat històricament el PP i el PSOE.

Marlaska i Ábalos, una relació “entre ministres”

Durant la compareixença, Marlaska també ha estat preguntat sobre quina era la seva relació amb José Luis Ábalos. L’habitual “entre ministres”, s’ha limitat a contestar. No obstant això, més tard ha reconegut estar “dolgut” per saber que “hi ha persones que conec” que poden acabar imputades en un cas de corrupció, en referència a l’exministre de Transports.

Preguntat per les converses que els dos ministres haurien mantingut durant la pandèmia del coronavirus, Marlaska ha explicat que tots dos van comentar la necessitat de comprar mascaretes, però “en cap cas una adquisició concreta”, en referència a l’empresa Soluciones de Gestión. Ha assegurat que en cap moment va sospitar que l’home de confiança de Pedro Sánchez estigués involucrat en cap “negoci tèrbol”.

Marlaka defensa la gestió del ‘Delcygate’

Finalment, Marlaska ha defensat la gestió que va fer el govern espanyol de la visita de Delcy Rodríguez a Espanya, en la qual va reunir-se amb José Luis Ábalos a l’aeroport madrileny de Barajas. El ministre de l’Interior ha reiterat en diverses ocasions que la vicepresidenta veneçolana no va arribar a trepitjar espai Schengen, cosa que tenia prohibida. I ha assegurat que la policia espanyola va advertir que Delcy Rodríguez hi tenia prohibida l’entrada un cop ja s’havia donat llum verda a la visita. En el seu cas, va saber-ho “poques hores abans” que es produís la visita. “Desconec fins a quin punt el president sabia sobre aquest assumpte”, ha sentenciat.

Marlaska també ha assegurat que és absolutament fals que el seu número 2 organitzés amb Koldo García la visita de Delcy Rodríguez a Espanya. “Estic convençut que no va passar cap maleta i que els cossos i forces de seguretat de l’estat van fer una bona feina”, ha assegurat el ministre quan ha estat preguntat sobre el possible intercanvi de valises a l’aeroport. També ha assegurat “desconèixer” si en aquella trobada també hi va ser Víctor de Aldama

Un excàrrec d’Interior, no localitzat per la comissió

Aquest dijous també havia de comparèixer al Senat José Manuel Fraile, exsubdirector general de Gestió Econòmica i Patrimonial del Ministeri de l’Interior. Però la compareixença ha quedat anul·lada perquè no se l’ha aconseguit localitzar. Durant la compareixença del ministre, el president de la Mesa ha reconegut que el departament capitanejat per Marlaska sí que ha col·laborat en l’intent de localitzar-lo, proporcionant una segona direcció en la qual es podria lliurar la notificació que la cambra alta el reclama per donar explicacions sobre el cas Koldo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!