En el context de casos com el dels mossos racistes de Manresa, però també dels CIE o les devolucions en calent, ERC ha reclamat a Fernando Grande-Marlaska que reconegui que hi ha “racisme institucional”. Pretenia ser un primer pas per a avaluar i prendre mesures per a combatre’l. Lluny d’això, el ministre de l’Interior ha negat la major. Ha reclamat “evitar les generalitzacions” i ha defensat que els casos de discriminació són “anecdòtics”. Generalitzar, ha insistit, “implica un concret desconeixement”.
En resposta a la diputada republicana Marta Rosique, el ministre de l’Interior ha sostingut que “si alguna cosa defineix els cossos i forces de seguretat de l’Estat és la seva professionalitat per a garantir el lliure exercici dels nostres drets”. Si bé ha admès que “s’ha de fer molt més” en aquest àmbit, sobretot en la formació, també s’ha negat a admetre que hi hagi racisme institucional i estructural. Ha subratllat que existeix una oficina de delictes d'odi del Cos Nacional de Policia (CNP).
Rosique ha posat exemples d’un “sistema racista”, que van més enllà d’assassinats o massacres com la del Tarajal. Ha citat els CIE, els “milers de detencions injustificades al metro”, les “identificacions racials”, les devolucions en calent a la frontera sud o la Llei d’Estrangeria. “No l'acuso de ser l'únic responsable, li demano que ho reconegui”, ha insistit la diputada d’ERC, que no ha trobat resposta del ministre. “No només passa als Estats Units, sinó també a Europa i l’Estat espanyol”, ha lamentat Rosique.
MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris
MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries