El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha estat d'allò més contundent en explicar, segons ell considera, què és la policia patriòtica de l'època del govern de Mariano Rajoy, que s'ocupava d'atacar rivals polítics o investigar l'exfiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol: "Va ser un càncer que hauria de ser impensable" en una democràcia, però que "desgraciadament ha estat una realitat". En declaracions a RTVE, el titular de l'Interior ha criticat que "els governs del Partit Popular, alguns dels meus antecessors, van utilitzar la Policia Nacional per al contrari del que han de servir les forces i cossos de seguretat de l'Estat, per desacreditar l'Estat de Dret, per fer destruir proves, per utilitzar-los a benefici del partit del govern, per fer política absolutament rebutjable. Això és la policia patriòtica i per descomptat, des de fa cinc anys i mig, aquest càncer, que no ho dubti la ciutadania, ha estat extirpat de les nostres forces i cossos de seguretat", ha sentenciat.
"Terrorisme va ser ETA"
Sobre si està a favor d'investigar per terrorisme el president Carles Puigdemont a la causa de Tsunami Democràtic, el ministre ha contestat que el conjunt dels espanyols i els bascos "saben de forma desgraciadament particular allò que és terrorisme i allò que no", en referència a ETA. Ha assenyalat que, com que ha estat jutge i a més a l'Audiència Nacional portant causes terroristes, és "conscient" del que de veritat és terrorisme.
Conflicte legislatiu-judicial
D'altra banda, i en ser preguntat si creu que hi ha un xoc entre els poders Judicial i Legislatiu per la llei d'amnistia, Marlaska s'ha limitat a demanar fer "una reflexió" tots dos per evitar enfrontaments i protegir la democràcia, sent cadascú conscient "de quin és el seu paper". "A mi l'únic que m'agradaria, com sempre, és a dir que tots reflexionem i siguem cadascun conscients de quin és el seu paper i la seva funció, que aquesta és la manera de dignificar el conjunt de les institucions, els poders de l'Estat i, per tant, construir veritable democràcia, veritable Estat de dret”, ha indicat.
Marlaska, jutge de carrera, ha subratllat que el Poder Judicial són tots els jutges i jutges que dicten resolucions judicials en el dia a dia, "no el Consell General del Poder Judicial" (CGPJ), el sector conservador del qual s'ha mostrat públicament en contra de la llei d'amnistia. "Però dit això, ara soc polític i el que tinc molt clar és que cada poder de l'Estat ha d'estar en tot moment complint les seves competències respectives. La competència del Poder Legislatiu és la de dictar les normes, dictar les lleis. Han estat elegits i és on rau la sobirania popular. La competència del Poder Judicial és aplicar les lleis, aplicar l'ordenament jurídic i els uns i els altres jo crec que ens movem en l'àmbit de les nostres respectives competències, així ha de ser", ha reblat.