El ministre de l'Interior Fernando Grande-Malaska tot just conèixer la sentència de l'Audiència Nacional que va anul·lar el cessament del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, va anunciar que plantarien cara. I així ha estat. L'Advocacia de l'Estat, en representació del ministeri, ha presentat un recurs contra la sentència i rebutja els arguments del tribunal: afirma que en cap moment no hi va haver "desviació de poder" i que l'Audiència Nacional, amb la seva decisió, elimina la possibilitat de destituir d'un càrrec un oficial d'acord amb el "judici de confiança" que estableixi la cadena de comandament.

Així, el recurs sosté que "la sentència apel·lada ha superat els límits del control jurisdiccional en actes d'aquesta naturalesa, eliminant qualsevol espai possible al judici de confiança que el superior jeràrquic pot i ha de realitzar en ocasió del nomenament o cessament d'un subordinat en un lloc de lliure designació i que no pot ser objecte de control jurisdiccional".

fernando gran marlaska Senat - EFE

El ministre Fernando Grande-Marlaska durant una intervenció en el Senat / EFE

Pèrdua de confiança

El cessament de Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil a Madrid va tenir lloc coincidint amb la investigació d'una jutgessa de Madrid que va demanar màxima reserva per la imputació del delegat del govern espanyol davant de la possible relació entre la manifestació del 8-M i l'inici de la pandèmia de Covid-19. L'Advocacia de l'Estat insisteix que es va cessar el coronel del lloc de lliure designació que ocupava a conseqüència d'una "pèrdua de confiança" perquè no estava d'acord amb la seva manera de procedir i rebutja que es fes ús d'aquesta potestat administrativa "per a una finalitat diferent de la legalment prevista".

La sentència de l'Audiència Nacional afirma que el motiu del cessament de Pérez de los Cobos va ser il·legal, perquè el coronel, seguint les instruccions de la jutgessa d'instrucció, va complir la seva obligació de no informar de les indagacions sobre el delegat del govern espanyol a Madrid. En la resolució de cessament firmada per la directora general de la Guàrdia Civil s'indicava que el motiu havia estat la negativa del coronel a informar sobre investigacions en curs.

Incidències rellevants

El Ministeri de l'Interior, no obstant això, insisteix en el seu recurs que el motiu del cessament va ser la pèrdua de confiança per haver deixat d'informar d'"incidències rellevants" i la comunicació de les quals "no constitueix cap contravenció de la legislació aplicable o de les ordres de la magistrada". De fet, l'escrit presentat per l'Advocacia de l'Estat explica que el coronel va informar almenys en quatre ocasions d'incidències sense posar cap objecció i "va canviar unilateralment el seu comportament per algun motiu".

Així, Interior afirma que el motiu del cessament va ser que el coronel no va informar la cadena de comandament del lliurament a la jutgessa d'un informe de la policia judicial que apuntava al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a Fernando Simón per permetre que se celebrés el 8-M a Madrid. El ministre se'n va assabentar per la premsa, i en preguntar a Pérez de los Cobos per la filtració de l'informe, aquest va contestar que "ni coneixia ni havia de conèixer res". D'aquí va venir, explica Interior, la pèrdua de confiança.

 

Imatge principal, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos / Europa Press